Voor bedrijven is het netwerk wat de motor is voor een auto. Als we de vergelijking doortrekken: biedt de motor van een Morris Minor uit 1971 een nieuwe Audi TT genoeg power? Nee. Daarom zijn op hardware gebaseerde netwerken ook niet langer de juiste krachtbron voor de huidige digitale bedrijven.

Een bedrijf lijkt een beetje op een auto. Hoeveel tijd en energie de producent ook in het ontwerp en uiterlijk van de auto steekt, als het gaat om innovatie en prestaties draait alles om de motor. Wat er onder de motorkap zit, bepaalt de prestaties, betrouwbaarheid en efficiency die de gebruiker met de gewenste snelheid van A naar B brengen.

De businessmotor

Henry Ford zei over auto’s wat we nu over netwerken kunnen zeggen. Als we alleen maar snellere hardware blijven ontwikkelen, blijven we toch zitten met een netwerk dat fysiek tekortschiet. Het is tijd voor een revolutie zodat bedrijven hun klantervaring drastisch kunnen verbeteren. Het netwerk dat ons gebracht heeft waar we nu zijn, kan ons niet langer verder helpen. Krachtige nieuwe applicaties zijn de nieuwe brandstof voor bedrijven. Sommige wereldwijde organisaties produceren al vier petabyte data per maand. Intelligente auto’s produceren elke honderd kilometer zo’n twee gigabyte data.

Stel, een producent wil efficiënter werken of een logistiek bedrijf wil met 1.500 vrachtwagens elk gemiddeld 500 km per dag rijden. Met de bestaande hardware-infrastructuur word je overspoeld door de data die je produceert. Als je deze data niet kunt verzamelen, identificeren of beveiligen, kun je deze niet gebruiken voor innovatie of groei. Data heeft op zichzelf weinig waarde. Organisaties hebben behoefte aan contextuele informatie en willen data begrijpen. Dat is een fikse uitdaging. Zeker omdat 90 procent van alle organisaties de complexiteit van hun netwerk als een nadeel ervaart. Onderzoek van Dynamic Markets toont verder aan dat 82 procent te maken heeft met downtime door handmatige fouten.

De kwestie is dat deze problemen alleen maar in aantal gaan toenemen. Door de combinatie van een snelgroeiende mobiele cultuur, de opkomst van IoT en edge-computing zijn applicaties en data letterlijk overal. In het datacenter, in de cloud of in een sensor aan de rand van het netwerk. Momenteel wordt zo’n tien procent van de data die bedrijven genereren, buiten het netwerk of de cloud gecreëerd en verwerkt. Gartner voorspelt dat dit in 2022 al de helft zal zijn. En hoeveel van deze data wordt dan nog door mensen gegenereerd?

Van datacenter naar ‘centers of data’

De behoefte om data om te zetten in informatie is de basis voor nieuwe klantervaringen, merkreputaties en businessmodellen. Om dat waar te maken, moeten netwerken businessgebruikers op afroep informatie kunnen leveren. Deze informatie moet snel, veilig en uit elke cloud of applicatie geleverd worden. En nog belangrijker, deze moet naadloos beschikbaar zijn op het apparaat dat een gebruiker wil. Alles draait om gebruiksgemak en keuzevrijheid. Hoe creëren we die ‘enterprise secure productivity’?

De verschuiving van ‘datacenter’ naar ‘informationcenter’ is een enorme belasting voor het traditionele netwerk. Vooral omdat beveiligingsoplossingen niet in de infrastructuur geïntegreerd zijn. Het ontwerp van deze legacysystemen ondersteunt geen vrij en veilig dataverkeer en biedt geen opties om data te interpreteren.

Beveiliging moet zo logisch zijn dat problemen – en die zijn er altijd – automatisch gedetecteerd en geïsoleerd kunnen worden om de impact te minimaliseren. Als een autoproducent de data die een intelligent voertuig verstuurt niet beveiligt, kan iemand de auto hacken. Dat is niet alleen gevaarlijk voor de bestuurder en de passagiers, maar ook voor andere weggebruikers. Het is geen optie om geen connected cars meer te maken; het gaat erom ze op de juiste manier te verbinden. Dat is een enorme beveiligingsuitdaging. Een virtual-cloudnetwerk biedt vrijwel onbegrensde beveiliging, rekenkracht en opslag om het verwerken van data veilig en realtime te kunnen laten gebeuren. En dat met een near-zero foutkans.

Eenvoudiger, beter en krachtiger

Een virtual cloud network richt zich op het creëren van end-to-endconnectiviteit en beveiliging, en biedt gebruikers via elke cloud, voor iedere applicatie, service of vorm van transport de benodigde technologie. Ongeacht of het een klein voertuig is, iemand die thuiswerkt of een sensor in een windmolenpark op de Noordzee. De mogelijkheden zijn oneindig. Een virtual cloud network legt een cyber-hygiënelaag over de traditionele hardwarelaag door de intelligentie van de hardware naar de software te verplaatsen. Dit biedt onbeperkte schaalbaarheid en opslagmogelijkheden.

Tegelijkertijd kunnen organisaties hun applicaties en data snel bundelen en automatiseren om er eenvoudig waardevolle inzichten uit te destilleren. Bedrijven halen zo maximale waarde uit hun bestaande processen en vergroten tegelijkertijd de toekomstige businesskansen. Zo kan een wereldwijd productiebedrijf zijn dataverwerking automatiseren om te bepalen of processen efficiënter kunnen. Een logistiek bedrijf kan bijvoorbeeld snel achterhalen hoe individuele voertuigen presteren en gericht onderhoud plannen als het echt nodig is.

Op het eerste oog lijkt dit misschien weer een visie op wat technologie allemaal zou kunnen. Het kan echter al. Een virtual cloud network is geen visie, het is een platform voor de toekomst. Sneller op marktveranderingen reageren dan concurrenten is immers de enige manier om in een digitale wereld te overleven. Het is zaak om medewerkers de middelen te bieden om zo productief mogelijk te zijn. Een software-gebaseerde aanpak maakt dat mogelijk. Veilige applicaties zijn het perfecte tegengif voor bedrijven die bang zijn om te innoveren. Bovendien biedt het ontwikkelaars een fantastische speelplaats. Hardware kan dat niet meer leveren, software zeker wel.

Innovatiemotor

Disruptie op basis van een kwetsbare infrastructuur en daarop geschroefde, ouderwetse beveiliging kan niet meer. Bedrijven moeten de informatie-economie omarmen om te overleven. De combinatie van het netwerk van de toekomst en het verplaatsen van datacenteractiviteiten naar de randen met ingebouwde beveiliging, biedt organisaties de digitale infrastructuur die nodig is om te kunnen innoveren. Dit biedt bedrijven de kans snel nieuwe richtingen te kiezen en te focussen op waar ze goed in zijn. Het antwoord is altijd software; wat was de vraag ook alweer?

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam