Dachten we net dat we het voor mekaar hadden in sourcingsland. We waren immers van outsourcing 1.0 (‘alles de deur uit, liefst naar één grote partij, lekker goedkoop, met een contract voor vijf jaar’) naar out­sourcing 2.0 gegaan.

Heel modern, met meerdere leveranciers, met nog steeds langlopende contracten, maar op korte termijn opzegbaar…

Net nu we weer in rustig vaarwa­ter waren gekomen, raast er een orkaan over ons heen: de digitale transformatie.

Het lijkt of niks meer vertrouwd en als vanouds is in het sourcings­- en procurementwereldje. Zaken goed vastleggen in contracten, voor langere tijd? Gaat niet, want de scope van digitale projecten ver­andert voortdurend, beweegt mee met de wensen van de klant. Kos­tnreductie dan? Ook al mis. Het draait nu om waarde.

Kan ik dan tenminste mijn infrastructuur voor langere tijd contracteren? Nope. On demand is het toverwoord. Ook de infra, vroeger wel aangeduid als ‘de machinekamer’, wordt dynamisch afgenomen bij het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten. DevOps is het toverwoord, oftewel ontwikkelen, testen en beheren binnen één team.

Oké, maar wat betekent dat dan voor onze banen als vendor- of deliverymanager, of als CIO met sourcing als strategisch element in de portefeuille? Geloof het maar: alles wordt anders . We gaan sturen op waarde of businessvalue. Wanneer je als opdrachtgever geen scherp beeld hebt van wat van waarde is voor je bedrijfsvoering, ga je een beroerde tijd tegemoet. Want jij bent degene die, samen met je dienstverleners, die waarde moet gaan realiseren. Van die dienstverleners mag je wendbaarheid, resources en competenties verwach­ten, maar de prioriteiten zul je van maand tot maand zelf moeten stellen. Jezelf ontzorgen door de boel buiten de deur te zetten is er niet meer bij.

Ook de samenwerkingsvormen worden anders: shared risk/profit, eco­systemen, cocreatie… En dan wordt je rol opeens wel heel anders: je wordt productowner, je dient als vendorma­nager aan value creation te gaan doen, of als architect een vendormanager-rol op je te nemen. Bizar? Misschien, maar ook heel boeiend.

Dus wie dacht dat-ie het voor elkaar had in sourcingsland heeft het gruwelijk mis. We staan als sourcingsverantwoordelijken voor geweldige uitdagingen, maar tege­lijk ook voor fantastische kansen. Alles wordt anders.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam