Innovatie: elke ambitieuze organisatie is er op een bepaald niveau mee bezig. Maar nog te vaak blijven ambities steken op facilitair niveau: er wordt weliswaar driftig geïnvesteerd in nieuwe IT-faciliteiten en technologie, maar daarmee blijft innovatie vooral beperkt tot het vernieuwen van bestaande oplossingen.

En dat is zonde. Want nu de technologische mogelijkheden sneller groeien dan ooit, hebben organisaties steeds meer mogelijkheden om te kiezen voor een radicaal ander businessmodel en daadwerkelijke vernieuwing.

Nieuwe businessmogelijkheden

Zo ontstaan op het snijvlak van het Internet of Things (IoT), big data, analytics en artificial intelligence (AI) allerlei nieuwe businessmogelijkheden. Een voorbeeld uit de praktijk: een bekende printerfabrikant rust zijn apparatuur tegenwoordig uit met sensoren die nauwkeurig voorspellen wanneer de toner op zal raken. De gebruiker van de printer krijgt vervolgens vanzelf, ruim op tijd, een nieuwe toner toegestuurd.

Ander voorbeeld: een fabrikant van simulatieapparatuur ontwikkelde een levensechte simulatiemodule voor brandweerlieden op basis van virtual reality. Het shirt dat de brandweerman of -vrouw hierbij draagt, geeft realtime feedback over vitale lichaamsfuncties als hartslag en bloeddruk. Doordat duidelijk wordt hoe de betreffende persoon precies reageert op bepaalde situaties, kan het trainingsprogramma veel gerichter – tot op detailniveau – op het individu worden afgestemd.

Einddoel

Nog te vaak wordt innovatie benaderd vanuit het oogpunt van IT en de technologie zélf. Effectiever is het om de zaken om te draaien door een duidelijk einddoel voor ogen te nemen. Neem formule 1-team McLaren: dat heeft maar één doel voor ogen, namelijk het steeds (tot op een fractie van een seconde) sneller maken van zijn bolides. De technologie is ondersteunend aan dat ene doel: sensoren geven voortdurend tot op detailniveau feedback over de staat van de auto én de coureur, op basis waarvan de engineering veel gerichter kan worden ingestoken.

Een begin maken met innovatie? Formuleer een einddoel, begin op kleine schaal te experimenteren met ondersteunende technologie en schaal bij bewezen succes langzaam op. Dan komt de échte vernieuwing uiteindelijk vanzelf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter