De hoogste IT-functionaris van de Rijksoverheid, Hans Wanders, heeft per 16 november zijn functie neergelegd.

Wanders verwijst voor tekst en uitleg naar de woordvoerder van het Ministerie van BZK. Deze meldt dat de CIO en de leiding van het ministerie het oneens waren over het benodigde CIO-profiel voor de komende periode. Wanders zou daaraan direct consequenties hebben verbonden, hetgeen door de leiding van BZK is gerespecteerd.

Kort geleden gaf Hans Wanders nog een interview aan IT-executive waarin hij vertelde over de uitdagingen en resultaten van hemzelf en zijn afdeling. In dit nog niet gepubliceerde en inmiddels achterhaalde interview zei de oud-CIO van Randstad Holding dat het mandaat van de Rijks-CIO recentelijk is uitgebreid, onder meer met oog op het voorkomen van storingen en het verbeteren van de informatiebeveiliging bij de diverse departementen.

Hotze Zijlstra (1964, taalkundige) is onafhankelijk redacteur en communicatiespecialist. Hij richt zich primair op ondersteuning van CxO’s en besturen bij de communicatie rond digitale strategie en technologie-gedreven veranderprogramma’s.

7 REACTIES

 1. Beste Jan, dank voor je reactie. Ik weet echt niets meer dan dit. Hans Wanders geeft graag eerst intern een verklaring en dat kan ik goed begrijpen. Gr. Hotze

  • Eens!! En dan stel ik voor dat ze Wouter Hazenkamp (CIO), samen met Martijn Dekker (CISO), een jaar interim en met mandaat op deze positie benoemen!

   • Mijn favoriete kandidaat is Perry van der Weyden (nu CIO van RWS). Als rechterhand vind ik het belangrijk een steengoede chief architect neer te zetten.

 2. Veel belangrijker dan namen noemen, lijkt me nu eerst het her-formuleren Governance Rijks IT, her-formuleren mandaat Rijks IT/Technology-team, her-formuleren Profiel(en) Rijks IT/Technology-team waar onder CIO/CDO/CTO/COO/CEA/CISO en tenslotte her-formuleren wat dan parallel aan de opdracht Rijks IT er voor nodig is om als Rijksoverheid ook de digitale ambitie te versnellen tbv Land, Bedrijfsleven en Samenleving. In 1 team. Als 1 team.

 3. Veel belangrijker dan complexe structuren te bedenken, is de vaststelling dat de CIO en de Chief Architect op dezelfde hoogte horen te staan.

  In https://cioday.com/wp-content/uploads/2018/11/IT-situatie-bij-de-overheid.pdf staat: Voor elke IT-intensieve businessverandering in een moderne digitale organisatie is een sterk driemanschap nodig: (1) Een gedreven lead uit de business met mandaat, autoriteit en duidelijk inzicht in het onderwerp en een visie waarheen de business zich hoort te ontwikkelen. (2) Een leadarchitect die weet hoe bedrijfsinformatieprocessen, organisatie en IT-landschap verweven zijn en welk van de drie wanneer leidend is; met voldoende autoriteit om sturing te geven. (3) Een sterke projectleider die zowel het proces als de financiën bewaakt.

  Op het een na hoogste IT-niveau is dit bij de overheid resp. (p)SG, Chief Architect en CIO. Het hoogste niveau waarin de Rijks CIO hoort te zitten moet nog worden geformuleerd.

  De volgende Rijks CIO heeft twee uitdagingen: het spelen van bovenstaande rol en het stoppen van de nodeloze geldverspilling. Draai de kraan dicht voor je gaat dweilen. Dat vraagt hele bijzondere skills.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam