Kunstmatige intelligentie is helemaal niet de ‘banenverslinder’ die iedereen in de eerste instantie had verwacht. Recent onderzoek toont aan dat de digitale industrie in 2020 procentueel zelfs meer nieuwe banen zal hebben gecreëerd dan andere bedrijfstakken. Het is ronduit ironisch dat AI zelf helpt dergelijke ontwikkelingen te voorspellen.

Omdat kunstmatige intelligentie nu eenmaal put uit een zee van data, beslaan de analyses en de uitkomsten een veel groter spectrum. In mijn dagelijkse werk merk ik dat ik makkelijker kan anticiperen, simpelweg omdat de technologie mijn blikveld verruimt.

Sterker nog, ik geloof er heilig in dat de vernieuwingen die AI en robotics met zich meebrengen de barrières tussen mens en machine zullen wegnemen, en zo meehelpen het menselijk potentieel te vergroten.

Terwijl het aantal nieuwe mogelijkheden dankzij AI en robotics onbeperkt is, is het geen garantie voor een samenleving die gebaseerd is op openheid, gelijkwaardigheid en saamhorigheid. Het nieuwe nationalisme viert wereldwijd hoogtij, en de wereld wordt daar niet stabieler van. Terwijl de industriële revolutie 4.0 mogelijkheden voor innovatie en efficiency biedt die voorheen ondenkbaar waren, draagt zij ook bij aan de toenemende inkomensongelijkheid.

Als bestuurders hebben we de verantwoordelijkheid en de plicht de technologie die we toejuichen, ten goede te laten komen aan de gehele mensheid. En niet alleen aan ons eigen bedrijf. Daartoe moeten we actie ondernemen op de punten: vertrouwen, groei, innovatie en gelijkheid.

Bouw vertrouwen op

Gaan we drones en robots overal inzetten om te waken over onze veiligheid? Dat hangt in grote mate af van de acceptatie door de consument. Zal de mens zijn technologische beschermer omhelzen of vrezen? Die analogie gaat net zo goed op voor privacyvraagstukken. Mogen bedrijven in dit digitale tijdperk al jouw data verzamelen en bewaren? Informeren of indoctrineren sociale media ons?

Dergelijke vragen eisen van bestuurders dat ze zorgdragen voor transparantie over hoe we met de technologie omgaan. Daarnaast moeten we keiharde veiligheidsgaranties afgeven, die laten zien dat we anderen niet zullen toestaan misbruik te maken van die persoonlijke data.

Stimuleer groei

Regeringsleiders beloven wereldwijd gouden bergen als het gaat om nieuwe banen. Die zijn door disruptie echter minder vanzelfsprekend dan voorheen. De grote vlucht die AI en robotics nemen kost gewoon banen, wat bijdraagt aan de inkomensongelijkheid. Honderden miljoenen banen – veel hand- en routinematig werk – staan op de tocht. Daar staat tegenover dat er vele nieuwe jobs bijkomen, die echter om totaal andere vaardigheden vragen. Meer dan de helft van de kinderen die naar de basisschool gaan, wordt klaargestoomd voor banen die nog niet eens bestaan.

In 2020 zal meer dan vijftig procent van de banen IT-gerelateerd zijn

Om de wereld in balans te krijgen en te houden, moeten we investeren in het creëren van de voorwaarden en onderwijsprogramma’s die jonge mensen opleiden voor de banen van morgen, en mensen die hun baan verliezen een nieuwe toekomst bieden. Dat betekent anders naar innovatie kijken, op een heel andere manier dan we vaak gewend zijn. Let wel, in 2020 zal meer dan vijftig procent van de banen IT-gerelateerd zijn.

Innovatie aanjagen

De mens heeft nooit tevoren zó veel innovatie beleefd. Naast de smartphone – en AI en robotics natuurlijk – bedoel ik nanotechnologie, 3D-printing, virtual reality en genetic engineering. We hebben zelfs meerdere manieren om het Zika-virus te bestrijden. Met behulp van technologie! Dit is slechts één voorbeeld van hoe AI en robotics de scheiding tussen mens en machine wegnemen.

Daarnaast zijn er de deep learning neurale netwerken die digitale assistenten en robots in staat stellen complexe operaties uit te voeren. Maar wat betekenen al die onvoorstelbare technologische doorbraken voor onze flora en fauna, en voor onze ecosystemen? Kortom, we moeten voorkomen dat deze enorme stappen vooruit onze samenleving onherstelbaar beschadigen.

Gelijkheid stimuleren

Naast natuur en milieu is er nóg een ecosysteem dat vraagt om een paradigmaverschuiving: onze wereldeconomie. Momenteel zijn er zoveel veranderingen gaande – en in de maak. Denk aan banken en hedgefondsen die met AI de weegschaal vaker in hun voordeel kunnen laten doorslaan. En zelfrijdende voertuigen die de transportwereld gaan beheersen.

Een sterk wapen om het loerende gevaar van groeiende ongelijkheid te bestrijden is educatie. Gelijkheid kun je, om te beginnen, creëren door de jeugd gelijke kansen op goed onderwijs te bieden. Hetzelfde geldt voor gelijke rechten voor vrouwen en minderheden. Het World Economic Forum voorspelt dat economische gelijkheid voor vrouwen nog een jaar of 170 (!) zal duren. Met de juiste regelgeving, beloning én technologie kunnen we dat proces richting gelijkheid aanzienlijk versnellen.

Voortouw nemen

Kortom, de veranderingen die de industriële revolutie kenmerken, zijn groter dan we ooit hebben meegemaakt. Toonaangevende bedrijven zijn uitermate geschikt om het voortouw te nemen, zodat de noodzakelijke veranderingen onze hele samenleving ten goede komen.

Ieder bedrijf heeft mensen in dienst die hieraan willen bijdragen. Bijvoorbeeld door kinderen te leren coderen, ontslagen medewerkers voor een nieuwe baan om te scholen, of hun kennis en vaardigheden in dienst van een non-profitorganisatie te stellen. Een rechtvaardiger wereld begint echt bij onszelf. Wij kunnen samenwerken, wij hebben de kennis, de mensen én de technologie om deze klus te klaren. AI en robotics zullen ons hierbij goed van pas komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter