Steeds meer channelbedrijven – in alle soorten en maten – erkennen en herkennen de veelzijdige mogelijkheden die clouddienstverlening kan bieden, van cloudhosting en disaster recovery tot cloud-based backup. Waar moet je op letten bij de keuze voor een cloudleverancier? Cloud services provider Iland geeft vijf fundamentele factoren die een rol spelen bij deze keuze.

1. Ervaring en footprint

Hoe lang is de cloudleverancier al actief in de industrie en wat is zijn expertise? Cloud computing is inmiddels meer dan tien jaar oud en cloudleveranciers van het eerste uur hebben een schat aan ervaring opgedaan. Let hierbij ook op de (wereldwijde) voetafdruk van een leverancier. Datasoevereiniteit is een prioriteit voor organisaties bij het kiezen van de juiste cloud. Een wereldwijde datacenter-footprint is hierbij essentieel. Zoek een cloudleverancier die de workload van klanten kan beheren en back-up- en DR-faciliteiten op de juiste plekken biedt.

2. Veelzijdig aanbod

Welke diensten van de cloudleverancier versterken het productportfolio van de channelpartner? Er is veel vraag naar cloudbased backup en DR-oplossingen, en organisaties hebben er baat bij om samen te werken met cloudleveranciers die vooroplopen in dit gebied. Voor managed-serviceproviders is het een belangrijke overweging of een cloudleverancier in staat is om alle clouddiensten, zoals DRaaS, IaaS en backup, voor klanten te monitoren en te beheren. Het aanbod bestaat idealiter uit toepassingen die het beheer van betalingen, prestaties, beveiliging, compliance, testen en rapportage vereenvoudigen.

3. Dienstverlening op maat

Een belangrijke factor voor succes is het serviceniveau dat aan klanten kan worden geboden. Zoek daarom een cloudleverancier die hierin kan ondersteunen. Kijk daarnaast of het mogelijk is om diensten op te schalen indien nodig. Bepaal vervolgens wat voor supportniveau klanten nodig hebben en kies een cloudleverancier die hieraan kan voldoen.

Het is tevens interessant om na te gaan waar de support van de leverancier fysiek is gesitueerd en of ze kunnen helpen bij een supportplan. Uiteindelijk moet er vertrouwen zijn dat een cloudleverancier een toegewijde partner is in de gehele levenscyclus van klanten – van sales en implementatie tot lopende processen.

4. Kosten en flexibiliteit

Is het kostenmodel duidelijk en aan te passen? Er ligt steeds meer focus op de kosteneffectiviteit van de cloud en daarom willen channelpartners geen kosten in rekening brengen bij hun klanten voor diensten die niet worden afgenomen. Het is dan ook van belang om een cloudleverancier te hebben die flexibel genoeg is om zich aan te passen aan de behoeften van de channelpartner en diens klanten en zijn aanbod en kosten daarop kan afstemmen.

5. Beveiliging en compliance

Cloudbeveiliging en compliance zijn belangrijke prioriteiten in een cloudomgeving. Het is daarom essentieel te kiezen voor een cloudleverancier die zowel de compliance-eisen van het bedrijf als die van de klanten ondersteunt. Om bedrijven te helpen bij hun verdediging tegen cyberaanvallen moeten cloudleveranciers geavanceerde beveiligingsfeatures in hun platform geïntegreerd hebben.

Dit is het vaste redactieaccount van IT Executive. Hierachter gaan meerdere redacteuren schuil. Je bereikt ons op redactie[at]itexecutive.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter