Werkgevers moeten buiten de gebaande paden treden om talent te vinden voor moeilijk vervulbare IT-vacatures. Ze zouden actiever naar vrouwelijke kandidaten moeten zoeken en in het algemeen verder moeten kijken dan hun regio. In Zeeland of Groningen zijn volop gekwalificeerde mensen die aan de slag kunnen. Dat zegt recruiter Monsterboard naar aanleiding van een onderzoek onder diverse IT-beroepen in 2017.

Vooral in de randstad is bestaat er grote krapte, in tegenstelling tot de provincies Zeeland en Groningen, waar in het derde kwartaal van 2017 respectievelijk gemiddeld 66 en 157 IT’ers per specialisme op zoek waren naar werk. Het gaat om software- en applicatieontwikkelaars, systeemanalisten, systeembeheerders en technici op het gebied van procesbeheer en voor de werking van informatie- en communicatietechnologie.

Alleen personeel in de eigen regio zoeken betekent gemiste kansen. De meeste IT’ers vinden het geen probleem om wat verder te reizen voor hun werk. Ongeveer een vijfde vindt een reistijd van 46 tot 60 minuten prima.

Daarnaast is thuiswerken een goed alternatief, bijna 30% van de IT-specialisten vindt het belangrijk om thuis te kunnen werken en met cloudoplossingen en videotoepassingen is dat goed mogelijk. Toch is het maar de vraag of veel bedrijven in de de randstad er klaar voor zijn werknemers in Groningen te recruteren, en of deze wel bereid zijn regelmatig extra ver te reizen.

“Werkgevers moeten echt creatiever worden in de benadering van kandidaten, zoeken buiten de regio is alvast een mooi begin”, zegt Sander de Bruijn, marketing directeur. “Bij Monsterboard kunnen we daar ook specifiek op inspelen door bijvoorbeeld IT-vacatures te targetten op bepaalde regio’s.”

Meer vrouwen

“Maar we willen ook laten zien dat er steeds meer vrouwen de IT ingaan en we laten echte IT-vrouwen aan het woord over hun ervaringen. Het merendeel van hen had nooit een IT-baan voor ogen en vindt het vak nu ontzettend leuk. Werkgevers moeten zich inspannen om meer vrouwen te enthousiasmeren.”

In de onderzochte beroepen is gemiddeld slechts 18,1% van de specialisten vrouw. Een veel te laag aantal, vindt De Bruijn: “Het zou mooi zijn als meer vrouwen voor een studie of beroep in de IT kiezen, dat kan een goede oplossing zijn voor de krapte op de IT-arbeidsmarkt.

Maar daar moeten we wel wat voor doen. We merken dat de IT nog niet een hele aantrekkelijke branche is voor veel vrouwen, omdat het technische aspect als minder aantrekkelijk wordt ervaren. Terwijl een IT-functie vaak veel dichterbij is dan vrouwen denken.”

Uit een test op Facebook door Monsterboard, waaraan 244 mensen meededen, bleek dat 23 procent op basis van hun vaardigheden en karaktereigenschappen geschikt zou zijn om als analist aan de slag te gaan, 17 procent als projectmanager en ruim 9 procent als tester of systeembeheerder.

Monsterboard vraagt voor het tweede achtereenvolgende jaar in zijn Diversity Week (7 tot 14 mei) aandacht voor diversiteit in de IT-sector.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter