De IT-branche groeit de komende jaren harder dan de Nederlandse economie: met 6 procent in 2018 en 5 procent in 2019. Een belangrijke factor achter de groei van de IT-branche is de opkomst van software-as-a-service (SaaS). Daarop duidt onderzoek van ABN AMRO.

Groeipercentages van boven de 50 procent zijn bij SaaS-bedrijven geen uitzondering. Deels gaat dit ten koste van het traditionele licentiemodel, maar SaaS-bedrijven bieden ook nieuwe en nog in de markt onbekende oplossingen aan. Het SaaS-bedrijfsmodel is gewild bij zowel ondernemers als investeerders. Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat ondernemers en investeerders bij jonge bedrijven hoge eisen stellen aan de jaarlijkse omzetgroei. Zij willen een omzetgroei van minstens 100 procent op jaarbasis behalen om een positie op te bouwen in de wereldwijde SaaS-markt.

Onderzoek van ABN AMRO onder Nederlandse SaaS-ondernemers toont aan dat er ondanks de marktgroei voldoende uitdagingen liggen. “De druk om snel te groeien is voor SaaS-bedrijven groot. Ze maken deel uit van een competitieve wereldmarkt” zegt Steven Peters, sector banker Technologie, Media en Telecom bij ABN AMRO. “Het valt op dat ongeveer 50 procent van de SaaS-ondernemers uit ons onderzoek het managen van internationale groei een grote uitdaging vindt. Er is in Nederland een gebrek aan ondernemers die ervaring hebben met het internationaal opschalen, terwijl de globale markt open ligt voor SaaS-bedrijven. We voorzien de komende vijf tot tien jaar een verdere groei van de wereldwijde SaaS-markt, waarin op dit moment consolidatie zichtbaar is.”

Hoewel SaaS een relatief nieuw bedrijfsmodel is voor softwarebedrijven, prefereren steeds meer van hun klanten het vanwege de voorspelbare kosten in vergelijking met het traditionele licentiemodel. SaaS biedt daarnaast softwarebedrijven een stabielere en beter voorspelbare omzet. Daarnaast is het goed schaalbaar, waardoor bedrijven hard kunnen groeien met relatief weinig extra personeelskosten.

Dit is het vaste redactieaccount van IT Executive. Hierachter gaan meerdere redacteuren schuil. Je bereikt ons op redactie[at]itexecutive.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter