In 2021 wordt verwacht dat de wereldwijde IoT-uitgaven bijna 1,4 miljard dollar zullen bedragen. Duidelijk is dat het IoT een enorm potentieel heeft. Het is echter wel van belang erop te wijzen dat de beschikbaarheid van gegevens cruciaal zal zijn voor het succes ervan.

Het IoT kan de productiviteit aanzienlijk verhogen en de kwaliteit van bedrijfsprocessen sterk verbeteren dankzij het gebruik en de analyse van allerlei nuttige gegevens. Voor veel bedrijven bieden IoT-oplossingen en -diensten mogelijkheden om nieuwe omzetstromen te creëren, betere beslissingen te nemen en meer winstgevendheid te realiseren.

Mogelijkheden

Een productiebedrijf bijvoorbeeld kan zowel downtime als ondersteunende kosten
verminderen en technische ondersteuning verbeteren door middel van remote monitoring. In de zorgsector is gezondheidsinformatie van patiënten te volgen, zoals hartslag of bloedglucosespiegels, waardoor de zorg gerichter geboden kan worden. In weer andere sectoren worden sensoren gebruikt om onderhoudsdiensten te leveren of om producten te volgen. Het zal niet heel lang meer duren voordat we sensorgebaseerde technologie als vanzelfsprekend ervaren.

Afhankelijkheid

Tegelijkertijd vergt de toegenomen afhankelijkheid van het IoT en de erop aangesloten apparaten en diensten dat alles zonder onderbrekingen functioneert. Gegevens moeten te allen tijde beschikbaar zijn om informatie uit de data te kunnen halen. Wanneer IoT-diensten onder de maat zijn, zal dat de acceptatie belemmeren, omdat bedrijven en consumenten er te weinig vertrouwen in hebben.

Hoge verwachting

De grootste uitdaging voor IoT is dan ook om ervoor te zorgen dat een dienst voldoet aan de hoge verwachting dat gegevens, die steeds meer in de cloud worden opgeslagen, altijd en overal beschikbaar zijn. Daarom is het van essentieel belang dat bedrijven die IoT omarmen, ook beschikken over de juiste herstelen backup-oplossing. Met een dergelijke strategie kan downtime van uren dalen naar een paar minuten.

Verspreide data

Als eerste stap moet een bedrijf ervoor zorgen dat er regelmatige backups en snapshots gemaakt worden, waarmee snel gegevens kunnen worden hersteld. Maar met een eenvoudige backup zijn we er vandaag de dag nog niet. Veel bedrijven hanteren backup- en replicatienormen die uitgaan van een eenvoudige en goedkope backup-oplossing die niet kan omgaan met de omstandigheid dat steeds meer data verspreid worden opgeslagen. En dan hebben we het nog niet over het testen van alle backups om ervoor te zorgen dat ze van een goede kwaliteit zijn en te gebruiken in geval van een crisis.

Constante gegevensbescherming

Vanuit een beveiligingsperspectief speelt ook nog mee dat er een sterke toename is van data op losse apparaten. Om de dreiging van het verlies van gegevens te vermijden moeten bedrijven bijna constante gegevensbescherming inzetten, hun beveiliging voortdurend controleren om herstel te kunnen garanderen en passende versleuteling toepassen om bescherming te bieden tegen onbevoegde toegang.

Tijdig herstel

Onderzoek in opdracht van Veeam laat zien dat organisaties weliswaar hun eisen op het gebied van serviceniveaus hebben verhoogd om de downtime van applicaties te beperken of de toegang tot data te waarborgen, maar ook dat er nog steeds kostbare fouten gemaakt worden. Nu het IoT een belangrijk onderdeel wordt van de IT-omgeving, is het potentieel fataal om gegevens niet tijdig te herstellen.

IT-afdelingen moeten daarom hun backup- en herstelplatformen goed evalueren en ervoor zorgen dat ze een solide beschikbaarheidsstrategie creëren om zo hun digitale doelen te ondersteunen. Met beschikbaarheid in het centrum van zo’n strategie kan innovatie plaatsvinden, kan het consumentenvertrouwen groeien en zal een organisatie de voordelen van digitalisering kunnen benutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter