Het valt niet mee om een artikel te vinden over softwareontwikkeling dat niet begint met razendsnelle verandering en constante beweging. Het is een cliché als een vermanend opgestoken vinger, meestal gevolgd door de waarschuwing dat de lezer ergens de boot dreigt te missen. Toegegeven, er gebeurt veel op het terrein van softwareontwikkeling. Bijvoorbeeld op het gebied van cloud native development. Hoe pas je dit zo toe dat het een robuust fundament voor dynamische ontwikkeling in een roerige markt wordt?

De behoefte aan meer flexibiliteit en wendbaarheid in bedrijfsvoering en de overstap naar DevOps dragen bij aan de toegenomen acceptatie van cloudservices. Dat kent zo z’n uitdagingen. Uiteindelijk telt de kortste route van idee naar dienst. Een online supermarkt bijvoorbeeld kan niet meer zonder om zijn klanten tevreden te houden. Die willen advies op basis van hun profiel en hun profielen veranderen per dag. Vandaag is de trend dat alles diervriendelijk moet zijn, maar morgen kan de voorkeur alweer liggen bij lokale producten.

Flexibiliteit door microservices

Cloud native development biedt de mogelijkheid doorlopend te verbeteren en te schalen. Dankzij microservices, kleine stukjes functionaliteit die tezamen het hart van de dienstverlening vormen. Hiermee is de best mogelijke wendbaarheid gegarandeerd. Ze maken aanpassingen op basis van veranderende klantwensen makkelijker. Zo kan een organisatie sneller functionaliteit uitproberen met een beperkt aantal gebruikers. De wijzigingen zijn makkelijker door te voeren, maar ook terug te draaien wanneer andere inzichten daartoe aanleiding geven.

Gedegen fundament

De grootste serviceproviders op het gebied van clouddienstverlening zijn Google
Cloud Platform, Amazon Web Services en Microsoft Azure. Zij bieden een scala aan diensten, elk met eigen complexiteit. Om alle mogelijkheden overzichtelijker te maken zijn PaaS-diensten ontwikkeld, die ondersteuning bieden bij cloud native development.

Een van de krachtigste PaaS-diensten is Cloud Foundry, een opensourceproduct voor cloud native development dat wordt ondersteund door onder meer Google, IBM, Microsoft en SAP. Er zijn ook gecertificeerde distributies beschikbaar, waarvan Pivotal eruit springt. De container-based architectuur is een gedegen fundament voor allerlei soorten programmeertalen. Pivotal biedt zowel een applicationservice als een containerservice. In het laatste geval is er geen directe afhankelijkheid met specifieke programmeertalen.

Samenwerking

Bij cloud native development past een teamsamenstelling van eindgebruikers, experts, ontwerpers, techneuten en stakeholders. Het samenbrengen van al die verschillende perspectieven en visies op dezelfde uitdaging is essentieel om flexibele en eenvoudig diensten te ontwikkelen. Daar blijkt ook de meerwaarde van experts met zowel technische kennis als de juiste domeinkennis. Want als er iets essentieel is voor cloud native development, dan is dat het samenwerkingsverband dat die disciplines bijeenbrengt.


Cloud native development in vogelvlucht

  • Cloud Foundry is open source
  • Ondersteund door onder meer Google, IBM, Microsoft en SAP
  • Makkelijk nieuwe of verbeterde functies doorvoeren
  • Acteren op klantwensen met microservices
  • Rollback net zo eenvoudig als implementatie
  • Focus op waardecreatie
  • Container-based architectuur voor applicaties in alle denkbare programmeertalen
  • Eenvoudig meerwaarde te bewijzen om vervolgens op te schalen
  • Cocreatie in agile teams van eindgebruikers, experts, ontwerpers en ontwikkelaars

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter