Productief kunnen werken vanaf iedere locatie op ieder apparaat is een wens van elke organisatie. Het realiseren van deze wens vraagt om een betrouwbare en flexibele IT-omgeving. Uiteraard tegen zo laag mogelijke kosten. Colocatie kan bijdragen aan het uitkomen van deze wens.

Met regelmaat loop ik in de praktijk tegen een aantal onjuiste opvattingen over colocatie aan. Bijvoorbeeld dat de oplossing duur en niet flexibel is. Met als resultaat dat IT-afdelingen ervoor kiezen om de IT in eigen beheer te houden. Is dit daadwerkelijk de beste optie? Oordeel zelf. Hieronder ontkracht ik een aantal onjuiste opvattingen.

Colocatie vergt grote investeringen

Er wordt vaak vergeten welke kosten er allemaal komen kijken bij het zelf beheren van IT-apparatuur. De benodigde infrastructuur is zowel kostbaar als complex. Zeker wanneer het onderhoudsniveau gelijkwaardig moet zijn aan die van een datacenter. Denk hierbij aan goede noodstroomvoorzieningen (UPS’en), aggregaten en de koelingsinfrastructuur.

Om IT op een hoog niveau in huis te houden, is de investering in veel gevallen net zo hoog als de facturen voor tien jaar colocatie. Dan laat ik het aantal mensen dat nodig is om de servers dag en nacht draaiende te houden nog buiten beschouwing. Deze arbeidskosten worden vaak ernstig onderschat, veel organisaties houden er geen rekening mee dat personeel ieder moment van de dag oproepbaar moet zijn.

Daarbij komt dat andere running costs van de organisatie veelal ook over het hoofd worden gezien. Zeker als we kijken naar de stroomkosten. Het inzicht in wat energie kost is bij veel kleine ondernemingen vaak nauwelijks aanwezig. Omdat stroomkosten meestal ten laste komen van de facilitaire budgetten worden de daadwerkelijke IT-kosten vaak onderschat. Deze kosten worden veelal dus niet meegerekend in het IT-budget.

Colocatie is een zware milieubelasting

Al jaren wordt er geroepen dat datacenters enorme milieuvervuilers zijn. Ja, een datacenter is een grote energieverbruiker, maar gebruikt niet meer energie dan de gecombineerde IT op eigen locaties. Het is zelfs zo dat een datacenter zoveel maatregelen treft, dat juist de keuze voor colocatie (bijna altijd) duurzamer is.

Maar waarom dan toch de opvatting over vervuiling? Al het energieverbruik van de apparatuur van verschillende bedrijven is binnen een datacenter geconcentreerd en valt dus meer op. Echter treffen datacenters veelal MVO-maatregelen die voor een onderneming niet haalbaar zijn. Een kostbare maatregel die procentueel beperkt energiebesparing oplevert, is voor een enkel bedrijf niet interessant en voor een datacenter met het geconcentreerde gebruik wel.

Voorbeelden van maatregelen bij datacenters zijn closed cold corridors, 100 procent duurzaam opgewekte energie, aggregaten gevoed door brandstof uit gas, koeling met buitenlucht, hergebruik van restwarmte en ultrasone bevochtiging.

Colocatie zorgt voor starheid

Een andere opvatting gaat over dat colocatie niet flexibel is. IT-afdelingen denken vaak dat ze door zelf het beheer te doen meer mogelijkheden hebben. Bij colocatie wordt er misschien wel wat flexibiliteit rondom de keuze in racks afgenomen, maar er komt ook flexibiliteit voor terug. Zo kennen datacenters geen beperking in ruimte waardoor op- en afschalen een stuk gemakkelijker wordt. Op de eigen locatie is dit een grotere uitdaging, gezien een kantoor meestal geen oneindige ruimte biedt voor IT-apparatuur.

Daarbij bieden datacenters de mogelijkheid om aanvullende diensten af te nemen, zowel bij het datacenter als bij partners. Voorbeelden zijn hybride cloud-infrastructuren, back-up-diensten, managed netwerkdiensten, load balancing, et cetera. Deze diensten kunnen daarnaast ook nog naar eigen keuze ingericht worden.

Amsterdam is dé plek voor mijn apparatuur

Er wordt vaak gedacht dat het netwerk zich dichtbij de AMS-IX moet bevinden en dus in of rondom Amsterdam geplaatst moet worden. Dit is geen vreemde redenatie, maar wel wanneer we de Nederlandse afstanden onder de loep nemen. De 50 kilometer extra naar een datacenter buiten de Amsterdamse regio wordt met de snelheid van het licht overbrugd. Daar merken de datapakketjes niets van. Bovendien heeft een organisatie beperkt invloed op de routes die het verkeer neemt over het internet. Je kunt wel op de AMS-IX zitten, maar er is geen of slechts beperkte invloed op hoe de gebruikers bij je netwerk komen.

Daarbij komt dat er ook redenen te bedenken zijn om juist niet voor een Amsterdams datacenter te kiezen. Zo geldt voor datacenters buiten Amsterdam dat verbindingen naar het internet veelal redundanter zijn geregeld. Dit komt doordat zij verbindingen naar meerdere internet exchanges hebben liggen en/of meerdere transitproviders gecontracteerd hebben. Ook is de spreiding van glasvezelkabels beter buiten Amsterdam. De bekabeling loopt in Amsterdam heel dicht langs elkaar. Dat houdt in dat wanneer er wordt gebouwd, en dat gebeurt nogal eens, het niet ondenkbaar is dat tijdens bouwwerkzaamheden uw redundante glasvezels tegelijkertijd beschadigd raken. Reparaties hiervan kosten vele uren.

Ik heb niemand nodig

De hoeveelheid werk die het kost om IT-infrastructuren te onderhouden, beheren en monitoren wordt vaak onderschat. Het kost veel gespecialiseerde kennis, mankracht en tijd. Zeker wanneer de wens is om de continuïteit te waarborgen op hetzelfde niveau als in een datacenter. Binnen een datacenter zijn mensen één van de belangrijkste factoren. Zij beschikken over de juiste technische kennis, vaardigheden en ervaring.

Daarnaast hebben zij toegang tot de juiste middelen en tooling om hun kennis dagelijks in de praktijk te brengen. Voor organisaties is het nagenoeg onmogelijk om al deze gespecialiseerde techneuten in huis te krijgen en te houden.

Nog altijd wordt er teveel geïnvesteerd in het in de lucht houden van de IT-infrastructuur, terwijl resources beter ingezet kunnen worden ten behoeve van het verbeteren van de business. Met colocatie is een organisatie verzekerd van continuïteit en connectiviteit. Kortom, een overstap biedt vele voordelen op korte en lange termijn.

Door Wido Potters, manager Support & Sales bij BIT

BIT beheert een drietal datacenters in Ede en is gespecialiseerd in colocatie, internetverbindingen, managed hosting en outsourcing voor zakelijke gebruikers van het internet. BIT levert aan kwaliteitsbewuste organisaties de ruggengraat voor hun IT- en internet-infrastructuur. Betrouwbaarheid is het uitgangspunt van de dienstverlening, zodat klanten zich zorgeloos met hun kernactiviteiten bezig kunnen houden. BIT onderscheidt zich door een hoog kennisniveau, jarenlange ervaring en een pragmatische aanpak. BIT is ISO 27001 gecertificeerd. Meer informatie over BIT is te vinden op www.bit.nl of volg BIT via twitter.com/bitnl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter