Onze digitale economie stevent af op een probleem door acute capaciteitsproblemen in onze stroominfrastructuur, wat de economische groei kan afremmen. Daarnaast komt de energietransitie naar groene stroom niet van de grond, omdat deze energie niet kan worden afgeleverd. Dat stelt de Dutch Data Center Association (DDA).

Rond Amsterdam is de nood het hoogst, wat onlangs werd geïllustreerd door een dip in de elektriciteitsproductie die verschillende systemen op Schiphol lamlegde. Op verschillende plaatsen is uitbreiding van het stroomnetwerk niet meer mogelijk. Het succes van de digitale economie en haar internationale concurrentiepositie hangt in sterke mate af van de kwaliteit van de energie-infrastructuur haar flexibiliteit. De DDA acht een ‘integraal actieplan’, een ‘dedicated taskforce’ en ‘grote investeringen’ noodzakelijk en heeft daarom een brandbrief gestuurd naar minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Digitalisering doet complete sectoren veranderen. Alles wat online gebeurt, loopt via datacenters. Nederland is als datacenterland daarin uitstekend voorgesorteerd. Tegelijkertijd is het de bedoeling dat we overschakelen van een fossiele naar een duurzame energievoorziening. Beide veranderingen voltrekken zich in een hoog tempo – of zouden dat moeten doen. Een robuuste stroominfrastructuur die meegroeit in hetzelfde tempo is cruciaal, aldus de DDA.

“Er moet noodplan komen voor dit probleem”, zegt directeur Stijn Grove. Volgens hem komt de positie van Nederland als digitale koploper in gevaar. “Op Schiphol-Rijk is de stroom de komende vier jaar al ‘op’, in Amsterdam Zuidoost en op het Science Park is het al bijna zover.” Deze drie locaties zijn een hotspot voor datacenters.

Uitstel niet mogelijk

De ‘Digital Gateway to Europe’ is een magneet voor bedrijvigheid. Al jaren zijn de datacenter en cloud-sector met 20 procent van het totaal de grootste sector in Nederland qua buitenlandse investeringen. Tevens levert dit het grootste aantal banen op van alle sectoren.

“Er is actie nodig gezien de acute situatie en gezien de nog verwachte groei van het stroomverbruik”, zegt Grove. “Zorg dat er extra middelen beschikbaar komen voor noodzakelijke uitbreidingen, los weeffouten in de wetgeving op, verkort vergunningstrajecten, zet groot in op het opleiden en aantrekken van voldoende technisch personeel en doe dit alles snel.

Zonder nu te beginnen met het aanleggen van voldoende infrastructuur blijven we namelijk nog lang afhankelijk van (Gronings) aardgas, steenkolen en benzine – dat lijkt ons geen goede zaak voor Nederland.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter