Het ligt voor de hand dat meer inzicht in het datacenter op locaties en-/of in de cloud nodig is om de enorme complexiteit ervan het hoofd te bieden. Het gaat om inzicht in de verkeersstromen en de performance. En inzicht in applicatie-afhankelijkheden en afwijkende patronen die wijzen op onregelmatigheden en securityissues. Maar ook het netwerkbeleid moet beheerd, getest en doorgevoerd worden, terwijl trendanalyses natuurlijk ook welkom zijn. Met de komst van Cisco Tetration Analytics twee jaar geleden is dit allemaal veel eenvoudiger geworden. Althans, voor grote datacenters. Daar is nu verandering in gekomen.

Green light syndrome

Tetration is een platform dat volledige zichtbaarheid geeft van alles binnen een datacenter. Realtime van elk datapakket elke applicatie en elke datastroom, ongeacht de snelheid. Voorheen moesten organisaties op allerlei verschillende manieren data verzamelen en deze vervolgens analyseren. Er waren nauwelijks geschikte tools om een goede inventarisatie van het netwerk en het applicatielandschap te kunnen maken. Het gevolg was meestal de beruchte silo-benadering en uitkomsten gebaseerd op een green light syndrome . Dat wil zeggen dat goede prestaties van individuele componenten nog wel te bepalen zijn (die krijgen groen licht), maar dat geldt niet of nauwelijks van de prestaties van het geheel.

Peperduur

Zolang een datacenter niet over de juiste tools beschikt zit er niets anders op dan een specialist in te huren. Die moet dan aan de slag met het verzamelen van logs, het afnemen van interviews en het in kaart brengen afhankelijkheden tussen applicaties. Dat kan weken of zelfs maanden duren. Per project loopt het datacenter aan tegen een kostenpost tussen 300.000 en 4 miljoen euro per project. Voor kleinere organisaties niet op te brengen.

Betaalbaar

Tetration is nu ook verkrijgbaar als een cloudgebaseerde SaaS-oplossing voor organisaties en als een zuivere softwareversie (Tetration-V) voor kleinere datacenters. Hiermee komt het platform binnen bereik van kleinere organisaties, terwijl de functionaliteit en mogelijkheden hetzelfde zijn als van de oorspronkelijke on-premises versie. De nieuwe versies zijn binnen enkele uren in gebruik te nemen, zonder dat vooraf investeringen nodig zijn en met een betalen-voor-gebruik-model.

Zekerheid over compliance

Een belangrijke winst is de zekerheid over compliance. Daarvoor is het nodig om een consistent beleid af te dwingen in datacenters op locatie en in openbare en private clouds. Dat beleid kan ook eerst uitvoerig worden getest alvorens het door te voeren.

Zonder de juiste tools is het geen doen om compliance doorlopend te bewaken. Het menselijke brein kan nu eenmaal de lange en complexe firewall-regels niet meer snel en accuraat beheren. Tetration kan binnen enkele minuten melden of er regels worden overtreden, op basis van gedragsanalyse. Voor deze analyse wordt gebruik gemaakt van machine learning en behavior analytics. Ongeacht de lifecycle in de applicatielaag en ongeacht welke infrastructuur worden alle applicatie-afhankelijkheden real-time in kaart gebracht.

Rendement

Voor een modern datacenter is het cruciaal dat er één enkele versie van de waarheid beschikbaar is, voor IT-operaties, voor het applicatie-team en voor security operations. Het voorkomt verstoringen door veranderingen in het datacenter en regels, levert security-winst op en verlaagt kosten die samenhangen met het optimaal laten werken van de applicaties binnen het datacenter én van support tot life cycle management. Risicomanagement en juist omgaan met compliance leveren voor het datacenter uiteindelijk het meeste op. Tetration biedt een rendement van bijna 60 procent bij een terugverdientijd van drie jaar.

Door Marc Samsom, Manager Networking, Datacenter and Collaboration Solutions, Cisco Nederland

Cisco (NASDAQ: CSCO) is wereldwijd leider in technologie en zorgt er sinds 1984 voor dat het internet werkt. De mensen, producten en partners helpen de maatschappij om veilig verbinding te maken en de digitale kansen van morgen vandaag al te benutten. Meer informatie over Cisco is beschikbaar via www.cisco.com, www.cisco.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter