We lijken massaal de route naar de cloud te kiezen voor het opslaan en verwerken van de grote hoeveelheden data die we inmiddels met elkaar produceren. Toch is de cloud voor bedrijfskritische toepassingen bij veel organisaties geen optie. Als afhankelijkheid van cloudproviders uit den boze is en elke milliseconde telt, is edge computing een goed alternatief. Dat lijkt voorlopig de belangrijkste reden om voor dataverwerking aan de rand van het netwerk te kiezen.

De voordelen voor de cloud behoeft nauwelijks nog een betoog. Een eigen serverpark voor opslag en rekenkracht draaiende houden, is niet langer nodig. En bedrijven betalen alleen nog voor werkelijk gebruik van de capaciteit. Zo kun je makkelijker op- en afschalen tegen lagere kosten. Maar voor veel bedrijven is gegevensverwerking buiten eigen locaties, nog altijd een brug te ver. Een olieraffinaderij bijvoorbeeld, wil alle bedrijfskritische applicaties veelal op eigen terrein houden.

Dan is edge computing het alternatief. En met het Windows IoT-platform wordt het steeds aantrekkelijker om applicaties in te zetten waarmee data aan de rand van het netwerk geanalyseerd kunnen worden. En zo nodig gecombineerd kunnen worden met gegevens uit bestaande bedrijfsapplicaties.

Zo is het voor de onderhoudsmonteur bij grote machines ideaal als hij via zijn slimme assisted reality-bril werkinstructies op zijn vizier krijgt via zijn collega die elders op het terrein actief is. Gegevens kunnen direct geanalyseerd worden op de Windows mini-pc die aan zijn broekriem hangt.

Edge computing is uitkomst voor IoT-data

Het is een voorbeeld van de vele Internet-of-Things oplossingen die de komende jaren verder ontwikkeld worden. Als we de marktanalisten mogen geloven, is de groei van IoT-toepassingen indrukwekkend. 90% van de bedrijven gaan de komende drie jaar aan de gang met IoT. Hoe meer we aan het internet gaan hangen, hoe groter de tsunami aan data wordt. Met de komst van het snelle 5G netwerk in 2020 zijn we ook nog eens in staat binnen elke milliseconde het meest complexe beeldmateriaal met elkaar te delen. Dan is het zaak een gedegen strategie te bepalen hoe we alle data gaan verwerken.

Edge computing en verwerking in de cloud hoeven elkaar niet uit te sluiten. Beide gaan een indrukwekkende toekomst tegemoet.

Door Ronald Ravel, country manager Benelux bij Toshiba

Over Toshiba Client Solutions Toshiba technologie en laptops zetten al meer dan dertig jaar de standaard op het vlak van innovatie, kwaliteit en betrouwbaarheid. Nu het meerderheidsbelang in handen is van Sharp Corporation, zet Toshiba Client Solutions Co. Ltd deze traditie voort waarbij onze klanten en partners vertrouwen op onze grote waarde en dienstverlening die bijdragen aan hun doelstellingen.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam