Op je klompen aanvoelen dat je organisatie op digitaal gebied moet gaan innoveren, en die boodschap beter over de bühne krijgen in de bestuurskamer – het is een grote uitdaging. “We maken een snelle digitalisering mee, waarin nieuwe en bestaande technologie in een nieuwe setting wordt toegepast. Maar een businessmodel is niet altijd direct voorhanden.”

Désirée van Gorp, als hoogleraar verbonden aan Nyenrode Business Universiteit, ziet menig manager en bestuurder worstelen met de vraag hoe een leidende rol te spelen in de digitale innovatie en hoe zich daarin gesteund te weten door het bestuur en de rest van de organisatie.

“Eerlijk is eerlijk,” zegt Désirée van Gorp, “ook in executive en non-executive boards is er nog een gebrek aan kennis op het gebied van digitale transformatie, zo laat onderzoek zien. Wil je digitale innovatie in je organisatie implementeren, maar kun je er niet een dichtgetimmerd plan bij presenteren, dan sta je in de bestuurskamer al gauw met lege handen.”

Frustratie

Van Gorp is kerndocent van de module Digitalization and Boardroom Dynamics, onderdeel van de modulaire Executive MBA Business & IT, verzorgd door Nyenrode Business Universiteit. Het kunnen ‘lezen’ van de dynamiek in de bestuurskamer is bijzonder belangrijk, stelt ze: “Om het bestuur kun je niet heen als je wil inzetten op innovatie en een lerende organisatie wil creëren.”

Veel professionals en bestuurders die de mogelijkheden van digitale innovatie onderkennen, hebben een passie voor de inhoud, maar krijgen de board niet mee. “Het is duidelijk dat we het moeten doen, maar we krijgen de organisatie niet in beweging – dat is wat je vaak hoort”, aldus de hoogleraar. “En dat roept frustratie op.”

Eigen kracht

Om op dit gebied succesvol te kunnen zijn is het niet alleen nodig de dynamiek in de bestuurskamer te begrijpen, maar ook te leren hoe een board tegen beslissingen op het gebied van digitale innovatie aankijkt en hoe die genomen worden. “Door het volgen van de module leer je hoe je een leidende rol kunt spelen in de digitale innovatie van de eigen organisatie”, legt Désirée van Gorp uit.

“Natuurlijk kan het ook aan het bestuur liggen als die innovatie niet van de grond komt, maar het is beter daar niet in te berusten en uit te gaan van je eigen kracht. Unleash your talent!

Belangrijke rol

De module gaat niet alleen in op de dynamiek van de bestuurskamer, maar ook op ontwikkelingen zoals datamanagement, kunstmatige intelligentie en verschillende vormen van innovatie in organisaties.

Voor wie is de module vooral bedoeld? “Voor mensen die hun eigen kracht in actie willen omzetten, zelf effectiever willen zijn en een rol in digitale innovatie willen spelen”, zegt Van Gorp. “En misschien zelfs een belangrijke rol in de organisatie willen claimen.”

Deelnemers zijn professionals die een rol willen spelen in het innoveren en/of het digitaliseren van hun organisatie variërend van IT-verantwoordelijken tot bestuurders.

Waarde

Er is goed nagedacht over de aansluiting van de module op de praktijk. Aan deelnemers wordt gevraagd een vraagstuk uit de eigen organisatie te kiezen, waaraan gewerkt gaat worden. “En heeft een student geen werkgever, kijk ik rond in mijn netwerk en vind ik altijd wel een organisatie met een interessant vraagstuk”, aldus Van Gorp.

Er wordt ook de nodige aandacht besteed aan casuïstiek op het snijvlak van innovatie en IT, en de beslissingen die in de board genomen worden op dit gebied.

Vervolgens gaat de deelnemer aan de slag met de uitwerking van het idee. Daarna gaat het erom dit goed op papier te krijgen en het te pitchen. Voor zover mogelijk is het de bedoeling dit in de eigen organisatie te doen, zodat het volgen van de module direct waarde genereert.

Laten werken

Wat mogen deelnemers als uitkomsten van het volgen van de module verwachten? Désirée van Gorp is er duidelijk over: “Je leert wat digitaal leiderschap inhoudt, dat op de eerste plaats. Je krijgt daarnaast inzicht in wat de dynamiek rond innovatie en digitalisering in de bestuurskamer is. En het belangrijkste: hoe ga je dit alles voor je laten werken?”

“Iedereen heeft een mening over innovatie, maar het is lastig werkend te krijgen”

Nyenrode Business Universiteit werkt aan een duurzame toekomst door studenten en deelnemers te stimuleren zich te ontwikkelen tot verantwoordelijke leiders. Dit doen wij door een combinatie van academische theorie, praktische relevantie en persoonlijke ontwikkeling aan te bieden. Op Nyenrode leer je onderbouwen, toepassen en overtuigen, zodat je de theorie ook succesvol in de praktijk kan brengen. Nyenrode is de enige particuliere universiteit van Nederland, opgericht in 1946 voor en door het bedrijfsleven. Nyenrode kenmerkt zich van oudsher door een sterke internationale oriëntatie.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam