Terwijl steeds meer organisaties omwille van effectiviteit, snelheid en wendbaarheid overstappen op zelfsturende teams, is de leidinggevende niet iemand om jaloers op te zijn. Immers, de oude manier van aansturing moet op de schop en veel wat tot nu toe werkte wordt ter discussie gesteld. Maar als de teams niet leveren, dan wordt de leidinggevende hier nog steeds op aangekeken. De vraag is dus: hoe geef je leiding aan zelfsturende teams? En kan dat eigenlijk wel?

In veel organisaties worden medewerkers traditioneel aangestuurd met een hoge mate van detail. Veel wordt voor hen besloten, terwijl deze medewerkers zelf toch heel slim en intelligent zijn. Ze bouwen tenslotte de meest geniale systemen of verlenen de meest complexe diensten.

En tegelijkertijd is er een enorme versnelling en digitalisering gaande. Hierdoor wordt snelheid, flexibiliteit en wendbaarheid gevraagd. Zelfsturende teams worden daarbij vaak als oplossing gezien, omdat dergelijke teams sneller en effectiever zijn. De mensen die het werk doen het zelf uit laten zoeken en hen aansturen op het resultaat.

Verwarring voor leidinggevenden

Deze verandering in de aansturing is echter een enorme verandering voor leidinggevenden. De manager wordt geconfronteerd met veel (operationele) vragen. Hoe houd ik de zaken in de hand? Waar mag ik me nu wel en niet mee bemoeien? Waar leg ik de balans tussen ruimte geven en controleren? Wanneer doe ik het eigenlijk goed?

In mijn boek De Bijenherder werk ik deze vragen uit via de analogie van een herder en een imker. Beiden geven leiding, maar op totaal andere manieren. Zelfsturende agile teams als schapen behandelen werkt niet. Laat ze zelf hun ding doen, net als bijen. Vertrouw er net als een imker op dat ze dat heel goed zullen doen. Vooral als je ze niet voor de voeten loopt. Wat je wél moet doen is de honing uit de bijenkorven halen en hen helpen om structurele problemen op te lossen.

Andere vaardigheden nodig

Afhankelijk van het zelfstandigheidsniveau van een team is steeds weer ander leiderschapsgedrag gewenst. Beginnende teams vragen bijvoorbeeld om heel andere sturing dan zeer ervaren teams. Van een leidinggevende wordt daarom veel meer en veel bredere leiderschapsvaardigheden verwacht bij het aansturen van dergelijke teams. Bij zelfsturende teams ligt de verantwoordelijkheid namelijk bij henzelf. Dus een leidinggevende zal veel flexibeler moeten zijn en snel moeten kunnen schakelen in een breed palet aan leiderschapsvaardigheden

Kortom, door de verandering en versnelling van de maatschappij is de traditionele hiërarchie simpelweg te langzaam geworden om operationele beslissingen te nemen. Zelforganiserende teams zijn een prima eerste stap om dit op te lossen. Dit vraagt echter veel meer van de leidinggevende dan voorheen.

Zal de traditionele herder zichzelf wel om kunnen (en willen) vormen tot imker?


Presentatie

De auteur verzorgt op 17 mei een keynote op Agile Leadership Europe in Amsterdam. De moraal van zijn verhaal is dat we qua leiderschap veel meer van imkers kunnen leren dan we op voorhand denken. In zijn presentatie onthult hij de belangrijkste lessen en geheimen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter