Robotic Process Automation, beter bekend als RPA, biedt een oplossing in verdere automatisering van uiteenlopende typen processen. Door de repeterende werkzaamheden uit te laten voeren door een software robot gaat het proces sneller en worden minder fouten gemaakt. Het doel van automatiseren met behulp van RPA is de betrouwbaarheid te verhogen, medewerkers effectiever in te zetten en kostenbesparing op de uitvoering van intensieve handmatige administratieve processen.

Waarom verder automatiseren?

Veel administratieve bedrijfsprocessen zijn afhankelijk van informatie en data uit interne en externe bronnen. Vaak zijn dit handmatige taken, zoals het verzamelen van informatie uit verschillende systemen, websites en portals. Steeds opnieuw in- en uitloggen in diverse systemen, geen up-to-date informatie beschikbaar hebben en fouten zijn vaak het gevolg. Omdat IT-afdelingen snel moeten reageren op andere noodzakelijke IT-behoeften van de diverse bedrijfsonderdelen, wordt automatisering van dit soort zaken vaak uitgesteld, verschoven of vergeten.

Snelle integraties mogelijk

Het grote voordeel van RPA is dat er verder doorgeautomatiseerd kan worden zonder bestaande systemen te moeten aanpassen of integreren, wat typisch een moeilijke oefening is. Over het algemeen is de impact van RPA minimaal. RPA-technologieën vereisen geen complexe interfaces op gegevensniveau. De software robot bootst wat de gebruiker doet na, slaat geen gegevens op en heeft geen eigen database. Als gevolg hiervan is er een minimale impact op de infrastructuur, op de server, op het werkgeheugen, bandbreedte enzovoort. Het vereist geen nieuw besturingssysteem, het is bijna agnostisch. Bovendien is de technologie vrij gebruiksvriendelijk en leidt ze snel tot resultaten. Er kan dus snel een goede return on investment (RoI) behaald worden.

De rol van de IT-afdeling

Tijdens deze projecten speelt de IT-afdeling vaak een kleine rol, behalve in het leveren van de benodigde infrastructuur. De implementaties worden gerealiseerd door middel van het inrichten van gerobotiseerde processen. Om RPA zo goed mogelijk te laten integreren, is de hulp van IT noodzakelijk. De CIO (of IT-afdeling) beheert immers de resources die ingezet worden om gebruikers te helpen. RPA-technologie moet net zo efficiënt werken als elke andere belangrijke technologie, applicatie of systeem in het bedrijf; continu en betrouwbaar.

Toepassing bij IT processen

Er zijn verschillende gebruiksmogelijkheden waarbij RPA ook kan worden toegepast om IT-processen te automatiseren. Use cases voor RPA binnen de IT-afdeling zijn te vinden bij de onboarding en offboarding van werknemers binnen IT-systemen zoals de personeels-portal, salarisadministratie of het periodieke wijzigingen van authenticatie-inloggegevens of softwarebeheer op werknemerslaptops. Maar ook zijn er voorbeelden te vinden in licentiebeheer, software-vernieuwing of back-up en synchronisatie van bestanden en gegevens.

Meer weten?

Coforce organiseert samen met Kofax een online kennissessie op dinsdag 19 februari a.s. van 14.00 tot 15.00 uur. Tijdens het interactieve webinar worden IT- en informatieprofessionals bijgepraat door RPA-expert Martin van Esschoten en wordt er dieper ingegaan op de IT-architectuur en security van Kofax Kapow. Daarnaast wordt er een korte demonstratie van de RPA-software gegeven en worden er praktijkcasussen toegelicht.

Coforce is de Nederlandse Robotic Process Automation (RPA)-specialist die bedrijven en instellingen ondersteunt in de transitie naar efficiënt geautomatiseerde samenwerkingsvormen tussen mensen, processen en technische systemen. Als certified Platinum partner van Kofax, is Coforce erkend specialist en implementatiepartner van het automatiserings- en integratieplatform Kofax Kapow en het Kofax TotalAgility (KTA) platform. Het bedrijf heeft een groot aantal gecertificeerde Robotic Process Automation (RPA) specialisten in dienst die zowel uw bedrijfsprocessen in kaart kunnen brengen als technische ondersteuning kunnen verlenen. www.coforce.nl

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam