In CIO-land ging jarenlang de discussie over de vraag aan wie de CIO rapporteerde – de COO, de CEO of helaas toch de ‘budgetgedreven’ CFO. En over de vraag of de CIO in de boardroom thuishoorde. Sommigen is dat inderdaad gelukt.

Inmiddels zijn we lichtjaren verder, lijkt het wel, en is deze discussie volkomen achterhaald. Heel bijzonder: hiërarchie is bijgezet in de vitrinekast van relikwieën uit vervlogen jaren. En dat lijkt in heel korte tijd gebeurd te zijn.

Er is ook nogal wat gebeurd. De klant heeft de macht gegrepen en eist, geïnspireerd door het serviceniveau van grote Amerikaanse spelers, niets minder dan continue innovatie, razendsnelle time-to-market en een gebruikerservaring zoals tot nu toe alleen de beste B2C-bedrijven die konden bieden.

Hiërarchisch bestuurde silo’s in grote concerns kunnen deze draai niet maken en zullen dat ook nooit kunnen. Waardestromen staan centraal, aangejaagd door de klant en gerealiseerd door autonome teams. De manager van weleer is richtinggever en inspirator geworden.

En het mooie is: de mens past zich soepel aan. Onlangs organiseerden we in onze Villa te Vught een CxO Challenge. Prachtig om daar te zien hoe de CIO steeds meer uit zijn of haar rol stapt. Moderne CIO’s zien hun functietitel en positie steeds meer als irrelevant in het licht van de ontwikkelingen.

Het gaat erom dat je een bijdrage levert aan de waarde van het bedrijf en als dat betekent dat de IT-afdeling kleiner wordt door uitbesteding van commodity’s en andere zaken: prima! Als dat betekent dat je als CIO een stap opzij moet zetten om een CDO of CMO in de lead te zetten, ook prima! Maar het kan net zo goed zijn dat de CIO als nieuwe digitale leider het podium pakt.

Wat we tijdens de CxO Challenge zagen is een rijpere, meer communicatieve en meer naar buiten gekeerde leider. Calimero – ‘zij zitten in de board en ik niet, en dat is níet eerlijk, ó nee!’ – heeft eindelijk zijn vleugels uitgeslagen.

Rob Beijleveld is uitgever van IT Executive, BaaS Magazine, CDO Magazine, CIO Magazine, Tijdschrift IT Management, Outsource Magazine, Boardroom IT en CEO van ICT Media.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter