Werken op afstand is inmiddels gemeengoed in ons land. Onderzoek leert dat maar liefst 94 procent van de bedrijven mobiel werken omarmt. Tegelijkertijd blijkt dat slechts 64 procent van diezelfde organisaties daarvoor geen beleid heeft. Dat is verrassend. Want in deze tijd van krapte in de arbeidsmarkt moet je ook beseffen dat de digitale werkplek een belangrijke factor is bij het binden en boeien van medewerkers.

Kortom, hoe zorg je ervoor, dat je collega´s veilig, makkelijk en snel overal en altijd hun werk kunnen doen? Heeft u uw zaakjes op orde? Een digitale werkplek is eigenlijk een potentiële dissatisfier. Of anders gezegd, zorg ervoor, dat de digitale werkplek tip en top is. Laat de status ervan deel uitmaken van uw medewerkerstevredenheidscriteria.

Gebruiker centraal

De werkende Nederlander stelt hoge eisen aan zijn digitale werkplek. Dus laat niet langer de technologie leidend zijn bij het inrichten van de werkomgeving maar de wensen van de medewerker. Zo kun je werknemers zelf laten kiezen wat hun favoriete device is.

Of beter nog, met de nieuwste zogeheten detachables hoeft je collega niet langer te kiezen tussen bijvoorbeeld een laptop of een tablet. Het apparaat ziet eruit als een tablet, maar heeft de functionaliteit van een laptop. Zo gebruik je het hybride 2-in-1 apparaat in de vergaderkamer als tablet. En voor het maken van een bewerkelijke presentatie heb je alle benodigde internet- en videopoorten, toetsenbord(dock) en accu bij de hand.

Informatie, communicatie en samenwerking

Als mobiel werken de standaard is, is het zaak dat de digitale werkplek voldoet aan drie belangrijke basisfuncties. Elke medewerker moet op een makkelijke en veilige manier toegang krijgen tot persoonlijke informatie vanaf elk willekeurig apparaat. Even chatten met je collega’s of via Skype for Business of Webex een groepsoverleg inplannen, moet een koud kunstje zijn. Om met tien mensen tegelijk aan een document te werken, hoef je ook niet langer naar kantoor te komen.

Inmiddels biedt de markt allerlei collaboration tools die samenwerken op afstand mogelijk maken. Daarbij is het raadzaam te kiezen voor gestandaardiseerde technologie. Zo kun je nieuwe collega’s makkelijker en sneller aanhaken. Technologie ontwikkelt zich razendsnel. Met standaardisatie kun je makkelijker nieuwe functies toevoegen of verouderde applicaties de deur uit doen.

Veiligheid voorop

Een veilige werkplek is nog altijd één van grootste kopzorgen voor de gemiddelde IT-manager. Juist omdat we steeds meer op afstand werken, en wet- en regelgeving rondom gegevensbescherming strenger wordt.

Veiligheid voor de digitale werkplek bestaat uit meerdere facetten. Veelal wordt in eerste instantie gekeken naar software. Dat is goed, maar vergeet vooral ook de hardware niet. Dus zorg ervoor, dat je medewerkers worden uitgerust met mobiele apparatuur met zogeheten biometrische multifactor-authenticatie. Alleen een password is niet toereikend. Gezichtsverificatie en een vingerafdrukscanner beschermen de hardware tegen verlies of diefstal.

Met een digitale werkplek die voldoet aan alle hedendaagse wensen van collega’s kun je in ieder geval een vinkje zetten bij de uitgangspunten nodig voor een goed rapportcijfer op het vlak van medewerkerstevredenheid.

Door Ronald Ravel, country manager Toshiba Clients Solutions in de Benelux

Over Toshiba Client Solutions Toshiba technologie en laptops zetten al meer dan dertig jaar de standaard op het vlak van innovatie, kwaliteit en betrouwbaarheid. Nu het meerderheidsbelang in handen is van Sharp Corporation, zet Toshiba Client Solutions Co. Ltd deze traditie voort waarbij onze klanten en partners vertrouwen op onze grote waarde en dienstverlening die bijdragen aan hun doelstellingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter