CIO van Talpa Network Hylke Sprangers is winnaar van de CIO of the Year Award 2018. Hij dankt de prijs aan zijn cruciale rol in de baanbrekende digitale ontwikkeling van zijn bedrijf. “Hij heeft ingezien dat in de economie van nu incrementele stappen vanuit klassieke IT onvoldoende zijn en een moedige stap gezet naar de inzet van een digitaal platform”, motiveert juryvoorzitter Bernhard van Oranje de keuze. “Hij heeft zijn nek uitgestoken voor totale digitale vernieuwing, waarmee het Nederlandse Talpa Network nu de strijd aankan met spelers als Netflix en Facebook.”

Hylke Sprangers is op meerdere onderdelen van het selectieproces als beste uit de bus gekomen, zoals de totaalscore van het kwalitatieve en kwantitatieve onderzoek door The Boston Consulting Group (BCG) en het intensieve leiderschaps-assessment van Linqhu.


“We hebben voor een leider gekozen die geen onderscheid meer maakt tussen IT, technologie en business en daarmee de digitale toekomst vandaag al realiseert”, aldus Van Oranje.

De CIO of the Year Award is vandaag uitgereikt tijdens CIODAY in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Naast de uiteindelijke winnaar waren Alpna Doshi (Philips), Jesper Erichsen (LeasePlan) en Perry van der Weyden (Rijkswaterstaat) genomineerd voor de titel.

Maximale spanning

Bij Talpa Network is IT een corefunctie en dat moet het ook zijn, stelt Hylke Sprangers, omdat het een enorm concurrentievoordeel kan opleveren. Technologie – en daarmee het schaalbare platform dat Sprangers introduceerde – speelt een steeds grotere rol bij de productie van content. Ook bij televisieprogramma’s, zelfs in live-uitzendingen. Een mooi voorbeeld is de tv-talentenshow The Winner Takes It All, waarbij zo’n 300.000 kijkers als jury via hun mobiele telefoon hun stemmen uitbrachten. Kandidaten en kijkers konden de beoordelingen direct zien. “Dan is de spanning maximaal, want er mag absoluut niets misgaan. Dat vinden wij vanuit de technologie megacool”, aldus Sprangers.
Rob Beijleveld, CEO van ICT Media en initiatiefnemer van de CIO of the Year Award, vindt Sprangers een lichtend voorbeeld in de digitale wereld. “Hij weet met een relatief kleine club succesvol te concurreren met mediaconcerns wereldwijd!” Ook de andere juryleden waren zeer te spreken over de uiteindelijke winnaar.

Tjibbe van der Zeeuw (Squadra): “Hylke Sprangers is een extraverte en creatieve leider. Iemand die zich verdiept in nieuwe technologische ontwikkelingen en deze weet te vertalen naar relevante business opportunity’s.”

Marc Schuuring (Boston Consulting Group): “Hij zorgt ervoor dat agile werken niet vrijblijvend is. Integendeel, Talpa Network wordt voortgedreven door wekelijkse deadlines en het gegeven dat miljoenen mensen meekijken.”

Marcel Krom (jurylid namens CIO Platform Nederland en CIO PostNL): “Hylke heeft een ecosysteem ontwikkeld dat door Talpa zeer actief beheerd wordt, door middel van participaties, maar ook afscheid nemen van minder actieve deelnemers. Zo zorgt hij ervoor dat het ecosysteem leading edge blijft.”

Juryproces

Bij de CIO of the Year Award is een strikt en objectief proces gevolgd, waarbij de prijs is toegekend aan degene die het hoogst scoort op geleverde prestaties en de manier waarop hij of zij in zijn/haar rol en functie staat. Dat er uiteindelijk één winnaar is gekozen, betekent geenszins een negatieve beoordeling van de andere genomineerden. Hoewel de aard en complexiteit van hun organisaties duidelijk verschillen, waren het allemaal podiumwaardige kandidaten.

In de beoordeling door BCG en Squadra telden zaken mee als performance, perceptie door de business, alsmede persoonlijke competenties. De afsluitende jurybijeenkomst in de Pinnacle Tower in Amsterdam, waar alle nominaties present waren, gold als een laatste validatie van het doorlopen selectieproces.

De kernjury werd dit jaar wederom gevormd door Marcel Krom (CIO Platform Nederland en PostNL), Marc Schuuring en Jacqueline Govers (Boston Consulting Group), Tjibbe van der Zeeuw (Squadra), Rob Beijleveld (ICT Media), Arnoud van Gemeren (CIO Magazine) en Hotze Zijlstra (CDO Magazine). Bernhard van Oranje (Levi9 Global Sourcing) is juryvoorzitter.

Nieuw in het gezelschap was Ron van Kemenade (ING), die voor de verkiezing van 2019 plaats zal maken voor de winnaar van de CIO of the Year Award van 2017: Bouke Hoving (KPN). Het gezelschap werd ook dit jaar in het kader van de persoonlijke assessments weer bijgestaan door Bianca van der Zeeuw van Plan-B. Hylke Sprangers, CTO van Talpa Network is de CIO of the Year 2018.

Fotografie Eric Fecken

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam