Hoewel het niet de enige graadmeter is van alles wat in ontwikkeling is, groeit en mogelijk belangrijk is, illustreert Google Trends nieuwe ontwikkelingen wel beter dan de meeste andere diensten. Vul de zoekterm ‘hybride cloud’ in op Trends en je ziet de publieke belangstelling vanaf begin 2010 een enorme vlucht nemen tot de piek van dit moment.

Volgens ons onlangs uitgebrachte IDC-onderzoeksrapport maakt 53 procent van de Europese ondernemingen momenteel voor de bedrijfs-IT gebruik van een hybride-cloudoplossing of is van plan dat te gaan doen. Waarom?

Een hybride cloud heeft een aantal voordelen. Het belangrijkste voordeel is de mogelijkheid om bedrijfs-IT-middelen onder controle te krijgen ten behoeve van de bedrijfsdoelstellingen, zoals uitbreiden naar een nieuwe markt of het verbeteren van de dienstverlening aan bestaande klanten.

Belangrijk is dat een hybride cloud je helpt een belangrijke overweging voor IT, die direct relevant is voor de klantervaring en dienstverlening, beter aan te pakken, namelijk connectiviteit. Voor hen die nog niet overtuigd zijn van het idee een kleine introductie over de hybride cloud en de invloed die deze heeft op connectiviteit.

Definitie van hybride cloud

Een hybride cloud is een IT-model waarin een datacenter of een privécloud gecombineerd wordt met een publieke cloud van een commerciële provider als Amazon, Microsoft of Google. De eerste is een particuliere infrastructuur achter een firewall die door één organisatie wordt gebruikt. De laatste is publieke infrastructuur. Activiteiten worden via een versleutelde verbinding verplaatst tussen deze privéclouds en publieke clouds.

Voordelen van hybride cloud

Er zijn veel goede redenen om je te verdiepen in een hybride cloud. Om te beginnen is er het ‘beste van beide kanten’-argument. Dit is het idee dat de hybride cloud de veiligheid en controle van privé-IT gecombineert met de wendbaarheid en flexibiliteit van de publieke cloud. Je kunt vanaf de publieke cloud snel nieuwe apps en diensten lanceren, zonder dat je in hardware of infrastructuur hoeft te investeren of er eigen privéfaciliciteiten nodig zijn.

Ten tweede kun je met een hybride cloud je IT-architectuur strategisch plannen. Je kunt ervoor kiezen sommige applicaties te laten draaien in een datacenter gedeeld met collega-bedrijven waarmee je wilt samenwerken. Als je bijvoorbeeld actief bent in financiële dienstverlening, is in een in Londen gevestigd datacenter in de buurt van relevante bedrijven, in een van de grootste financiële markten ter wereld, een logische keuze.

Hoe verbetert de hybride cloud de connectiviteit? Dat gaat terug naar het concept controle. Door vanaf een hybride cloud te draaien, kun je de IT zo controleren dat de latency en betrouwbaarheid van diensten verbetert. Om deze controle te kunnen realiseren, is de juiste hybride cloudomgeving nodig.

Colocatie maakt connectiviteit mogelijk

Colocatie, het huren van ruimte in een faciliteit van een externe datacenterprovider, is een belangrijk onderdeel van de hybride cloud, omdat het de beste omgeving is om hoogwaardige connectiviteit tussen privéclouds en publieke clouds te kunnen garanderen.

Deze providers bieden snelle, veilige verbindingen met de belangrijkste publieke-clouddiensten, waardoor je over een snelweg beschikt om informatie uit te wisselen tussen privé-IT en publieke IT.

Dit is beter dan gebruikmaken van het publieke internet, waar verbindingen tussen publieke clouds en privéclouds te maken kunnen hebben met een hoge latency, wisselende overdrachtssnelheid en een slechte beveiliging. Het is ook beter dan uitbreiding van het zakelijke wide area network, omdat je dan te maken krijgt met problemen ten aanzien van schaalbaarheid en kosten – vooral bij veel activiteiten en de organisatie verbinding moet maken met meerdere clouds.

Grote colocatiedatacenters bieden ook een ruime keuze aan internetserviceproviders. Omdat je uit meerdere ISP’s kunt kiezen, weet je zeker dat je je klanten, ongeacht de omstandigheden, altijd diensten met de laagst mogelijke latency biedt. Je kunt ook directe verbindingen maken tussen gehuurde datacenters om een consistente, hoogwaardige connectiviteit in de cloudomgeving te garanderen. Zo helpt colocatie de hybride cloud de belofte van hoogwaardige connectiviteit waar te maken.


Connectiviteit in de hoofdstad

Bij Interxion zien we steeds meer klanten kiezen voor colocatie op de Amsterdam Campus – waardoor zij gebruik kunnen maken van directe toegang tot een van de dichtstbevolkte markten voor mediaconsumptie in Europa, en de laagst mogelijke latency naar andere belangrijke Europese regio’s. Amsterdam is een van de best verbonden steden ter wereld en vanuit onze datacentercampus een logische gateway naar Europa.

Om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen, breiden we onze campus in Amsterdam flink uit. Op dit moment heeft Interxion negen datacenters in de regio Amsterdam, waaronder Interxion Amsterdam Science Park: een van de meest geconnecteerde datacenters in Amsterdam met de aanwezigheid van meer dan honderd carriers, meer dan veertig ISP’s en alle grote internet exchanges. Al onze datacenters maken gebruik van honderd procent duurzame energie.

Met de juiste datacenterstrategie kunnen digitale-mediabedrijven tot slot zorgen dat het virtuele realiteit wordt. Ontdek hoe Interxions groeiende Amsterdam datacentercampus probleemloze digitale-mediaervaringen kan ondersteunen met een ongeëvenaarde connectiviteit in het hart van de hoofdstad.

Door Piet Sjoukes, director Sales & Marketing bij Interxion Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter