Voor de top 5 ICT-vacatures in Nederland zijn maar moeilijk mensen te krijgen. Zo’n twee maanden nadat een vacature online wordt geplaatst blijkt daarvan nog een kwart open te staan. Hierop duidt onderzoek door Jobrapido, zoekmachine voor vacatures.

Het bedrijf deed onderzoek naar de meest gezochte ICT-vacatures in Nederland en vijf omliggende landen. In Nederland bestaat de meeste vraag naar software engineers, software developers en systeembeheerders, gevolgd door systeem engineers en servicedeskmedewerkers. Van de vacatures die in juni online werden geplaatst stond twee maanden later nog een kwart open. Alleen al van deze top 5 vacatures zijn meer dan 8.000 functies moeilijk te vervullen.

Ons land is geen uitzondering. In België, Frankrijk en Duitsland is er zelfs iets meer schaarste, zo’n 30 procent staat na twee maanden nog open. In Engeland zijn ICT’ers makkelijker te vinden: na twee maanden staat 18 procent nog open. Het beeld in Spanje lijkt op dat van Nederland, met een kwart moeilijk te vervullen vacatures.

“De ICT was eigenlijk de enige banensector die tijdens de crisis niet werd geraakt. Nu het financieel meezit zien we een enorme vraag naar ICT’ers. Als je dieper in de cijfers graaft zie je dat specialistisch personeel voor .NET of Java developers nog schaarser is”, aldus Rob Brouwer, CEO van Jobrapido.

“Op de lange termijn moeten we echt meer gaan doen aan omscholing en het aantrekkelijk maken van technologische studies. Op korte termijn verwacht ik dat de lonen omhoog gaan en dat buitenlands personeel wordt aangetrokken. In beide gevallen remt dat economische groei en de innovatiekracht van ons land.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter