Rijkswaterstaat (RWS) zit midden in een digitale transformatie. Geestelijk vader van dit grootschalige programma is CIO Perry van der Weyden (58), die zich tijdens het traject ontwikkelde van missionaris tot diplomaat, zoals hijzelf zegt. Hij voelt zich binnen de overheid prima op zijn plaats – maar vindt wel dat het IT-werk in die sector meer waardering verdient. Een gesprek met een bevlogen man met begrip en respect voor de belangen van anderen. Een idealist? “Ja, maar wel een met realistische rafelrandjes.”

Ook bij RWS groeit het aandeel van de IT-functie in het primaire proces. Dat omvat monitoring van alle verkeersstromen op weg en water, en beheer en onderhoud van de wegen, vaarroutes en objecten als viaducten, tunnels, bruggen, sluizen en waterkeringen. Langzaam maar zeker voltrekt zich binnen de verschillende werkgebieden een digitale transformatie.

“We zijn de slag aan het maken van traditioneel naar voorspelbaar beheer en onderhoud”, zegt Van der Weyden. “Het monitoren van een object gebeurt nu nog visueel op locatie door een inspecteur. Op dit moment zijn we die objecten aan het voorzien van sensoren om ze te volgen en de status te kunnen voorspellen. Een tweede belangrijke stap is de inzet van data-analytics, waarbij actuele informatie, omgevingsfactoren en historische data worden samengevoegd en geanalyseerd. Zo kunnen we bijvoorbeeld voorspellen op welke plaatsen het asfalt sneller zal slijten.” Een ware digitale revolutie aan de industriële kant van RWS, noemt Van der Weyden het.

Standaardmodules

Tot voor kort werd voor elk afzonderlijk object specifieke IT gebouwd. Daardoor ontstond een complexe omgeving van een zeer groot aantal unieke systemen. Lastig te beheren als IT-organisatie. Dat kan allemaal anders, meende Van der Weyden bij zijn aantreden zo’n vier jaar geleden. Hij schreef een stuk waarin hij de i-Visie en i-Strategie voor de IT-organisatie vastlegde.

“De afgelopen jaren is gewerkt aan de ontwikkeling van standaard-IT-modules per objectgroep. Sinds anderhalf jaar maken we, waar mogelijk, gebruik van de nieuwe IT-modules en passen we bestaande objecten stuk voor stuk aan. Daarbij liften we mee op de renovatiekalender: bij de geplande technische en bouwkundige renovatie plaatsen we ook de nieuwe bedieningsconsole en nieuwe hard- en software. Dat gaat nu nog langzaam, maar het is een prima praktijkoefening om klaar te zijn voor de grote renovatieopgave die voor de deur staat.”

Empathie

Natuurlijk levert die digitale transitie hier en daar weerstanden op. Dat begrijpt Van der Weyden wel. “Informatievoorziening is een heel nieuwe discipline in het werk van bouwer en constructeur. We bouwen in ons land al honderden jaren op dezelfde manier, maar je ziet nu dat daar opeens informatievoorziening bij komt kijken.” Om bevlogen te vervolgen: “Dat moet je dus uitleggen. We nemen onze collega’s mee en laten ze dingen zien; je zult met bewijzen moeten komen dat het noodzakelijk is. We doen er alles aan om de mensen mee te krijgen.”

“Ik vind het belangrijk dat de overheidssector ook eens de waardering krijgt”

Empathie is sowieso een competentie die hem helpt succesvol te zijn. Respect hebben voor de belangen van een ander; dat leidt vanzelf tot meer respect voor IT in andere domeinen. “Je zult soms weleens een beetje moeten doorduwen”, geeft Van der Weyden toe. “Vooral als er sprake is van veranderangst. Het is belangrijk de oorzaak daarvan te ontdekken. Dan moet je enerzijds eerlijk en transparant zijn, en anderzijds de betrokkene direct een nieuw perspectief bieden. Dan krijg je hem mee.”

Interessante werkgever

Veel van het traditionele werk van de IT-organisatie zal geautomatiseerd worden, verwacht Van der Weyden. De nadruk zal komen te liggen op analytics en voorspelbaarheid, met zelflerende predictive systemen, artificial intelligence en neuronetworking. “En applicaties zullen meer vanuit generators geproduceerd worden. We hebben als IT keihard capaciteit en nieuwe competenties nodig aan de ontwikkelkant.”

RWS profileert zich op de arbeidsmarkt als een interessante werkgever, waar een IT’er met de nieuwste technologieën en innovatieve tooling kan werken. Dat spreekt erg aan, want RWS trekt via frequente events, traineeships en een eigen academie veel jonge mensen naar zijn IT-organisatie. “Daarnaast doen we veel met Wajongers, dat zijn mensen die een bijzondere kwaliteit bezitten.”

Waardering

Vijftien jaar ambtenaar in het IT-domein van de overheid heeft ervoor gezorgd dat Van der Weyden zich als een vis in het water voelt bij RWS. “CIO zijn bij de overheid is toch iets anders dan in het bedrijfsleven, waar het geld wordt gevolgd. Bij de overheid gaat het over imago, over prestige, over randvoorwaarden, over politieke gevoeligheid. En over veel, heel veel stakeholders. Als je dat allemaal niet beseft moet je niet bij de overheid gaan werken”, stelt Van der Weyden. “Voor mij hoort het er gewoon bij. En als je wél iets bereikt, als je je ideeën wél realiseert, is de voldoening veel groter dan wanneer je alleen maar afgerekend wordt op financieel belang.”

Waarom zou Perry van de Weyden CIO of the Year moeten worden? “Van mij hoeft dat helemaal niet. Maar ik zou het wel mooi vinden, omdat die titel nog niet eerder terecht is gekomen bij een overheids-CIO. Dat vind ik toch een miskenning. Het zijn van CIO in een overheidsorganisatie is naar mijn idee veel complexer dan in het bedrijfsleven. De scope is ongeveer hetzelfde, maar de besluitvormingsprocessen en het hele krachtenveld dat er omheen meekijkt… Als overheid moet je heel transparant zijn, neem alleen al de aandacht van de pers. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een commerciële CIO in een parlementair onderzoek terechtkwam. Daarom vind ik het belangrijk dat de overheidssector ook eens de waardering krijgt.”

Dit is het vierde en laatste deel in een serie portretten over de genomineerden voor de CIO of the Year Award die we publiceren in de aanloop naar CIODAY 2018 op 27 november.

Over Perry van der Weyden

Perry van der Weyden (1960) studeerde Nederlands recht en begon zijn loopbaan bij de gemeente Rotterdam op Sociale zaken en werkgelegenheid. In 1995 stapte hij over naar PinkRoccade waar hij senior businessconsultant outsourcing werd. Van 2003 tot 2011 was Van der Weyden directeur Shared-servicesorganisatie ICT bij het toenmalige Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Tot 2014 werkte hij als directeur Shared-servicecenter ICT Haaglanden bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Sinds 15 april 2014 is hij hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat Centrale Informatievoorziening, en maakt hij als CIO deel uit van het bestuur van Rijkswaterstaat.

Fotografie Eric Fecken

Arnoud van Gemeren is hoofdredacteur van CIO Magazine, Boardroom IT en voormalig hoofdredacteur van TITM (Tijdschrift IT Management) en Outsource Magazine. Hij heeft een lange staat van dienst in de Nederlandse IT-mediawereld. Na een start bij een redactiebureau, was hij als hoofdredacteur van 1996 tot 2001 bij uitgeverij Array Publications verantwoordelijk voor diverse IT-vakbladen. In 2001 sloot hij zich aan bij een adviesbureau op het gebied van marketingcommunicatie, Beatrijs Media Group. Vanuit dit bureau bleef hij als hoofdredacteur actief, onder meer voor Sdu Uitgevers.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam