Investeringen in nieuwe technologie: in veel organisaties komen ze maar moeilijk van de grond. En dat is zonde, want vaak ligt de benodigde data (dé stuwende kracht achter veel technologische ontwikkelingen) voor het grijpen. Het omarmen van nieuwe technologische mogelijkheden begint daarom met een goed gesprek tussen business en IT.

Met weloverwogen beslissingen snel inspelen op de voortdurend veranderende wensen van de klant. Uitgebreide mogelijkheden voor smart maintenance dankzij het slimme gebruik van geavanceerde sensortechnologie. Het continu optimaliseren van je productieproces aan de hand van realtime data over de prestaties van je machinepark.

Voor onze ogen ontvouwt zich een heel arsenaal aan nieuwe mogelijkheden, met nieuwe technologieën als het internet of things (IoT), artificial intelligence (AI) en analytics (en dan vooral de combinatie daarvan) als belangrijke drivers. Wie het businessnieuws een beetje bijhoudt, zou al snel de indruk kunnen krijgen dat zijn eigen organisatie achterloopt.

Slim combineren

Het goede nieuws: al die nieuwe technologische mogelijkheden liggen voor veel organisaties veel méér binnen handbereik dan die organisaties op het eerste oog misschien denken. Neem artificial intelligence; dat hoeft niet al te complex of onnodig duur te zijn. In beginsel komt het er namelijk simpelweg op neer dat je bestaande datasets slim combineert – om vervolgens op basis daarvan zinnige beslissingen te nemen. De benodigde data is vaak al ruim voorhanden, alleen is dat lang niet altijd in de hele organisatie bekend. Zeker in grotere bedrijven is het aantal applicaties enorm, maar worden de bijbehorende dataverzamelingen nog onvoldoende gecombineerd. Vaak vormt het implementeren van een basale AI-tool al een goede eerste aanzet om te komen tot logische combinaties en nieuwe inzichten.

Internet of things

Hetzelfde geldt voor toepassingen op het vlak van het IoT. Vaak wordt gedacht dat het IoT primair draait om mobility, en natuurlijk zullen er (om IoT-toepassingen echt goed van de grond te krijgen) investeringen nodig zijn in connectiviteit en cloud computing/datacenters. Maar ook in dit geval vormt data de primaire stuwende kracht achter de ontwikkelingen. Vaak zijn machines en andere productiemiddelen al uitgerust met allerhande sensoren, maar blijft de data die daaruit voortkomt onbenut – simpelweg omdat de IT-afdeling onvoldoende op de hoogte is van wat er aan de businesskant allemaal al voorhanden is.

Workshop

In een tijd waarin business en IT steeds meer samenvallen, begint investeren in technologie daarom – heel eenvoudig – met een goed gesprek. Organiseer eens een workshop voor vertegenwoordigers van zowel de business- als de IT-kant. En laat hen samen brainstormen over businessmogelijkheden, over de vraag hoe IT hierbij (als business-enabler) kan ondersteunen en in hoeverre de héle organisatie bestaande data beter kan benutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter