(Meerdere auteurs)

 • Waarom wil het maar niet vlotten met de IT in het overheidsdomein? Verklaringen te over, maar wanorde in regelgeving, werkwijze, verantwoordelijkheden en de daaruit volgende onmogelijke missie waar organisaties […]

  • Goed herkenbaar verhaal. Ik vind het zo zonde van het geld, maar ook sneu voor de overheid dat haar IT projecten steeds falen, en vervelend voor burgers dat die nog zoveel bureaucratie en zo weinig self-service ervaren.

   In mijn eigen organisatie wordt het gehele A/B/C level management tegenwoordig aangesteld voor commitment gedurende de gehele transformatie, niet om na 3 of 4 jaar al weer weg te gaan. Dus ja, langer dan een regeerperiode. Dat geldt ook voor de projectleiders (road managers / IT integrators) en architecten. En hoewel externe managers, projectleiders en architecten niet verboden zijn, komen die in de praktijk nauwelijks voor.

   Wat ik nog zou willen toevoegen aan het verhaal, is dat een transformatie Agile kan verlopen. Zodat je je burgers beetje bij beetje meer kan bieden ipv. alles tegelijk na jaren van inspanning waarin de wereld alweer veranderd is. Waarbij overigens wel weer Agile rituelen horen zoals sprintplanning/demo/retro’s, en het schrijven van user stories, features en epics ipv. requirements.

   Ook is er een stevig fundament voor Agile nodig in de vorm van(1) een platte BusDevOps organisatie met een purpose, mandaat en klantfocus, (2) backlog management tool, (3) langetermijn- en afgeleide kortetermijn IT architectuur + roadmap, (4) on-demand IaaS/PaaS/SaaS/DBaaS, (5) CIaaS en CDaaS toolkit, en (6) Risk & Security standaards.

   ‘Change is the only constant’, ‘Think big, act small’ en ‘Citizen centricity’ zouden de motto’s van de overheid moeten zijn. Dat duidt er ook op, dat er niet meer persé zoiets is als projecten; vele changes kunnen elkaar snel opvolgen. Je hoeft dan ook niet meer te spreken over een lijn- en projectorganisatie; dat kan dezelfde organisatie zijn. Daar zit een afweging in, bv. wil je bimodal IT toepassen of niet. In mijn organisatie worden obv. lessons learnt wel weer high-level deadlines opgelegd voor over bv. 6 maanden, 1 jaar of 2 jaar, maar er zijn geen aparte projectteams of change- vs. run-teams meer. Het woord Project of Programma bestaat evenzeer niet meer.

   Als je er voor het gemak van uitgaat dat de digitale transformatie van een organisatie 10 jaar kost, en we tegen 2025 voornamelijk digital natives hebben die denken dat papier en bellen dingen zijn uit de middeleeuwen, die soms zelf apps bouwen als een hobby, en die allemaal een mobile devices hebben waar hun digitale leven aan ophangt, dan moet je nu gestart zijn met je transformatie. Met een mobile-first strategie, want ook de PC en laptop raken achterhaald.

   Laat politici politiek bedrijven, maar beschouw de overheid als een bedrijf en stel daadkrachtige managers, architecten en projectleiders aan met een moderne IT visie en commitment!

 • Agile werken is op de top van zijn populariteit. Daarom kunnen we ons nu gaan afvragen wat erna komt. Krijgt het blijvend een eigen plekje in de toekomstige werkwijze? Of ondergaat Agile hetzelfde lot als zoveel […]

 • Het hele doen en denken van individuen wordt vastgelegd in digitale data. Die gegevens worden bewust en onbewust met een groot aantal partijen gedeeld. Dat levert veel voordelen op, maar brengt ook grote […]