Door allerlei technologietrends die de laatste jaren op ons zijn afgekomen is het lastig kiezen voor organisaties waarin te investeren. We kunnen de middelen van de organisatie immers maar één keer inzetten. Anderzijds kunnen organisaties die de boot missen het erg moeilijk krijgen de komende jaren. Om beslissingen voor dergelijke investeringen erdoor te krijgen in de boardroom is naast visie en daadkracht ook lef nodig.

Gaan we voor digitale transformatie met apps of kiezen we om vooral meer datagedreven te worden? En moet dat allemaal meteen volledig in de cloud?

Niet kunnen doorschakelen

Sommige organisaties kunnen nauwelijks iets uitgeven aan innovatie, doordat nog te veel geld gaat naar het beheer van verouderde technologie en het onderhoud van een bestaand, complex applicatielandschap.

Ook worden organisaties soms beperkt in de mogelijkheid om mee te gaan in de vaart der volkeren doordat zij de afgelopen jaren weinig hebben geïnvesteerd in data lakes. Zij kunnen nu niet doorschakelen door data science in te zetten om voorspellende analyses te doen. Bijvoorbeeld over opkomende markten om zo de concurrentie voor te blijven. Of wat dacht je van een missende, bedrijfsbrede app-ontwikkelomgeving van waaruit snel allerlei apps voor klanten opgeleverd kunnen worden?

Lef

Organisaties die de visie en daadkracht ontberen om tijdig dit soort faciliteiten te ontwikkelen gaan het erg moeilijk krijgen de komende jaren. Om beslissingen voor dergelijke investeringen er in de board-room door te krijgen, is naast visie en daadkracht ook lef nodig. Dat zal menig CIO kunnen bevestigen.

Lef is nodig doordat meestal een duidelijke businesscase ontbreekt voor dergelijke ict-gerelateerde infrastructurele ict-investeringen. En in het verleden bleek het ook niet elke CIO gegeven zijn rug recht te houden in de boardroom als de prioriteiten in de investeringskalender werden bepaald.

Baten ongewis

Bij ict-gerelateerde infrastructuurinvesteringen kunnen de kosten hoog en onvoorspelbaar zijn en de baten ongewis. Bovendien worden de baten van dergelijke investeringen gerealiseerd door het (meervoudig) gebruik daarvan in de bedrijfsvoering. Iets wat een CIO niet kan afdwingen en wat alleen kan worden gerealiseerd in samenwerking met bedrijfsonderdelen die de toegevoegde waarde halen uit deze voorzieningen. Dus afhankelijk van de politieke dynamiek in de organisatie.

Daarnaast moeten de mensen in de CIO-organisatie een bestendige groei en het gebruik van deze faciliteit goed kunnen begeleiden, zodat een schaalbaar en flexibel fundament ontstaat. Een fundament dat kan meegroeien met de behoefte van de organisatie en ook grootschalig gebruikt kan worden, nu en in de toekomst. Kortom, een hedendaagse CIO is een echte leider die visie, lef en daadkracht toont.

René van Wolferen is sinds 2013 voorzitter van het Genootschap voor Informatie Architecten (GIA), de onafhankelijke vereniging voor architecten en informatiemanagementprofessionals in Nederland.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam