Het kunnen beschikken over datacenters en de allernieuwste technologie is lang voorbehouden geweest aan grote bedrijven met ruime resources. De komst van de cloud heeft daar verandering in gebracht. State-of-the-art datacenters, een scala aan platforms, analytics en kunstmatige intelligentie: ze zijn nu voor íeder bedrijf bereikbaar. Bovendien maakt de cloud digitale transformatie mogelijk voor ondernemingen van elke omvang, in elk segment. De cloud democratiseert, en een groeiend aantal organisaties over de hele wereld maakt daar dankbaar gebruik van. Zeker in Nederland.

Naast tech-starters, die van nature early adopters zijn, zien we een grote toename van traditionele ondernemingen die hun weg zoeken in het technologiedomein. De verschillen tussen onze klanten zitten dus in de reden van cloudgebruik: een deel is bezig met vervanging van bestaande datacenters door faciliteiten in de cloud, een deel maakt gebruik van managed services die veel meer bieden dan het gebruikelijke datacenter. Denk aan het toepassen van containers, platformdiensten en het gebruik van analytics, robotisering door artificial intelligence (AI) en machine-learning, en nieuwe typen databases.

Nederland innovatieland

De adoptie van cloud computing is groot in Nederland. Nederlandse bedrijven blijken bovendien innovatief. Het land is een broeinest voor een paar van de meest succesvolle startups in Europa, zoals Adyen, Bynder, Booking.com en Travelbird die allemaal de klantervaring opnieuw uitvinden in hun domeinen (betaling, marketing en reizen). Ze willen graag nieuwe technologie gebruiken, nieuwe businessmodellen verkennen en uitbreiden naar andere markten. Nederland heeft een hoge innovatie-index, met veel tech-starters die nauw samenwerken met grote enterprises. De markt is bereid om nieuwe dingen uit te proberen, om zo vroeg mogelijk de potentie ervan te kunnen vaststellen.

Wat zeker een boost aan de cloudadoptie geeft, is de wens (en noodzaak) van ondernemingen en instellingen om een digital enterprise te worden. Zo’n transformatie wordt uitgevoerd door bedrijven die beseffen dat de veranderende dynamiek in hun klantenbestand vraagt om nieuwe diensten. De technologie daarvoor is er, maar zelden in de eigen organisatie.

De cloud helpt deze bedrijven hun digitale transformatie te versnellen, bijvoorbeeld via een omni-channel marktbenadering, nieuwe manieren om engaged te blijven met een veranderlijk klantenbestand of nieuwe technologie zoals stemherkenning en analytics.

Dat zou niet haalbaar zijn zónder de cloud. Randstad migreert zijn wereldwijde datacenters bijvoorbeeld naar de cloud. Met deze stap wil Randstad de efficiëntie verbeteren en de IT-infrastructuur afstemmen op zijn digitale visie ten aanzien van klantgerichtheid.

Oud en nieuw

Veel oudere bedrijven dragen de last van een omvangrijke legacy-footprint waarin veel is geïnvesteerd. Die oude systemen moeten ze eerst rationaliseren om tot een digitale transformatie te kunnen komen. In veel gevallen hebben ze dan op enig moment (minstens) twee verschillende providers: voor de traditionele omgeving en voor de cloud. In sommige gevallen geeft een hybride omgeving bedrijven de tijd om begrip van de mogelijkheden van de cloud op te bouwen, een migratiepad te ontwikkelen en resources vrij te maken. Tegelijk zullen er bedrijven zijn die weloverwogen kiezen voor een hybride omgeving, met strategische spreiding over zowel het eigen datacenter als de cloud.

Prioriteit: security

De veiligheid van IT-systemen in het algemeen en de cloud in het bijzonder blijft een voortdurend punt van zorg, zowel bij providers als bij ondernemingen. Het leveren van veilige diensten heeft bij alle professionele aanbieders topprioriteit, ook qua investeringen en bemensing. Zo is in de loop der tijd een hoog securityniveau bereikt dat voor de providers nodig is om in business te blijven – en dat voor de meeste bedrijven simpelweg niet haalbaar is, omdat daarvoor de middelen en de kennis ontbreken.

De nieuwe wet- en regelgeving op het gebied van data- en privacybescherming maakt cloud compliance niet eenvoudig. Uit recent onderzoek van Commvault blijkt dat slechts 12 procent van de multinationals een idee heeft van de impact op hun clouddiensten. Dat is wel erg weinig.

Blik op de toekomst

Hoe zal de cloud zich de komende jaren verder ontwikkelen? Onderzoeker IDC heeft becijferd dat in 2018 ongeveer de helft van alle IT-investeringen naar de cloud gaat en verwacht dat dat percentage doorstijgt naar zo’n 60 procent van alle infrastructuur en 70 procent van alle software, services en technologie in 2020. Die doorgroei schrijf ik toe aan een toenemend aantal bedrijven dat de stap naar digitale transformatie zet, ondernemingen die zichzelf heruitvinden, innovatieve productontwikkeling en meer nieuwe startups, spin-offs en pilots.

Tegelijk stijgt ook het aanbod van cutting-edge clouddiensten de komende jaren fors. Denk aan machine-learning, artificial intelligence, analytics, serverless, containers, en nieuwe vormen van databases. We zien nu al een toenemende adoptie van deze diensten, omdat steeds meer ondernemers beseffen dat ook zij over deze functionaliteiten zouden kunnen beschikken, in de cloud, ingepakt in security. Ze zullen steeds intensiever gaan zoeken naar de toegevoegde waarde en de toepassingsmogelijkheden daarvan voor hun eigen bedrijf. De cloud democratiseert. Dat is een grote kracht van de cloud.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam