De vraag waar veel organisaties voor staan is hoe je IT-mensen vindt en bindt die de digitale transformatie vorm en inhoud geven. Zeker als je bedenkt dat de arbeidsmarkt in dit specifieke IT-segment erg krap is. Ondernemingen moeten ervoor zorgen dat ze verschillende ijzers in het vuur houden.

In essentie is de mens analoog en is IT digitaal. Daarin schuilt in de kern al een kloof die zich moeilijk laat dichten. Wat voor de een vanzelfsprekend is, is voor de ander vreemd en boezemt angst in. ‘We doen het al jaren op deze manier, waarom zouden we het anders doen?’ Voor dergelijke tegenwerpingen is echter nu geen plaats meer. Er komt zo veel op ons af in termen van innovatie, nieuwe technologie en maatschappelijke dynamiek, dat je als organisatie mee moet gaan in de digitale transformatie. Er is geen keuze.

Vroeg of laat zullen organisaties ontdekken of ervaren dat hun IT-omgeving niet is ingericht op innovatie en digitale transformatie. Dat is niet vreemd gezien de snelheid waarmee nieuwe ontwikkelingen op ons afkomen. Vijf jaar geleden was cloud computing nog een onontgonnen terrein vol risico’s en vooral beloften. En sensordata werd misschien wel verzameld, maar het was te kostbaar deze te analyseren. Vandaag de dag verhuizen we alles naar de cloud en zijn de toegankelijkheid en prijs van sensordata zo gunstig dat we er daadwerkelijk toegevoegde waarde uit kunnen halen.

Innovatiebudget

Teneinde je medewerkers mee te nemen in die omvangrijke transformatie, moet je hen nieuwe ontwikkelingen laten ontdekken. Je ziet snel genoeg wie van je medewerkers nieuwsgierig zijn en openstaan voor innovaties. Deze mensen moet je inzetten in verkenningen om uit te kristalliseren waar de kansen van innovatie liggen. Daar moet ook budget voor worden vrijgemaakt. Wij hebben zelf goede ervaringen met het innovatiebudget dat juist wordt ingezet om die nieuwsgierige én leergierige medewerker de ruimte te geven baanbrekend werk te verrichten.

Een goed voorbeeld is een medewerker die voor de Provincie Friesland een toepassing ontwikkelde waarmee overlast van ganzen op basis van satellietbeelden kan worden voorspeld. De provincie kan haar opzichters hiermee gericht inzetten waardoor schade kan worden geminimaliseerd. Zo haal je waarde uit je innovatiebudget én verhoog je de loyaliteit bij die medewerkers die je maar wat graag wil behouden.

Tegelijkertijd moeten ondernemingen kritisch kijken naar de gehele HR-cyclus. De ambitie is er om onderscheidend te zijn als het gaat om arbeidsvoorwaarden. Wat zijn de bindende elementen voor de jongste generaties medewerkers? De balans tussen werk en privé is bijvoorbeeld een aspect dat tegenwoordig zwaar weegt. De uitkomsten van dit interne onderzoek moeten vervolgens worden getoetst aan (fiscale) wetgeving en haalbaarheid. Het moet immers wel uit kunnen.

Ten slotte kunnen ondernemingen samenwerking zoeken met universiteiten en hogescholen. Medewerkers houden er lezingen en er worden stageplekken gecreëerd. Ook daar moet je professionals voor vrijmaken. Het resultaat is wel dat je vooraan in de rij staat en top of mind bent bij het aanstormend talent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter