Ruim driekwart van de CIO’s maakt zich zorgen over het managen van de digitale performance in steeds complexere IT-omgevingen. Een online transactie wordt tegenwoordig gemiddeld via 35 verschillende systemen of componenten verwerkt, terwijl dit 5 jaar geleden nog 22 was. Daarop duidt wereldwijd onderzoek door Dynatrace onder 800 CIO’s bij organisaties met meer dan 1.000 medewerkers.

De belangrijkste resultaten:

    • 76 procent van de ondervraagde CIO’s zegt dat multi-cloud het moeilijker en tijdrovender maakt om de impact van cloudservices op de gebruikerservaring te monitoren.
    • 72 procent is gefrustreerd dat de IT-afdeling zoveel tijd nodig heeft voor het opzetten van de monitoring voor verschillende cloudomgevingen, bij de implementatie van nieuwe services.
    • 72 procent zegt dat real-time monitoren van de performance van microservices bijna onmogelijk is.
    • Volgens 84 procent van de CIO’s maakt het dynamische karakter van containers het moeilijker de impact op de applicatieperformance te begrijpen.

Configureren en onderhouden van de performancemonitoring (56%) en het identificeren van service-afhankelijkheden en -interacties (54%) zijn voor CIO’s de grootste uitdagingen bij het managen van microservices en containers.

Adoptie cloudarchitecturen en -services

De groei van het aantal systemen of componenten dat een enkele transactie verwerkt, is het gevolg van de snelle adoptie van nieuwe technologieën in de afgelopen jaren. Die stijging neemt verder toe, omdat 53 procent van de CIO’s van plan is de komende 12 maanden nog meer technologieën te gaan implementeren. De belangrijkste daarvan zijn multi-cloud (96%), microservices (88%) en containers (86%).

Digitale performanceproblemen

IT-teams besteden nu gemiddeld 29 procent van hun tijd aan het oplossen van digitale performance-problemen, wat hun werkgevers jaarlijks 2,5 miljard dollar kost. 81 procent van de ondervraagde CIO’s denkt dat artificial intelligence (AI) cruciaal wordt voor IT, om de verder toenemende complexiteit te blijven managen. 83 procent van hen heeft al of gaat binnen 12 maanden AI implementeren.

Businessbehoeften invullen

Behalve alle uitdagingen voor het managen van hypercomplexe IT-ecosystemen maakt het onderzoek tevens inzichtelijk dat IT-afdelingen worstelen met het invullen van de interne businessbehoeften. 74 procent van de ondervraagde CIO’s zegt dat IT onder een te hoge druk staat door het willen bijhouden van de onrealistische behoeften van businessunits en eindgebruikers.

78 procent laat weten dat het lastiger wordt de benodigde tijd en middelen te vinden voor het beantwoorden van alle businessvragen en andere IT-verwachtingen. Maar liefst 80 procent van de CIO’s zegt moeite te hebben met het matchen van de technische criteria voor digitale performance en de impact daarvan op de business.

Transitie naar gevirtualiseerde infra

“Organisaties staan onder grote druk om invulling te geven aan de ‘always-on’, ‘always connected’ economie en behoefte aan continue innovatie”, zegt Matthias Scharer, VP Business Operations bij Dynatrace.

“Als gevolg daarvan worden IT-ecosystemen voortdurend getransformeerd. De transitie naar een gevirtualiseerde infrastructuur werd gevolgd door een migratie naar de cloud en inmiddels naar een multi-cloud. CIO’s realiseren zich dat legacy apps niet zijn gebouwd voor de hedendaagse digitale ecosystemen en verbouwen die nu naar een cloudarchitectuur. Deze snelle veranderingen leiden tot hyperschaalbare, -dynamische en complexe IT-ecosystemen, waarvan zowel de performance lastig te monitoren is, als de oorzaken van problemen niet snel te vinden en op te lossen zijn.”

Volledig inzicht transacties

“Om de verwachte cloudvoordelen te realiseren moeten organisaties volledig inzicht hebben in elke transactie”, vervolgt Scharer. “Dat wordt steeds moeilijker omdat men multi-cloud ecosystemen bouwt op een mix van services van AWS, Azure, Cloud Foundry, SAP en anderen. Ook fragmenteert de transitie naar pure cloudarchitecturen het transactiepad van applicaties nog meer. Tegenwoordig kunnen miljarden afhankelijkheden één omgeving beïnvloeden.

Daardoor schiet een legacy aanpak voor het monitoren van de performance tekort. Je kunt mensen niet meer alle data laten samenvatten en analyseren en evenmin een set onafhankelijke tools. Het is tegenwoordig noodzakelijk IT-omgevingen real-time te monitoren en AI te gebruiken voor zowel het detecteren van problemen als automatisch herstellen ervan. Alleen dan is de optimale performance en experience nog voor alle eindgebruikers te waarborgen.”

Over het onderzoek

In opdracht van Dynatrace heeft Vanson Bourne 800 CIO’s ondervraagd. Download het rapport Grootste uitdagingen van CIO’s in een cloudwereld.

Dynatrace
Dynatrace heeft de manier waarop organisaties digitale ecosystemen monitoren geïnnoveerd. De 'all-in-one' AI-gebaseerde oplossing van het bedrijf levert volledig geautomatiseerd antwoorden en data op over de beschikbaarheid en performance van applicaties, in de hedendaagse hypercomplexe cloude en hybride omgevingen. Gebaseerd op diepgaande inzichten in elke gebruiker en transactie. Marktleidende bedrijven, waaronder 72 uit de Fortune top 100, vertrouwen op Dynatrace voor het optimaliseren van de customerexperiences, versnellen van innovaties en moderniseren van hun IT-operaties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter