Vermindering van IT-uitgaven is vooral een kwestie van discipline. Er is geen rechtvaardiging voor het negeren van IT-kostenefficiëntie, want de besparingen die het oplevert, kunnen weer in digitale transformaties worden gestoken.

Dat stelde Erik Beulen, hoogleraar Information Management aan TIAS School for Business and Society, in zijn inaugurele rede op 19 januari.

Beulen is van mening dat CIO’s zich moeten concentreren op het initiëren en managen van digitale transformatie. Digitale transformaties maken gebruik van technologieën als big data, blockchain, het IoT en robotica. Architectuur, governance, cloud computing en DevOps zijn noodzakelijk bij het integreren van deze nieuwe technologieën in producten en diensten. Daarmee stellen CIO’s de concurrentiepositie van hun organisatie veilig.

“Het is uitgesloten om chief information officers slechts verantwoordelijk te maken voor het beheer van datacenters, laptops en pc’s,’ zegt Beulen. CIO’s zijn essentieel bij de implementatie van digitale transformaties. Business executives hebben immers technische innovators en bewakers van de IT-architectuur nodig.

Naast architectuur vindt Beulen governance belangrijk: “Chief information officers kunnen het beste een uitgebalanceerd team samenstellen en investeren in loopbaanontwikkeling van individuele teamleden.”

Daarnaast vindt hij een zakelijk instinct belangrijk. “Partnerschappen met zowel bedrijven als universiteiten moeten worden opgebouwd en onderhouden. Bovendien zal aandacht voor processen lonen. Het belang van technologisch leiderschap – en dus van CIO’s – neemt in het komende decennium alleen maar toe.”

Dit is het vaste redactieaccount van IT Executive. Hierachter gaan meerdere redacteuren schuil. Je bereikt ons op redactie[at]itexecutive.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter