Transformeren is als sporten. Als je elke dag beweegt, blijf je fit. Stel je het uit, omdat je het te druk hebt met andere belangrijke dingen of gewoon geen zin hebt, dan roest je vast, met alle gevolgen van dien. Dat geldt ook voor een organisatie of bedrijf. Als bedrijf is blijven ‘bewegen’ net zo belangrijk om gezond te blijven als voor elke mens. Elke dag in beweging blijven om te reageren op de wensen van je klant of ontwikkelingen in de markt, houdt je scherp en in staat om bij te sturen als het nodig is. Je blijft daardoor in goede ‘conditie’.

Bestuurders van de meeste bedrijven realiseren zich dat transformeren een continuproces is. Maar om te kunnen transformeren heb je een wendbare bedrijfsvoering nodig. Die bedrijfsvoering wordt enerzijds ondersteund door fysieke kenmerken van een bedrijf zoals governance, organisatiestructuur en processen en procedures. Anderzijds wordt het ook sterk beïnvloed door mentale kenmerken zoals gedrag en collectieve mindset. Een wendbare bedrijfsvoering is overigens een stuk makkelijker te organiseren in een klein bedrijf dan in een groot bedrijf. Hoe meer complexiteit, hoe lastiger het wordt. Het recept voor continu transformeren is voor ieder bedrijf anders. Wel hebben we een aantal generieke observaties die we de ‘9 magical beliefs’ hebben gedoopt en die ons en onze partners in beweging houden.

9 magical beliefs

1. Make change happen

Sommige mensen roepen weleens: “Denk groots!” Daarbij laten ze de van nature niet zo buiten de eigen kaders denkenden in totale verwarring achter. Hoezo, denk groot? Het lastige met inzichten en ideeën is zoals Johan Cruijff al zei: “Je ziet het pas als je het doorheb”. Groots denken omdat iemand het je vraagt, levert zelden een idee op. Toch is het echt mogelijk om ideeën te creëren. De ingrediënten daarvoor zijn de wil om te veranderen, een club kundige mensen van diverse achtergronden en een proces dat veranderen stimuleert.

2. Substance over flash

Transformeren is een mooie uitdaging. Het bevat vaak veel complexiteit, details en dilemma’s. Natuurlijk mag er best een mooie PowerPoint zijn met een grote droom, maar om daar te komen is het belangrijk om eerlijk te zijn over de weg die we moeten bewandelen. Laat je bij een mooi idee niet verblinden door alleen het schitterende einddoel. Transparantie is het startpunt. Je hebt het nodig om allemaal dezelfde context te overzien en om het echte gesprek te kunnen voeren. Benoem de echte dilemma’s. Verdiep je in de details. Omarm de complexiteit. Als het makkelijk was geweest was het hele onderwerp transformatie niet zo’n punt geweest.

3. Loyalty above opportunity

Als individu is het zeker niet zonder risico om je hoofd boven het maaiveld te steken. Een afwijkend idee inbrengen, verdedigen en daarna ook nog uitvoeren is spannend. Iemand heeft de moed verzameld om zijn eigen onzekerheden te overwinnen en maakt zichzelf daarmee kwetsbaar.

Op een bepaald moment in de tijd is er gezamenlijk besloten dat een idee de moeite waard is om uit te proberen. Als het succesvol is genieten we samen van het resultaat. Falen we, dan dragen we samen ons verlies en leren we ervan.
Alleen als je als team elke keer bewijst dat kwetsbaarheid wordt gestut door loyaliteit kun je een omgeving creëren waar mensen blijven proberen buiten de box te denken.

4. Get it done

Zelf ben ik een groot fan van nummer 4: het echte doen. Uitdaging na uitdaging aangaan, uitwerken en afronden. Bij elke barrière de mensen die er wat over te zeggen hebben bij elkaar krijgen, besluiten nemen, oplossen en doorgaan. Tot het klaar is. The ‘power to execute’ is een talent. Voor alle managers die dat talent in hun omgeving herkennen: zeg eens wat vaker ‘ja, go for it!’

5. One common goal

Zelden kun je echt iets veranderen binnen je eigen bubbel van vertrouwelingen. Het moet breder en altijd komt dat moment dat je een afhankelijkheid hebt van een collega, een andere afdeling, een leverancier, een toezichthouder of een aandeelhouder. Het is zó fijn als er een setting ontstaat waarin iedereen zijn belangen kan delen en je met respect voor al die belangen tot een gezamenlijke oplossing komt. Het is investeren in tijd en relatie, misschien vraagt het om compromissen en het vraagt zeker om de nodige empathie. Het moet leiden tot een gezamenlijk punt op de horizon. Naar een punt waar iedereen in gelooft en zijn schouders onder zet.

6. Teamwork makes the dreamwork

Business friendships maken werk zo veel meer dan werk alleen. Vertrouwen, betrokkenheid en gezelligheid maken het samenwerken tot iets dat heel veel voldoening kan geven op persoonlijk emotioneel vlak. Wij investeren veel in de persoonlijke relaties. Een veilige werkomgeving, transparantie, echt luisteren, oprechte feedback, oog voor diversiteit en de uitdagingen daarvan. En fun! Fun heeft een functie. Ontspanning, sport en samenzijn verbroedert en zet alles weer in een ander perspectief. Het relativeert en het benadrukt mooie kwaliteiten van collega’s die je misschien even uit het oog was verloren. Gezamenlijkheid verbindt en brengt het beste in iedereen naar boven.

7. Innovation makes us smile

Maken wat nog niet eerder is gemaakt is heel leuk maar natuurlijk geen doel op zich. Het gaat erom dat we de goede dingen doen. Door steeds in te spelen op de realiteit. Door nieuwsgierig te zijn. Door te leren en mee te bewegen. Samen het verschil maken. Samen impact maken. Daar worden mensen trots van en blij. Dat soort energie is ontzettend aanstekelijk. Voor je het weet is de hele afdeling in z’n sas.

8. Thank God it’s Monday

Intrinsieke motivatie is goud waard en niet te koop. Iedereen die werkt met mensen die gepassioneerd zijn in datgene wat ze doen, zal het herkennen en zich gelukkig prijzen. Medewerkers faciliteren en stimuleren in hun ontwikkeling helpt. Ze ruimte bieden voor eigen inzichten en autonomie ook. Als mensen bewust kiezen om erbij te willen zijn is het elke maandag weer feest.

9. One plus one equals nine

Uiteindelijk is transformatie allemaal mensenwerk. Iedereen moet mee als je wilt transformeren. ‘Half’ transformeren kan niet. Wij kunnen krachtig zijn door te delen, naar elkaar te luisteren, elkaar uit te dagen, feedback te geven, elkaar te steunen, elkaar aan te vullen, te vertrouwen, plezier te maken en daarna vooral te doen! Geen uitdaging is te groot als we elkaar weten te vinden: One plus one equals nine.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam