Voor veel bedrijven is de situatie glashelder: hun toekomst hangt af van hoe snel en efficiënt ze data kunnen omzetten naar informatie en slimme inzichten voor de business. Helaas zijn steeds meer bedrijfsdata versnipperd opgeslagen meerdere cloudomgevingen. Niet geheel verrassend legt deze ontwikkeling een enorme druk op de CIO.

Dat de cloud populair is, is geen nieuws meer. De migratie naar de cloud biedt bedrijven een adaptieve en schaalbare infrastructuur waarmee zij flexibel, kosteneffectief, wendbaar en schaalbaar data kunnen opslaan en verwerken. Daarbij komt dat je je geen zorgen hoeft te maken over zaken als infrastructuur, hardware, volumes, updates en hoge investeringskosten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat cloudplatforms zoals Amazon Web Services (AWS), Google en Microsoft Azure enorm snel marktaandeel veroveren. Desalniettemin zorgt de opkomst van cloud voor nieuwe uitdagingen. Want als je van meerdere platforms gebruik gaat maken, hoe orkestreer je dan alle data en functies?

Omgaan met multicloud

Organisaties die ervoor kiezen om van meerdere clouds gebruik te maken, hebben baat bij een oplossing waarmee zij verschillende omgevingen kunnen orkestreren. Je wilt immers dat data uit cloud 1 en cloud 2 samen gebruikt kunnen worden. Met behulp van moderne technologie kunnen organisaties omgaan met multicloud. Zo kan een cloudintegratieplatform helpen om data uit verschillende omgevingen te integreren en stroomlijnen. Het is een essentiële en strategische component van een moderne data-architectuur. Zo’n platform helpt je om het gebruik van data binnen de organisatie te stroomlijnen en maximaliseren.

Je kunt zo’n integratieplatform zien als een verbindingslaag tussen diverse cloudomgevingen en on-premise installaties. Het platform is het knooppunt voor alle digitale informatiestromen tussen alle cloudapplicaties en on-premise applicaties. Alle aanvragen voor data of functionaliteiten worden gedaan via het platform. Bovendien wordt alle toegang tot data op één plaats eenduidig en optimaal beveiligd en gemonitord. Dit maakt de architectuur een stuk overzichtelijker en daarmee ook beter beheerbaar.

Kies de beste

Het grote voordeel van deze aanpak is dat organisaties kunnen kiezen. Het ene cloudplatform biedt net even andere functionaliteiten dan het andere platform. Maar je wilt wel per use case bepalen wat de beste match is. Applicatieontwikkelaars willen bijvoorbeeld tools gebruiken zoals Microsoft Visual Studio en geven waarschijnlijk dan eerder de voorkeur aan Microsoft Azure. Maar als je meer wilt doen met deep learning en kunstmatige intelligentie, kies je waarschijnlijk eerder voor het Google Cloud Platform, dat zeer geavanceerde mogelijkheden biedt met TensorFlow.

Kortom: de ene cloud is de andere niet en de keuze is afhankelijk van het vraagstuk. Juist deze diversiteit zorgt ervoor dat de meeste bedrijven gebruikmaken van verschillende cloudomgevingen. De bijkomende voordelen hiervan zijn dat je vendorlock-in voorkomt en de concurrentiepositie verstevigt. Neem het voorbeeld van Johnson Controls (JCI). Zij vertrouwen al een tijd op een globaal data-lake, gebaseerd op onder meer Hadoop. JCI heeft een multicloudstrategie, waarbij 20 procent van de zakelijke functies in de komende drie jaar vanuit de cloud komen. De afdelingen die de bedrijfsdata nodig hebben, komen uit alle domeinen van het bedrijf: corporate, belastingen, audit, fraudedetectie, R&D en sales en marketing.

Altijd compliant

Met behulp van moderne bigdata-integratietechnologie kun je tevens de compliancy beter inrichten. Iedere cloudaanbieder heeft security immers anders ingericht. Dit maakt het uitdagend om regie te houden over waar gevoelige data opgeslagen staan. Denk goed na over de snelheid waarmee processen veranderen, hoe deze beveiligd blijven en of de processen compliant zijn met de laatste regels op het gebied van privacy en dataprotectie.

Zo zorgt de aankomende GDPR-wetgeving voor de nodige veranderingen, zoals ‘the right to be forgotten’. Dit vraagt om een nieuwe aanpak voor datamanagement, waarbij datamapping belangrijk is. Hiermee zorg je ervoor dat het realtime inzichtelijk is waar welke data staan opgeslagen, waar de gegevens vandaan komen, hoe ze verwerkt worden en wie ermee werkt.

Zo was in het verleden iedere afdeling verantwoordelijk voor de eigen data die het verwerkt. De marketingafdeling was bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de marketinglijsten en opt-outs. Nu data overal staan opgeslagen en gedeeld worden met meerdere applicaties, kan dit niet meer.

Bedrijven hebben een holistisch beeld nodig van gevoelige data en het management daarvan. Een multicloudstrategie met metadatamanagement biedt uitkomst. Het zorgt dat je één versie van de waarheid hebt. Het gaat niet alleen om mappen en visualiseren, het gaat ook om hoe je reageert als er een probleem is. Vergelijk het maar met een navigatiesysteem. Dat vertelt je niet alleen dat er een file is, maar geeft ook advies over een nieuwe route. Een metadatamanagementsysteem doet hetzelfde. Als er een verandering moet plaatsvinden, geeft een metadatamanagementtool aan wat het probleem is en welke actie je moet ondernemen.

Orkestratie

Een multicloudstrategie zorgt er mede voor dat je de orkestratie tussen diverse platforms goed kunt regelen. Je wilt immers wel dat diverse applicaties gegevens met elkaar kunnen uitwisselen en dat functies eenvoudig kunnen worden hergebruikt. Wat veel bedrijven op dit moment doen, is handmatig al hun bronnen aan elkaar koppelen, wat zorgt voor de nodige complexiteit in de architectuur. Toegangsregels, monitoring, encryptie en validatie zijn vaak diep in de code van functionele applicaties geworteld, waardoor inzicht en overzicht ontbreken. En hoe meer datastromen er ontstaan, hoe lastiger het is om deze allemaal eenduidig te monitoren, beheren en onderhouden.

Daarnaast is het vaak niet duidelijk bij wie de verantwoordelijkheden liggen als het gaat om beveiliging. De complexiteit van beveiliging neemt bovendien impliciet toe naarmate er meer aan ‘hand coding’ gedaan wordt. Hoewel simpele en specifieke projecten zich misschien lenen voor hand coding, is het zeker geen duurzame oplossing voor een moderne data-architectuur. Daar komt nog eens bij dat het een enorme kostenpost is om hiervoor ontwikkelaars aan het werk te zetten. Microsoft, Amazon en Google hebben ieder eigen technische specificaties waarvoor je ontwikkelaars met verschillende expertises nodig hebt.

Multicloud het best benutten

Kortom, de voordelen van een multicloudstrategie zijn evident. Hoe je ermee omgaat, is het belangrijkste vraagstuk waarmee de CIO momenteel worstelt. Idealiter gebruik je één integratieplatform waarop alles samenkomt. Bedrijven die kiezen voor een moderne vorm van integratie zijn degene die het potentieel van hun multicloudomgeving het beste kunnen benutten. Dit maakt hen bestand tegen de complexe IT-vraagstukken van nu en de ontwikkelingen van de toekomst.

Kies dus voor een schaalbare integratieoplossing die is gebouwd voor moderne dataomgevingen. Een die je in staat stelt om op natuurlijke wijze op alle platforms te werken en een samenhangende reeks integratiemogelijkheden biedt, zoals data-integratie, applicatie-integratie, metadatamanagement, governance en datakwaliteit. Dit stelt je in staat om platformonafhankelijk te blijven, terwijl je wel optimaal gebruik kunt maken van de verschillende mogelijkheden van ieder platform.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter