De vraag naar IT’ers is nog nooit zó groot geweest. Terwijl het aanbod kleiner is dan ooit. Velen reageren daarop verrast. En dat is eigenlijk merkwaardig, want de huidige talent gap konden we allemaal al jaren geleden zien aankomen.

Zoals zo vaak bij een probleem wordt de meeste tijd gestoken in het zoeken van een zondebok. En wijzen de beschuldigende vingers direct naar de overheid. Maar de Nederlandse technologiebedrijven kunnen de hand beter eens in eigen boezem steken. Want ze zijn medeveroorzakers van het probleem.

De afgelopen decennia hebben Nederlandse ondernemingen, vooral IT-bedrijven, massaal IT ondergebracht in India. Dat is vooral ingegeven door het kostenaspect, maar zeker ook door het ontbreken van talent op de Nederlandse arbeidsmarkt. Inmiddels is het besef ontstaan dat specifieke onderdelen van IT een cruciale differentiërende factor op de thuismarkt kunnen zijn. Dus is er de drang om die IT-dienstverlening weer terug te halen naar Nederland.

Maar daar heb je wel de juiste kennis, skills en competenties in huis voor nodig. Knowhow die de IT-bedrijven de afgelopen tientallen jaren niet in de Nederlandse markt gezocht hebben. Daardoor zijn ze de facto medeveroorzaker van het huidige tekort aan goede, vaardige IT’ers. Creatieve mensen die je om een boodschap kunt sturen. Die hun hand niet omdraaien voor een stuk codering.

Ondertussen realiseert de overheid zich dat er aan de onderwijskant ook iets is misgegaan. In het regeerakkoord staat een passage over het opnemen van IT in het onderwijssysteem. In 2023! Zo lang kunnen we als bedrijfsleven natuurlijk niet wachten. Tussen nu en de komende vijf jaar komen er namelijk ruim anderhalf miljoen scholieren de arbeidsmarkt op – zonder de zo broodnodige IT-kennis, -competenties en -skills. We zullen als bedrijven dus zélf in actie moeten komen. En sámen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de economische toekomst van Nederland nemen.

Schools of Code

Het is nu aan het bedrijfsleven om zelf initiatieven te ontplooien voor het onderwijs. En dan niet zozeer gericht op de middelbare maar juist op de basisscholen. Daar hebben de leerlingen immers nog niet nagedacht over de richting die ze later willen opgaan. Ze hebben nog geen vakkenpakket hoeven te kiezen. Bovendien zijn jonge kinderen erg leergierig en communiceren nog onbevangen over wat ze leuk vinden en wat niet. De scholen geven zelf ook aan dat kennismaking met technologie het beste al vóór de groepen 7 en 8 kan plaatsvinden.

KPN is onlangs van start gegaan met het project Schools of Code, waarin we vijftig klassen uit het basisonderwijs kennis laten maken met coderen. De scholen reageren buitengewoon enthousiast. Zonder dat er al te veel ruchtbaarheid aan gegeven is, heeft mond-tot-mondreclame al voor een groot aantal aanmeldingen voor Schools of Code gezorgd.

Technologiebedrijven moeten investeren in IT. Daar heb je goede mensen voor nodig. Het zou merkwaardig zijn als Nederlandse IT-bedrijven zelf geen bijdrage zouden leveren aan het opleiden van die goede mensen. Ten tweede is het een gemiste kans voor Nederland als we het probleem niet serieus nemen.

Kennis van IT is een basisvaardigheid, die zelfs ‘het lezen en schrijven van de toekomst’ wordt genoemd. Onze kinderen hebben recht op een goede toekomst, op een maatschappelijke carrière. Het is win-win. Dus Nederlandse technologiebedrijven: we moeten naar school!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter