Ondanks de GDPR, die veiligheidsrisico’s nog eens goed onder de aandacht van Europese werknemers heeft gebracht, hebben deze de minste discipline qua datahygiëne in vergelijking met vergelijkbare economische regio’s. Daarop duidt onderzoek van leverancier van netwerkoplossingen Aruba.

Voor meer dan de helft van Europese werknemers (55%) is cybersecurity bijzaak, ze denken er niet regelmatig aan, terwijl bijna een vijfde er zelfs helemaal nooit aan denkt. In vergelijking met Azië en Noord- en Zuid-Amerika zijn deze cijfers lager, want daar zeggen werknemers er regelmatig of zelfs dagelijks aan te denken (respectievelijk 61 en 51 procent).

Paradoxaal genoeg zijn Europeanen zich wel meer bewust van de gevaren van een securitylek. Zo geeft 42 procent aan op de hoogte te zijn van de juridische gevolgen ervan, in tegenstelling tot 36 procent in Noord- en Zuid-Amerika en 27 procent in Azië. Desondanks laat het onderzoek zien dat een kwart niet gelooft dat cybersecurity belangrijk voor hen is. In combinatie met het feit dat het gebruik van securitysoftware in Europa lager ligt dan in andere regio’s, suggereert dit dat securitywaarschuwingen door werknemers niet serieus worden genomen.

Het is mogelijk dat Europeanen zich minder verantwoordelijk voelen voor IT-security dan werknemers in andere werelddelen. Meer dan een derde (36%) van de Europese werknemers vindt dat security niet hun verantwoordelijkheid is, maar dat de verantwoordelijkheid bij het management (10%) of bij het IT-team (26%) ligt. De oorzaak van deze houding kan in ‘securityvermoeidheid’ liggen, veroorzaakt door het veelvuldig informeren over securityregels en tegelijk weinig technische ondersteuning, denkt Bert Leegwater, country manager bij Aruba.

“Europese werknemers zijn overspoeld met securityberichten door zowel hun eigen organisaties als de media. Waarschuwingen en extra procedures hebben overduidelijk niet het gewenste effect. Als werknemers op de hoogte zijn van de risico’s, maar er desondanks niets mee doen, is het antwoord niet: nog meer trainingen, maar het introduceren van technologie die werknemers de ondersteuning en bescherming biedt, die ze nodig hebben om hun werk te kunnen doen.”

Verschillen binnen Europa

Werknemers in het Verenigd Koninkrijk maken zich het meest druk om datasecurity: een ruime helft van de ondervraagde werknemers vindt cybersecurity extreem belangrijk: meer dan in Frankrijk (45%) en Duitsland (39%).

Franse werknemers zien de juridische gevaren van een datalek niet in: slechts een vijfde van de Franse werknemers weet welke juridische gevolgen een datalek heeft. In het VK is dat vijftig procent. Spaanse werknemers vinden cybersecurity niet relevant: bijna de helft (41%) van de Spaanse werknemers is van mening dat cybersecurity niet belangrijk is in een werkomgeving. En in Nederland is cybersecurity suboptimaal. Nederlandse werknemers hebben de meest negatieve mening over cybersecurity binnen hun bedrijf: weliswaar beschrijft de helft deze als ‘voldoende’, de rest vindt de beveiliging ‘slecht’ of ‘heel slecht’.

CARTA-aanpak

Een autonome benadering van security is dringende noodzaak nu het nieuwe werken normaal is. Uit het onderzoek blijkt dat in Europa op dit moment 53 procent van de werknemers thuis of op afstand werkt. Deze ontwikkeling vraagt om slimmere digitale werkplekken die veilig en betrouwbaar zijn, en geoptimaliseerd en gepersonaliseerd zijn om samenwerken en de creativiteit en productiviteit van werknemers te bevorderen zonder dat onhandige beveiligingssystemen barrières creëren.

Om daarin te slagen, adviseert Gartner een continuous adaptive risk and trust assessment (CARTA)-aanpak die sterk leunt op AI, analytics en automation. Zo profiteren bedrijven van de voordelen van digitalisering en beheren ze tegelijkertijd eventuele risico’s. Dit leidt tot een productievere en gemotiveerdere werknemer die meer tevreden is met zijn werk.

Over het onderzoek

Aruba heeft dit voorjaar 7.000 werknemers, waaronder ruim 2.600 Europeanen, laten interviewen. De respondenten, afkomstig uit het VK, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje, de VAE, de VS, Singapore, Japan, Australië, India, Brazilië, Mexico, China en Zuid-Korea, werken bij organisaties van allerlei omvang, in de publieke en in de private sector, met een focus op de maakindustrie, overheid, detailhandel, gezondheidszorg, onderwijs, financiële dienstverlening en de IT-/technologie/telecommunicatiesectoren.

Dit is het vaste redactieaccount van IT Executive. Hierachter gaan meerdere redacteuren schuil. Je bereikt ons op redactie[at]itexecutive.nl.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam