Het kan écht niet meer, de leiderschapsstijl van ‘command and control’. Gelukkig weten veel leidinggevenden dat en sterft de spreadsheetmanager langzaam uit. Maar we zijn er nog niet. Het inzetten van je lijf bij leiderschap bijvoorbeeld is nog een onontgonnen gebied.

Wat, het inzetten van je lijf? Zeker! Is het bijvoorbeeld herkenbaar dat je er als leidinggevende op vrijdagavond soms helemaal áf ligt? En dan tegen je partner zegt dat je niet veel energie meer over hebt voor het weekend? Dat is niet de bedoeling. Hoe kan het dan wel?

Als niemand je volgt, ben je geen leider. En dus is het de bedoeling dat je als leidinggevende zorgt dat mensen je volgen. Daarom wil je impact hebben. En dan geen impact die eenmalig is, maar blijvend. Dat vraagt iets van je leiderschap. Dat je niet alleen je hoofd inzet om leiding te geven, maar ook je lichaam. Impact maken doe je als je de juiste zichtbare houding, innerlijke rust hebt én gravitas. Dat type ‘luchtige zwaarte’ dat we allemaal kennen van Barack Obama.

Om deze drie ingrediënten te verkrijgen wil je aandacht hebben voor de drie P’s:

  • Presence: wie je bent – je lijf. Je zult dan bewust omgaan met je stem, mimiek, houding, handgebaren, stiltes, et cetera.
  • Psychology: wat je denkt – je brein. Je bent je bewust van je waarden, overtuigingen, en je innerlijke criticus.
  • Performance: wat je doet – je ‘zijn’. Je lichaamsbewustzijn maakt dat je ontspannen kunt blijven onder alle omstandigheden.

Je lichaam is de bron van alle energie. Je zult er daarom heel goed voor moeten zorgen als je aan topsport doet – wat leidinggeven is. Dat vraagt aandacht en wat vertraging zodat je je bewuster wordt van je lichaam. Heel goed kijken en luisteren naar wat je nodig hebt.

“Het gaat dus niet om snelheid maken maar om vertraging zoeken”

En daar komen elementen om de hoek zoals jezelf goed voeden en zorgen voor veel en de juiste beweging. Maar nog veel meer zijn meditatie, focus en goed ademen van belang. Het gaat dus niet om snelheid maken maar om vertraging zoeken. En als je allergisch bent voor het woord vertragen, lees dan ‘verdieping’.

Zodra je aandacht aan je lijf gaat besteden kom je erachter dat er nog veel meer energie te halen is. Dat je je stem nog beter kunt gebruiken en je intuïtie weer een rol kan spelen in het nemen van beslissingen. Dat je door woorden als compassie en genieten je mensen op een heel andere manier ‘aan’ kunt zetten. Dat levert direct resultaten op.

In deze snel veranderende wereld nemen ook de eisen die aan leidinggevenden gesteld worden, rap toe. Als je meer uit je rol als leidinggevende wilt halen, is je lichaam een prachtige bron van energie en niet alleen nuttig maar zelfs nodig om optimaal te presteren.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam