De ontwikkelingen in telecom volgen elkaar snel op. Een overzicht van wat 2019 gaat brengen, onder meer op het gebied van ethernet, 5G en SD-WAN.

De prijzen van glasvezelapparatuur dalen snel. De prijzen van 10GB en 25GB zijn vrijwel gelijk aan de prijzen van 40GB en 100GB. Een hogere snelheid met gebruik van minder bekabeling en ruimte resulteert in eenvoudige netwerken tegen lagere kosten.

GB-verdubbelaar

Elk jaar verdubbelt het gebruik van mobiel internet. Nu is 10GB per gebruiker per maand gebruikelijk en dat wordt in 2019 20GB, in 2020 40GB, enzovoorts. Abonnementen met onbeperkt gebruik zitten op dit moment tussen de 80GB en 100GB per maand. Met de komst van 5G zal dat minstens vertienvoudigen en spreken we over TB’s.

SD-WAN

Een software-defined wide area network (SD-WAN) is flexibel in design, geeft gedetailleerd inzage in het gebruik, is eenvoudig te installeren en in veel gevallen prijstechnisch voordeliger dan traditionele MPLS- of IP-VPN-netwerken. Bovendien is door het gebruik van WAN-acceleration de performance beter dan die van traditionele netwerken.

5G

In 2019 vindt de veiling plaats van de Nederlandse frequentie voor 5G-diensten. T-Mobile doet al beloftes dat in 2020 een landelijk dekkend 5G-netwerk beschikbaar is. 5G betekent niet alleen meer bandbreedte en een hogere snelheid. Het opent ook de weg naar internet of things waarmee apparatuur als auto’s, koelkasten en verwarmingssystemen aan het internet worden gekoppeld.

Intelligent communications

Microsoft heeft de wereld van telefooncentrales en VoIP-servers zo goed als laten verdwijnen. Het magic woord hiervoor was ‘unified communications’. Via OCS, LSC, Lync en Skype for Business zijn we met Teams bij de vijfde generatie van het communicationsysteem van Microsoft aangekomen. Er wordt niet meer gesproken over unified communications maar van intelligent communications. Alles met als doel het samenwerken met collega’s of partners nog eenvoudiger te maken.

End-of-life

Oude technologieën waarvan afscheid wordt genomen zijn onder meer: ISDN, DSL, FoPBX, MMS, 2G, 3G, Lync en UC. Allemaal termen en afkortingen van oude technologieën die vanaf 2019 gestopt worden.

Zaagtanden

De wet van BenN leert ons dat de kosten voor data en telefonie jaarlijks 15 procent stijgen in bestaande contracten. In een kostengrafiek ziet dit eruit als een zaagtand (zie het onderstaande plaatje). Door nieuwe technieken in te zetten en bijbehorende contracten, zullen de kosten teruggaan naar het begin van de zaagtand en dus dalen. Zijn kosten van belang, dan is het zaak om zo kort mogelijke zaagtanden te creëren door het voorkomen van langlopende contracten en legacy-technieken.

Het gaat maar door

Het stopt niet in 2019; de ontwikkelingen zullen zich in hoog tempo blijven opvolgen. Zo zijn er al labtesten met 400GB ethernet en 6G voor nog snellere mobiele netwerken. Het managen van de telecomlifecycle wordt belangrijker dan ooit tevoren. Wie de lifecycle verzuimt, krijgt versneld te maken met grote zaagtanden en daarmee hoge kosten voor (te) lage prestaties. Stilstaan betekent de aankomende jaren nog veel harder achteruitgaan. Zorg voor voldoende en onafhankelijke marktkennis om beslagen ten ijs te komen.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam