Automatisering heeft een positieve invloed op de prestaties van organisaties, net als lean productmanagement. Leiderschap maakt daarbij het verschil: het slagen van een digitale transformatie is afhankelijk van vijf transformationele eigenschappen. Daarop duidt een uitgebreid onderzoek van Puppet, specialist in softwarebeheer en -ontwikkeling in samenwerking met DevOps Research and Assessment.

De vrucht van het onderzoek, het 2017 State of DevOps Report, benadrukt dat automatisering bedrijfsprestaties een boost geeft. De best presterende bedrijven hebben 72 procent van al hun processen voor configuratiebeheer geautomatiseerd. Zij besteden veel minder tijd (28%) aan handmatige configuratieprocessen die innovatie in de weg zitten en implementaties vertragen. Minder presterende bedrijven besteden daarentegen bijna de helft van hun tijd (46%) aan handmatige configuratietaken.

Transformationele leiders

Leiderschap maakt het verschil voor het al dan niet slagen van digitale transformatie. Het rapport brengt verschillende leiderschapsstijlen en hun invloed op de teamprestaties in kaart. Sterk presterende teams hebben leiders die het hoogste scoren op de eigenschappen visie, inspirerende communicatie, intellectuele stimulatie, ondersteunend leiderschap en persoonlijke erkenning: zogenaamde transformationele eigenschappen. Leiders die hierop lager scoren, hebben teams die een stuk minder presteren.

Lean productmanagement

Ook lean-praktijken voor productmanagement maken een belangrijk verschil. Het onderzoek keek ook naar deze praktijken om na te gaan of veranderingen in het productmanagementproces van invloed waren op de bedrijfsresultaten. ‘Lean’ helpt organisaties om met hogere regelmaat nieuwe functionaliteiten te leveren waarop klanten zitten te wachten. Door deze snellere leveringscyclus kunnen teams experimenteren door een feedbackloop met klanten, waarvan de hele organisatie vruchten plukt.“Elke organisatie maakt gebruik van softwareoplossingen om zijn bedrijfsvoering kracht bij te zetten. Dit dwingt ICT-afdelingen om te innoveren en on demand software te ontwikkelen”, zegt Nigel Kersten, chief technical strategist bij Puppet. “Uit het ‘2017 State of DevOps Report’ blijkt dat sterk presterende ICT-teams sneller dan ooit nieuwe functionaliteit afleveren. Tegelijkertijd blijkt dat de automatiseringskloof tussen de sterk en minder presterende teams blijft groeien. Het rapport biedt organisaties inzicht in manieren waarop zij remmende factoren binnen hun organisatie kunnen identificeren en verandering kunnen omarmen tijdens hun DevOps-traject.”

“Snelheid, nauwkeurigheid, precisie en leiderschap vormen de sleutels tot zakelijk succes. Bedrijven met leiders die hun team alles bieden wat ze nodig hebben om het snelst uitmuntende software te ontwikkelen en upgraden, zullen meer marktaandeel voor zich kunnen winnen”, zegt Sanjay Mirchandani, de CEO van Puppet. “Klanten die gebruikmaken van automatisering en DevOps zijn in staat geweest om het software-ontwikkelingsproces te verkorten van maanden tot dagen, een einde te maken aan vrijwel alle configuratiefouten en belangrijker nog, om hun organisatie tot topprestaties aan te zetten.”

Over het onderzoek

De afgelopen zes jaar zijn er in opdracht van Puppet ruim 27.000 ICT-professionals ondervraagd over DevOps, ICT-culturen, leiderschap en bedrijfsprestaties. Voor editie van dit jaar zijn 3.200 respondenten ondervraagd werkzaam bij bedrijven van elke omvang in diverse sectoren. Het rapport werd samengesteld in samenwerking met DevOps Research and Assessment (DORA) en in opdracht van Amazon Web Services (AWS), Atlassian, Deloitte, Electric-cloud, HPE, Splunk en Wavefront.

Dit is het vaste redactieaccount van IT Executive. Hierachter gaan meerdere redacteuren schuil. Je bereikt ons op redactie[at]itexecutive.nl.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam