Op de Web Summit in Lissabon had ik het genoegen deel te nemen aan een debat over het belangrijke onderwerp De toekomst van tech: profiteert iedereen hiervan? Technologie wordt steeds belangrijker en vernieuwt veel aspecten van het zakelijk leven en van de mensheid in het algemeen. Zal deze doorbraak in innovatie echter voordelig uitpakken voor iedereen, ongeacht achtergrond of cultuur, of zullen de voordelen ervan beperkt blijven tot de ‘happy few’?

Dit onderwerp raakt echt aan mijn passie en ik ben er sterk van overtuigd dat het antwoord ja is – iedereen op deze planeet zal van tech gaan profiteren. We hebben allemaal een aandeel in de koers die technologische innovatie zal varen en of we het volle potentieel ervan zullen bereiken. Tech op zichzelf is neutraal, het is niet per se goed of slecht. Het gaat erom hoe wij het inzetten om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan.

Daarbij zeg ik niet dat ik de waarheid in pacht heb en er zijn zeker geen simpele oplossingen voor de wereldwijde problemen waarmee we te maken hebben. Maar na bijna vier decennia te hebben rondgelopen in de techsector ben ik zeer hoopvol gestemd over de toekomst. Ik geloof dat we de komende jaren de mogelijkheid hebben om op grote schaal een positieve impact te creëren, zowel individueel als door samen te werken als wereldwijde community.

De combi maakt het verschil

Zet tech in voor de problemen van vandaag én morgen. Een deel van de reden dat ik zo optimistisch ben over de toekomst, is de combinatie van vier geweldige ‘superherocapaciteiten’ waar we tegenwoordig over beschikken: mobile+cloud+AI+IoT. Deze technologieën zijn ieder op zichzelf al zeer krachtig. Samen vormen ze echter de basis waarmee we de kwaliteit van leven in deze wereld kunnen transformeren.

Mobile zorgt voor ongeëvenaard bereik. Cloud staat garant voor een schaalbaarheid die eerder niet voor te stellen was. Deep learning artificial intelligence stelt ons in staat grote hoeveelheden data in realtime te doorzoeken en gebruikt die inzichten voor geheel nieuwe businessmodellen. En het Internet of Things verbindt de fysieke en digitale werelden en brengt technologie diep in het hart van menselijke vooruitgang.

Alle ziekten de wereld uit

Hoe kunnen we deze mogelijkheden zo inzetten dat het ons in staat stelt de grootste uitdagingen die we hebben te overwinnen? Laten we eens kijken naar de grootste barrières voor de kwaliteit van leven voor onze snelgroeiende wereldbevolking en hoe tech daarin zorgt voor verandering.

Allereerst gezondheid. Terwijl het risico op een pandemie al millennia reëel is, zorgen deep-learningalgoritmes nu voor doorbraken op het gebied van medicijnen, verbeterde diagnostiek en behandelplannen die veel effectiever zijn dan vroeger. Onderzoek naar menselijk DNA heeft gezorgd voor een enorme sprong voorwaarts in het begrijpen en behandelen van ziektes. Dankzij geavanceerde digitale hulpmiddelen hebben nu miljarden mensen, tot in alle uithoeken van de aarde, toegang tot moderne gezondheidszorg.

Volgens de Gates Foundation beschikken we tegenwoordig over alles wat nodig is om in het jaar 2040 in een wereld zonder malaria te kunnen leven. En dankzij genentransplantatie en bionische mogelijkheden behoort het elimineren van blindheid op wereldwijde schaal tot de mogelijkheden.

Gebruik IoT als thermometer

Ten tweede, de op handen zijnde milieucrisis – wellicht de grootste uitdaging. Terwijl we bezig zijn de rommel van het industriële tijdperk op te ruimen door bewust om te gaan met water, afval en de uitstoot van CO2, zorgen significante verbeteringen in herbruikbare energie ervoor dat we op een duurzame manier energie kunnen gaan opwekken. Grootschalige IoT- en smart-cityinitiatieven gaan het gevecht aan met de negatieve impact die transport en bouwprojecten (verantwoordelijk voor respectievelijk 25 en 20 procent van de wereldwijde emissie) hebben op het milieu. Dit zorgt voor een enorme toename in het effectief en efficiënt gebruiken van energie op de plaatsen waar we leven en werken.

“Tech op zichzelf is neutraal, niet per se goed of slecht”

In 2050 zal naar schatting 75 procent van alle verkochte auto’s wereldwijd elektrisch zijn en geen CO2 meer uitstoten. Tech-innovatie helpt ook bij de ontwikkeling van nieuwe manieren voor het verwerken van water en afval. Het Internet of Things heeft de potentie om de circulaire economie een enorme boost te geven, omdat het ons in staat stelt de gezondheid van de planeet zeer nauwkeurig te monitoren en zelfs te ‘voelen’.

Beroepen met toekomst

Ten derde: extremisme. Op dit vraagstuk zijn duidelijk geen eenvoudige antwoorden te geven, maar ik geloof dat educatie (gevoed door brede toegang tot internet en goedkope mobiele telefoons) en economische groei hier een positieve uitwerking zullen hebben. Het creëren van banen is daarbij een belangrijk puzzelstuk. Tech zal de komende tien jaar centraal staan in het creëren van (nieuwe) banen. Er zullen banen ontstaan die future proof zijn. Zo toont recent onderzoek van The Institute For the Future aan dat naar schatting 85 procent van de banen in 2030 nu nog niet is uitgevonden. Het is aan ons om hierin te blijven investeren en toegang tot skillstrainingen mogelijk te maken om ervoor te zorgen dat deze door tech gedreven evolutie iedereen bereikt.

Help armoede ook de wereld uit

Afsluitend komen we aan bij armoede. Ondanks dat op dat gebied vooruitgang wordt geboekt, zijn er nog steeds 700 miljoen mensen die van minder dan 1,90 dollar per dag moeten rondkomen. Goedkope mobiele telefoons spelen daarbij een cruciale rol, zeker in landelijke gebieden waar armoede aan de orde van de dag is. Ze helpen boeren bij het succesvol bewerken van hun land en het op de juiste manier zaaien, bewateren en toedienen van (kunst)mest. Het geeft hun toegang tot microkredieten, actuele prijzen, weersvoorspellingen en, belangrijker nog, directe toegang tot informatie en best practices over het onderhouden van hun vee, de keuze over de gewassen waar ze mee werken, hoe ze die moeten onderhouden en meer.

Benut de kracht van tech

Technologie is de krachtigste tool die we hebben. Elk van deze uitdagingen is op zichzelf ongelooflijk complex en we weten dat technologie op zichzelf geen wondermiddel is voor deze wereldwijde problemen. Toch denk ik dat technologie wel de meest krachtige tool is die we hiertoe tot onze beschikking hebben, zolang we op wereldwijde schaal samenwerken om deze barrières voor menselijke vooruitgang te slechten en de kwaliteit van leven voor iedereen te verbeteren.

Ga maar na: het tempo van tech-evolutie is nog nooit zo hoog geweest als nu. En tegelijkertijd is dit het traagste tempo dat we voor de rest van ons leven zullen meemaken. In tijden van disruptieve veranderingen is het gemakkelijk ons te laten leiden door angst.

Laten we echter niet vergeten dat technologie op zichzelf neutraal is. Het is onze taak ervoor te zorgen dat alle geweldige innovaties de komende jaren optimaal gebruikt gaan worden en ook voor iedereen waarde bieden, niet voor slechts enkelen. De techgemeenschap heeft, nu meer dan ooit, de individuele en collectieve verantwoordelijkheid om in actie te komen. Dat geldt niet alleen voor de zakenwereld, maar ook voor overheden. Zij moeten heldere wetgeving ontwikkelen, zodat we gezamenlijk de impact van technologie kunnen maximaliseren voor het algemeen belang.

Door Pat Gelsinger, CEO van VMware

VMware is wereldwijd leider in cloud-infrastructuur en zakelijke mobiliteit, en helpt organisaties met hun digitale transformatie om concurrerend te zijn in de snel veranderende markt van vandaag. VMware stelt klanten in staat een software-defined aanpak toe te passen op business en IT met zijn cross-cloud architecture en oplossingen voor het datacenter, mobility en security. VMware behaalde in 2016 een jaaromzet van 7,09 miljard dollar en heeft wereldwijd 500.000 klanten en 75.000 partners. Het hoofdkantoor is gevestigd in Palo Alto, Californië.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter