Vergrijzing is een belangrijke ontwikkeling in onze samenleving. En thuis blijven wonen of wonen met de regie over het eigen leven in een verpleeghuis is een trend in de ouderenzorg. Om dit te kunnen faciliteren is zorgtechnologie in de vorm van toezichthoudende systemen in de langdurige zorg nodig. Deze toezichthoudende technologie ontwikkelt zich snel en Vilans en IGZ (inspectie) eisen dat deze techniek zich in de praktijk bewezen heeft. Men noemt dit dan ook wel derde generatie bewezen technologie.

Deze derde generatie technologie is noodzakelijk om kwetsbare mensen veilig te laten wonen. En om ze de eigen regie en, waar mogelijk, zelfstandigheid en bewegingsvrijheid te laten behouden. De technologie moet de zorgmedewerkers ondersteunen, zodat er tijdig gewaarschuwd wordt als er iets aan de hand is.

Nu worden in de ouderenzorg nog veelal klassieke bewegingsmelders gebruikt. Deze reageren op alle bewegingen en dat geeft een enorme belasting aan zorgmedewerkers als ze continu op deze alarmen moeten reageren. Daarnaast schendt het de privacy van de bewoner. Want als een deken tijdens het slapen beweegt, komt de zorgverlener ook op de kamer en verstoort zo de nachtrust van de bewoner.

Onnodige alarmering wordt voorkomen met 3e generatie technologie. Deze technologie maakt namelijk gebruik van een slimme sensor (SOS) die zelflerend is. Die omgevingsparameters registreert, verwerkt en analyseert en dan pas een alarm stuurt naar de smartphone van de zorgverlener. Op afstand kan de zorgmedewerker eerst het alarm verifiëren zodat onnodig lopen en onnodig verstoren wordt voorkomen. Op die manier is aangetoond dat bewoners beter slapen en de zorgverlener tot wel 70% minder loopt. Zodat er meer tijd is voor zorghandelingen en welzijn van de bewoner. Inmiddels zijn er al zo’n 2.000 kamers met de slimme SOS-sensor uitgerust.

Dillehof

Woonzorgcentrum Dillehof is onderdeel van de overkoepelende organisatie Tangenborgh. Deze organisatie is gespecialiseerd in het aanbieden van zorg voor ouderen en gericht op wonen, zorg en welzijn. Op de verschillende locaties van Tangenborgh wonen zo’n 1.800 mensen. Een deel van de locaties bestaat uit losse woningen van ouderen die in de wijk wonen. Met zo’n 243 bewoners is Dillehof, met daaraan gekoppeld De Weegbree en De Melde, één van de grotere zorginstellingen van Tangenborgh. Het biedt een thuis aan mensen met bijvoorbeeld verpleeghuiszorg, die speciale aandacht nodig hebben.

Om Dillehof te voorzien van 3e generatie zorgtechnologie (SOS) is de dienstverlener in de zorg Avics in de hand genomen. Een goede implementatie van deze technologie faciliteren is belangrijk om medewerkers vertrouwen te geven in de techniek en om te wennen aan een andere manier van werken. Dat kost tijd en vereist zorgvuldigheid van de dienstverlener in de zorg.

Stabiele technologie

Stabiele technologie is cruciaal voor het krijgen van vertrouwen. ‘Als de techniek niet werkt of de zorgmedewerker niet begrijpt wat de techniek doet, dan is er geen verandering mogelijk in het werkproces’, vertelt Alan Zenderink, projectmanager bij Avics. ‘Zorg is een 24/7 aangelegenheid, waarbij de techniek maximaal van 19.00 tot 07.00 wordt gebruikt. Service en support moeten dan ook vooral in het nachtproces beschikbaar zijn.

De zorgmedewerker moet zich ondersteund en begrepen voelen en dezelfde taal spreken. Als de zorgmedewerker elke dag tevreden is over deze technologie is een belangrijk deel van de verandering gewonnen.’ Zenderink vervolgt: ‘Daarom is de kwaliteit van het wifi-netwerk erg belangrijk. Het signaal van het alarm, dat via het wifinetwerk wordt getransporteerd, moet het “altijd doen’’ zodat er geen incidenten plaats vinden door haperende technologie.’

Om dit te kunnen garanderen, werkt de organisatie samen met distributeur Multicap en Zyxel. Deze laatste is leverancier van netwerkoplossingen voor breedbandtoegang in sectoren als de zorg, maar ook educatie, telecom en hospitality.

Samenwerking met Zyxel

Zenderink over de totstandkoming van de samenwerking: ‘We hebben ook gekeken naar andere leveranciers, maar Zyxel sluit het beste aan bij onze wensen voor een wifiplatform. Een wifinetwerk dat 100% beschikbaar moet zijn voor het primaire proces, heeft een andere focus dan een wifinetwerk voor het secundaire proces, zoals kantoorautomatisering. Eerdere leveranciers zijn ons niet goed bevallen. Vooral wat betreft het verlenen van service en met Zyxel konden we hierover goede afspraken maken.’

Peter van der Putten, Head of Channel bij Zyxel Benelux, voegt toe: ‘Het maken van goede afspraken is voor Zyxel een grondbeginsel. Daarnaast delen we onze kennis graag met onze klanten zodat samen tot het beste resultaat komen.’

Pilot

Avics heeft met Zyxel een Proof of Concept (PoC) afgesproken om proefondervindelijk te ervaren hoe de producten zich gedragen wanneer ze geïnstalleerd worden. Vervolgens is het een pilot gestart met Zyxel op een no cure no pay-basis. Met de producten van Zyxel, waaronder switches, access points en een centraal besturingsplatform dat de access points aanstuurt, heeft Avics een wifiplatform bij Dillehof geïnstalleerd.

Zenderink: ‘De pilot verliep vlekkeloos en is inmiddels een productieomgeving geworden. Bij de implementatie waren er wel wat problemen met het bereik, maar die zijn snel opgelost door extra access points bij te plaatsen.’

Zorgalarmering via wifi

Het wifinetwerk is ingericht voor het primaire proces en de applicaties voor het secundaire proces, zoals de kantoorautomatisering en de app van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Deze applicaties werken dus ook via het wifinetwerk. Dat betekent dat er goede afspraken moeten worden gemaakt over de inrichting van het netwerk en de verantwoordelijkheden.

Zenderink: ‘Naast zorgalarmering zijn ook andere functionele vragen ingevuld. Zoals de meldingen via de intercom van de voordeur. Als er iemand voor de voordeur staat, wordt een oproep met een snapshot van de bezoeker via het wifi-netwerk verstuurd naar de centrale. De dienstdoende medewerker ziet dit op een app op zijn smartphone. Dit zorgt voor meer veiligheid en efficiëntie. Uitbreidingen met camera’s in de gangen is eenvoudig mogelijk wat het gevoel van veiligheid en toezicht verder vergroot.’

Implementatie

De eerste testen met zorgalarmering op basis van wifi zijn afgerond. De planning is om dit eerdaags te hebben geïmplementeerd. ‘Het grote voordeel van de zorgalarmering via wifi is dat de alarmering via een app op de smartphone binnen komt in plaats van via een DECT- toestel’, aldus Zenderink. ‘Alarm van een SOS met verificatie van het alarm via een geanonimiseerd alarmfragment, akoestische bewaking of direct een spreek-luisterverbinding is mogelijk vanuit de smartphone. Bij een spreek-luisterverbinding hoeft de bewoner niet op te nemen of iets anders te doen. Hij hoort de medewerker via de spreek-luisterverbinding.’

Alle smartphones van de medewerkers worden overigens door Tangenborgh gefaciliteerd. Aangezien zij met dit hulpmiddel hun werk beter en sneller kunnen doen dan met een DECT- systeem. Zenderink: ‘De bewoner krijgt met deze zorgtechnologie maatwerk dat past binnen zijn manier van leven en bezoekers kunnen gebruik maken van het gastennetwerk door zich eenvoudig hierop aan te melden. Kinderen komen weer mee op bezoek omdat er snelle wifi is.’ Overigens maakt het behandelteam bij Dillehof geen gebruik van het zorgsysteem, maar heeft wel interactie met de medewerkers via hun smartphones.

Zenderink: ‘Alarmering moet ‘t gewoon altijd doen. Uit de testen is gebleken dat alles werkt zoals het moet werken en dat het netwerk stabiel en betrouwbaar is. De producten van Zyxel hebben geen enkele kwaliteitsissues getoond. Dus gaan we ermee door.’ Daarnaast is Zyxel heel meewerkend geweest bij het testen, zowel op organisatorisch als op het financiële vlak. Zenderink: ‘Kwaliteit is belangrijker dan prijs in dit geval, wat niet weg neemt dat de prijs marktconform moet zijn.’

Opschalen

Tangenborgh locatie Dillehof moet het vooral hebben van de flexibiliteit en maatwerk die het levert aan bewoners. Zodat deze hun eigen leven kunnen leiden zoals ze dit willen. Op het centrale besturingsplatform kunnen meerdere locaties worden aangesloten om wifi te faciliteren. Zo gaat locatie Dillehof langzamerhand opschalen.

Andere locaties van Tangenborgh zullen snel volgen en Avics heeft het wifiplatform van Zyxel ook aan andere klanten aangeboden vanuit de cloud. Van der Putten: ‘We kunnen draadloze netwerken efficiënt beheren en beheren vanuit de cloud via ons Cloud Network Center. Dit gebeurt dus op afstand en is uitermate geschikt voor een resellers zoals Avics, omdat je er meerdere klanten mee kunt bedienen.

‘Met een cloud platform kun je een breed spectrum aan zorgorganisaties bedienen. Iedere klant heeft andere behoeftes en daarom is het van belang dat Zyxel met ons mee blijft denken. Natuurlijk staan de technische innovaties in de zorg ook niet stil. We zijn nu bij de 3e generatie zorgtechnologie en de ontwikkelingen gaan hard. Met de producten van Zyxel hoeven we ons hier geen zorgen over te maken, sterker nog we kijken ernaar uit.’

Lubbers De Jong is een Amsterdams adviesbureau dat communicatie en pr inzet als strategische instrumenten voor het bouwen van sterke relaties tussen merken en publieksgroepen. Het bureau is in 1987 opgericht en heeft expertise opgebouwd op het gebied van pr en content marketing voor nationale en internationale technologie- en innovatiebedrijven. Lubbers De Jong werkt onder andere voor Bynder, Red Hat, Infor en Interxion en is sponsor van de Plastic Soup Foundation, Pifworld en TEDxYouth Amsterdam. In 2014 won het bureau de VPRA Dutch PR Award.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter