Bedrijven die vooroplopen met het toepassen van cloud automation voor hun bestaande applicaties en processen, behalen een aanzienlijk concurrentievoordeel ten opzichte van de achterblijvers. Voorop lopende organisaties zien een toename van 75 procent in omzet en winstgevendheid, terwijl acht op de tien zeggen dat hun organisatie flexibeler is geworden. Hierop duidt een nieuw rapport van Capgemini en Sogeti.

Technologie in de cloud helpt bestaande applicaties en IT-activiteiten te automatiseren en biedt meer dan stijgingen in omzet en winst. Bedrijven die voorop lopen, zogenaamde fast movers, implementeren twee keer zo vaak code als volgers. Vijf procent van deze fast movers implementeert zelfs continu code.

Fast movers zijn ervan overtuigd dat cloud automation meer biedt dan kostenbesparing of efficientie. Driekwart van hen heeft geprobeerd cloud automation te gebruiken om bedrijfsmodellen te innoveren. Meer dan acht op de tien bedrijven geven aan dat de klantervaring verbetert.

Skills gap

Aangezien pakweg zeven op de tien executives een tekort aan vaardigheden als een grote uitdaging zien, moeten organisaties het talent waarover ze wél beschikken zo veel mogelijk inzetten voor de taken met de hoogste waarde voor de business. Dit kan door cloudtechnologieën in te zetten om legacy-applicaties en operationele IT te automatiseren, zodat professionele engineers meer tijd overhouden om te werken aan projecten die rechtstreeks de winstgevendheid ten goede komen.

Zo hebben zes op de tien fast movers engineers overgebracht naar activiteiten met een hogere bedrijfswaarde, zoals het ontwikkelen van nieuwe software. Het elimineren van monotone taken was prioriteit. Bijna driekwart van de processen voor applicatietesting bij deze bedrijven is nu geautomatiseerd, bijna vier keer zo veel als bij de volgers. Dankzij deze extra flexibiliteit kunnen bedrijven de vaardigheden van hun mensen verder ontwikkelen in lijn met hun DevOps-strategieën, en dat heeft een gunstige uitwerking op de managementprocessen.

Hindernissen

Ondanks de duidelijke voordelen voor de winstgevendheid aarzelt een grote minderheid van bedrijven om hun verouderde operationele IT te vervangen door technologie in de cloud, omdat ze zich zorgen maken over cyberbeveiliging. Bij 27 procent is dit laatste het geval; bij 19 procent wordt gegevensbeveiliging gezien als een van de belangrijkste obstakels voor automatisering van de operationele IT-processen. Dit geldt zowel voor fast movers als voor followers.

Nu op 25 mei de AVG (GDPR) in werking treedt, krijgt dit onderwerp opnieuw aandacht. IT-beslissers staan onder grote druk van CEO’s en raden van bestuur om te waarborgen dat nieuwe initiatieven geen grotere risico’s voor gegevenslekken met zich meebrengen. Maar doordat cloudproviders steeds zorgvuldiger worden en gebruikmaken van security as code-processen, kan de automatisering juist leiden tot een verbeterde beveiliging.

Om de fast movers te kunnen bijbenen en concurrerend te blijven, hebben de volgers nog veel werk te verzetten. Het rapport beschrijft praktische stappen zoals het formuleren van een automatiseringsstrategie om de bedrijfsdoelstellingen te realiseren en het opbouwen van het governance-model, de processen en de cultuur voor DevOps.

Over het onderzoek

Voor het rapport zijn 415 IT-managers geïnterviewd bij organisaties die veel legacy-systemen in gebruik hebben, in acht verschillende landen, om de voordelen te onderzoeken van cloud automation voor operationele IT-processen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter