Op deze plek wordt veel geschreven over opkomende technologie en hoe organisaties daarmee hun voordeel kunnen doen. Een mooi thema, maar vergeten we daarbij niet de kracht van de mens? Technologie en mens staan soms op gespannen voet, maar kunnen elkaar ook versterken. Vooral als technologie mensen in staat stelt om dingen te realiseren die anders niet mogelijk zijn. Drie voorbeelden.

Neem BOINC, opensourcesoftware om computers en telefoons te koppelen voor wetenschappelijk onderzoek. Door rekencapaciteit te delen met anderen, kunnen we grote complexe problemen oplossen. De Universiteit Leiden heeft een project lopen waarbij deelnemers virtuele chemische experimenten uitvoeren. Bekender zijn misschien Einstein@home, met astrofysisch onderzoek, of Seti@home met de zoektocht naar buitenaardse wezens. We koppelen devices en mensen in projecten en proberen zo samen te werken en kennis te delen. Met eenvoudige middelen kunnen we enorme hoeveelheden data verwerken. Wij, de universiteiten en de deelnemers, leren zo meer over de materie. Samen onderzoeken of problemen oplossen.

Natuurrampen

Het Rode Kruis doet geregeld een oproep om mee te werken aan de hulpverlening bij natuurrampen. Bijvoorbeeld afgelopen zomer tijdens de overstromingen in Bangladesh, Nepal en India of bij de orkaan Irma. Hulpverlening vanuit de luie stoel, thuis achter de computer. Hulpverlening in die gebieden verloopt stroef door het gebrek aan goede kaarten, ze zijn niet gedetailleerd genoeg en delen ontbreken volledig. Vrijwilligers kunnen op recente satellietbeelden wegen, rivieren, huizen en andere belangrijke punten markeren. Een uur later kunnen de humanitaire diensten ter plekke de kaarten gebruiken. In Haïti zijn na de aardbeving van 2010 vele levens gered door deze internetvrijwilligers. Samen voor het goede doel.

#durftevragen

In organisaties leren we door formele interventies, maar we leren vooral van elkaar. We werken samen in teams en delen kennis, we creëren waarde. In communities of practice integreren we werk met leren en testen we nieuwe ideeën. Voor innovatie en het uitwisselen van meningen gaat menigeen te rade in de sociale netwerken. Daar vinden we vragen die we intern niet kunnen of willen stellen. Of we halen bewust kennis van buiten. De Twitter-hashtag #durftevragen is een veelgebruikte. Dit voor het verbeteren van werkmethodes of het ontwikkelen van betere producten of diensten door innovatie. Samen voor de business.

Dare2Share

Bovenstaande projecten zijn mooie voorbeelden waar technologie en menskracht samenkomen. Ze beschrijven situaties waar technologie het bereiken van doelen mogelijk maakt. Het zijn voorbeelden waar de bundeling van menskracht waarde toevoegt. De kracht van de massa. Het gaat hier over het lerend vermogen van groepen en het gaat over het delen van kennis en vaardigheden. Durf is hiervoor een voorwaarde. Daarom is mijn motto: Dare2Share.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter