Mixed reality is de projectie van objecten en informatie in de echte wereld via een speciale bril waarop informatie wordt geprojecteerd. De gebruiker is niet afgezonderd van de echte wereld zoals bij virtual reality. Zo kun je bijvoorbeeld een kunstwerk virtueel in een ruimte plaatsen en er omheen lopen. Mixed reality is feitelijk de doorontwikkeling van augmented reality (AR), met het verschil dat AR de informatie en objecten alleen projecteert in de werkelijkheid.

Mixed reality maakt geloofwaardige driedimensionale interactie met virtuele objecten mogelijk, alsof de gebruiker met echte, manipuleerbare objecten van doen heeft.

Extra dimensie

Low-latency mixed reality voegt daar een dimensie aan toe. De geprojecteerde objecten en informatie staan in een clouddatabase en worden via een razendsnelle draadloze (5G-)verbinding haast realtime uitgelezen. Dat heeft grote voordelen. Neem een onderhoudsmonteur in de maak- of vliegtuigindustrie. Een mixed-realitybril kan een defect onderdeel automatisch herkennen door het in realtime te vergelijken met een onderdelendatabase. De bril kan de monteur stap voor stap door het vervangingsproces van het specifieke onderdeel leiden, met behulp van CAD-tekeningen, video’s, 3D-animaties of gewone tekst. Zo kan de klus probleemloos en zo snel mogelijk worden geklaard. Dat scheelt bovendien enorm aan trainingen.

Internet of things

Low-latency mixed reality wordt nog mooier als we het aan het internet of things koppelen. Het IoT en mixed reality lijken voor elkaar gemaakt. Het IoT legt immers een datalaag over fysieke objecten, terwijl mixed reality die data bij de fysieke objecten zelf direct kan uitlezen.

Stel dat de robot of machine die wordt geïnspecteerd ook direct in verbinding staat met een centraal systeem, wellicht hetzelfde systeem als waarmee de mixed-realitybril verbonden is. Sensoren zouden dan kunnen detecteren wanneer onderdelen aan vervanging toe zijn, en zo een monteur proactief kunnen inseinen voordat er storingen plaatsvinden.

Ter plekke kan de machine de monteur vertellen of hij of zij de stappen goed uitvoert en waar nodig bijsturen, bijvoorbeeld door storingswaarden of statuscodes rechtstreeks naar de back-end door te seinen. De back-end kan vervolgens de juiste vervolginstructies doorsturen naar de bril van de monteur. De machine kan als het ware ‘praten’ met de onderhoudsmonteur.

IoT zonder grenzen

Low-latency mixed reality en het IoT zijn samen ook in bijvoorbeeld de supply chain waardevol. Zo levert Roambee een oplossing waarmee assets kunnen worden voorzien van draadloze sensoren, genaamd ‘Bees’: verstevigde sensoren met een draadloze netwerkverbinding die informatie doorsturen over bijvoorbeeld locatie en omgeving. Zo kun je deze assets realtime volgen in de supplychain. Als je de informatie uit de Bees weer kunt doorspelen naar een low-latency mixed-realitybril, ontstaan next-gentoepassingen voor bijvoorbeeld magazijnmedewerkers.

Denk aan realtime projectie van de locatie van bepaalde items, zodat medewerkers deze razendsnel kunnen opsporen. Of aan projectie van assets waar iets mis mee is of die te koud of te warm dreigen te worden.

Low-latency mixed reality en draadloze IoT zijn ontwikkelingen die bijvoorbeeld de maakindustrie en de logistiek niet uit het oog mogen verliezen. Zeker als ze in de nabije toekomst niet door de concurrentie voorbijgestreefd willen worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter