De CEO en CIO hebben gemiddeld genomen dezelfde top 5 van prioriteiten. Dat zegt IBM’s denktankleider Peter Korsten op basis van onderzoek onder 5.247 businessleiders en bestuurders van over de hele wereld.

“Technologie staat met afstand bovenaan, gevolgd door het kunnen inspelen op marktontwikkelingen en zaken die betrekking hebben op wet- en regelgeving.” Macro-economische ontwikkelingen en vaardigheden van de medewerkers scoren volgens Korsten nog steeds hoog, maar liggen minder in het vizier dan enkele jaren geleden.

De overeenkomstige agenda’s van CEO’s en CIO’s passen volgens de Global Leader Thought Leadership & Eminence van het IBM Institute for Business Value geheel in het tijdsbeeld waarin technologie een steeds belangrijker rol speelt.

“Technologie heeft inmiddels, voor het eerst sinds we dit longitudinale onderzoek onder C-niveau-bestuurders uitvoeren, gemiddeld de hoogste prioriteit. Dat is een doorbraak die ook het belang van de CIO onderstreept.”

Risicofactoren

De wisselwerking tussen CIO en CEO wordt, zo blijkt uit de resultaten van het al sinds 2003 lopende IBM-C-Suite-onderzoek, steeds belangrijker en intensiever. Toch blijven er voldoende thema’s over die met name de eerstgenoemde functiegroep bezighouden. Securityrisico’s bijvoorbeeld; voor 76 procent van de ondervraagde IT-verantwoordelijken is dit de grootste uitdaging.

Andere risicofactoren, zoals het niet voldoen aan wet- en regelgeving en datalekken, blijven daarbij ruim achter. “Als het gaat om kansrijke technologieën kijken CIO’s vooral naar mobile, cloud, internet of things, cognitieve toepassingen en advanced manufacturing.”

“CEO’s van de best presterende bedrijven hebben mobile en cognitive computing als belangrijkste prioriteiten”

Het IBM Institute for Business Value stond tevens stil bij wat Peter Korsten de ‘next wave of investments’ noemt: de technologieën waarin de komende drie tot vijf jaar het meest in zal worden geïnvesteerd. Maar liefst 44 procent van de CIO’s noemde daarbij advanced analytics en cognitive computing. Gevolgd door cloud computing (40 procent) en security en risk (36 procent).

Vaandeldragers

Interessant is dat het onderzoek een categorie innoverende bedrijven aan het licht bracht, ondernemingen die significant beter presteren dan hun concurrenten: de zogeheten ‘torchbearers’ oftewel vaandeldragers. Het blijkt dat de CEO’s van de wereldwijde 5 procent best presterende bedrijven mobile en cognitive computing als belangrijkste prioriteiten hebben. “Veel meer dan bij de volgers het geval is”, aldus Korsten.

“CIO’s van deze vaandeldragers hebben advanced analytics boven aan hun lijstjes, vooral gericht op het beter begrijpen van hun klanten. Het is duidelijk dat deze focus zorgt voor een competitief voordeel. Interessant is ook dat de CIO’s van de torchbearers substantieel beter zijn in het realiseren van partnerships.”

Naast het samen met de juiste partners goed inspelen op de behoeften van de klant, is volgens de IBM-onderzoeker ook snelheid belangrijk. “Het is ‘be first, be best or be nowhere’. Het gaat er niet altijd om dat je de eerste bent, maar hetgeen je brengt moet wel het beste zijn voor de klant. Kijk naar de markt voor smartwatches. Apple was misschien niet de eerste, maar wel de beste. En dat heeft ze tot marktleider gemaakt.”

Blijkens het onderzoek heeft ook de CEO de klant in het vizier. Liefst 82 procent van de hoogste bestuurders verwacht meer digitale interactie met de eindklant. In 2014 was dat nog 60 procent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter