LeasePlan, de grootste aanbieder van autoleasing ter wereld, zit midden in een tweeledige transitie. “We creëren een fundament om de business te helpen bij hun digitale transformatie. Tegelijk transformeren we de bedrijfsbrede IT over 32 landen”, zegt CIO Jesper Erichsen (55). De grootste transformatie heeft hij al achter de rug: die van zichzelf. “Ik was ooit een klassieke IT-manager, tot ik besefte dat ik daarmee zelf een bottleneck in de organisatie vormde. Sindsdien pak ik het managen van IT heel anders aan.” En met succes.

LeasePlan heeft vestigingen in 32 landen, die historisch sterk onafhankelijk van elkaar opereren, ook op het gebied van IT. Dat heeft geleid tot een groot aantal redundante systemen en 1.500 verschillende applicaties. Vereenvoudiging van dat landschap heeft bij de transformatie van de IT dan ook de hoogste prioriteit.

Erichsen: “We willen het aantal applicaties terugbrengen naar 150. Als tweede werken we aan de harmonisering van de infrastructuur. Dat doen we met een cloud-onlystrategie. De derde prioriteit is globalisatie. In de oude situatie werkten 830 IT’ers verspreid over 32 landen en 18 verschillende governance-organisaties. We zijn begonnen te bouwen aan één wereldwijde IT-organisatie met één governancestructuur. En we bundelen kennis en expertise in bedrijfsbreed opererende teams, zoals bijvoorbeeld BI en Robotics & RPA.”

Globalisatie is géén centralisatie, benadrukt hij, maar eerder rationalisatie. “We hebben zeker nog IT’ers op de 32 vestigingen, mensen die dicht bij de business en de klanten zitten. In totaal omvat de IT-organisatie nu 500 mensen, die wereldwijd 6.500 collega’s bedienen.”

Transparantie

De achttien verschillende governance-organisaties zijn gebundeld in één centrale, bestaande uit de VP’s van alle lines of business, voorgezeten door Erichsen. “Met alle stakeholders in één kamer worden discussies transparant. Iedereen hoort tegelijk waar we staan op de roadmap; iedereen hoort de argumenten bij verschuivingen in de prioritering”, legt hij uit.

“Dat heeft IT een heel ander imago gegeven binnen de organisatie. Gewoon door je direct te verbinden met de mensen die jouw diensten gebruiken, die op je moeten vertrouwen, die erop moeten kunnen rekenen dat je de nieuwste technologie voor ze inzet. Als je geen onderdeel van hun wereld bent, krijg je ook nooit directe feedback.”

Coach

Tien jaar geleden was Erichsen volgens eigen zeggen nog een klassieke C-level-manager die mensen vertelde wat ze moesten doen. Tot het moment dat hij besefte dat hij daardoor zelf een bottleneck bij IT was. “Ik realiseerde me dat ik alleen maar opdrachten gaf, terwijl ik het helemaal niet het beste weet. Als je je mensen gewoon hun gang laat gaan, komen ze vaak met veel betere oplossingen dan waar ikzelf ooit mee gekomen was. Voor mij als control freak was dat een harde les”, bekent de CIO.

“Onze mensen zijn slim, erg slim. Ze weten waar de problemen zitten en wat ze moeten doen om ze op te lossen. Dat weten ze veel beter dan ik. Het is mijn taak om onnodige blokkades voor ze weg te nemen, zodat ze hun gang kunnen gaan. Ik wil hun facilitator zijn. En een coach, vergelijkbaar met een voetbaltrainer. Ik bezoek het andere team, stel de tactiek op en zet de juiste mensen op de juiste plaatsen.”

“Ik wil een facilitator zijn, een coach, vergelijkbaar met een voetbaltrainer”

Gebruik van data

De laatste jaren zijn vooral grote stappen gezet op het gebied van data, het daaruit halen van informatie en het toepassen daarvan in de organisatie. Dat heeft geleid tot slimmere beslissingen en betere optimalisatie en prioritering. Om het gebruik van data mogelijk te maken is twee jaar geleden veel energie gestoken in het standaardiseren van data, met master-datamanagement, eenheid van definities en schone data. “De data uit de verschillende domeinen is eigendom van de betreffende lines of business. IT heeft het systeem opgezet en zal het binnen niet al te lange tijd overdragen aan Operations.”

Unified engine

Het belangrijkste IT-project in de komende jaren is de harmonisatie van alle IT. Met wat Erichsen ‘Core Leasing Solution’ of CLS noemt, ontstaat een anker, een unified engine van de manier waarop binnen LeasePlan gewerkt wordt. CLS is een applicatiestack en creëert een gestandaardiseerde, schaalbare, kostenefficiënte kern, met een flexibel en agile end. Erichsen: “Je kunt deze engine gebruiken in verschillende landen en onder verschillende omstandigheden. Daarmee faciliteren we de waaier aan businesskansen die in al die verschillende situaties liggen. En we verlagen de kosten.”

In oktober 2017 is het eerste land live gegaan met CLS. De uitrol naar de grote landen in Europa is nu in voorbereiding, en het streven is de VS in 2019 aan te sluiten. De volledige roll-out staat gepland in 2020.

Grootste risico

Jesper Erichsen is genomineerd voor de CIO of the Year Award. Waarom zou hij de prijs moeten krijgen? “Het gaat niet om mij, laat ik dat vooropstellen. We staan immers allemaal op de schouders van iemand anders. De dingen die LeasePlan doet creëer ik niet, dat doen de mensen van de IT-organisatie samen met de collega’s uit de lijn.

Aan de andere kant: als je genomineerd bent, wil je ook winnen”, bekent Erichsen. “Waarom? Omdat LeasePlan het grootste leasebedrijf ter wereld is, en dat 55 jaar oude bedrijf zijn we aan het transformeren, powered by IT en technologie. Daar kleven vanzelfsprekend risico’s aan. Maar het grootste risico is niets doen. Want voor een marktleider als LeasePlan is het niet eens voldoende om marktconform te opereren, je zal de andere vóór moeten blijven. Er staat dan ook veel druk op het project, van binnenuit en van buitenaf. Dat is een zware verantwoordelijkheid. Maar het biedt enorm veel kansen en mogelijkheden, aan het bedrijf en aan de mensen.”

Dit is het tweede deel in een serie van vier portretten over de genomineerden voor de CIO of the Year Award die we publiceren in de aanloop naar CIODAY 2018 op 27 november.

Over Jesper Erichsen

Jesper Erichsen (1963) studeerde strategie en marketing aan de Copenhagen Business School en begon zijn carrière in Nielsen Market Research. In 1990 begon hij bij Deloitte als strategyconsultant en werd later een van de oprichters van Action Learning Partners, een Scandinavisch adviesbureau dat zich richt op strategie en marketingtraining. Van 1998 tot 2000 was hij divisiedirecteur van Sahva, een Scandinavisch bedrijf dat zich richt op handicap-hulpmiddelen. Daarna was hij businessdevelopmentmanager, later programmadirecteur en CIO in Arla Foods. In 2010 stapte hij over naar het wereldwijde logistieke bedrijf DSV en werd hij CIO en verantwoordelijk voor business-process-excellence. In 2014 verhuisde hij naar Nederland om te werken als CIO voor TNT. Sinds 1 oktober 2016 is hij CIO bij LeasePlan met verantwoordelijkheid voor IT en technologie.

Fotografie Eric Fecken

Arnoud van Gemeren is hoofdredacteur van CIO Magazine. Hij heeft een lange staat van dienst in de Nederlandse IT-mediawereld. Als hoofdredacteur was hij van 1996 tot 2001 bij uitgeverij Array Publications verantwoordelijk voor diverse IT-vakbladen, onlines en congressen. Vanaf 2001 was hij communicatieadviseur en hoofdredacteur van diverse media bij Ten Hagen & Stam en Sdu Uitgevers. Sinds 2008 is hij actief bij ICT Media (bladen, online, onderzoeken en events) en tevens eigenaar van Contact Media, producent van content voor de IT-sector.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam