Sinds de oprichting van GitLab, in 2011, heeft het DevOps-platform zich stormachtig ontwikkeld. Oprichter Sid Sijbrandij vertelt over de in zijn ogen belangrijkste trends en ontwikkelingen van dit moment.

De geschiedenis van GitLab is een verhaal over snelle groei: de van oorsprong Nederlands-Oekraïense leverancier van een web-based DevOps-lifecycle-tool groeide de afgelopen jaren als kool. Onlangs haalde het bedrijf 268 miljoen dollar op bij investeerders; geld dat GitLab onder meer gebruikt om uit te breiden naar duizend medewerkers eind dit jaar. Inmiddels mag het bedrijf onder meer partijen als NASA, Delta Airlines, het European Space Agency (ESA), deeltjesversneller CERN en onze eigen ANWB tot zijn klanten rekenen.

Grootschalige uitrol

CEO Sid Sijbrandij is niet verbaasd over die groei. De adoptie van DevOps begint nu echt een hoge vlucht te nemen, constateert hij. “Werd er lange tijd vooral over DevOps gepraat, nu zie je dat het ook echt grootschalig wordt uitgerold, inclusief de cultuurveranderingen die daarbij horen.

Organisaties die nieuwe tools in gebruik nemen, doen er goed aan om teams in een soort DevOps-dojo acht weken lang ervaring te laten opdoen met die nieuwe tools; op een andere locatie, maar wel tijdens hun reguliere werkzaamheden. Dat is een goede manier om mensen uit bestaande patronen te halen. Onze klant Delta bijvoorbeeld doet dat ook.”

Verder constateert Sijbrandij dat security steeds meer aan gewicht wint binnen de DevOps-lifecycle. “Er is sprake van security shift-left: security wordt veel eerder in het DevOps-proces belegd. CISO’s zou ik willen meegeven: ga er niet van uit dat developers die hele DevSecOps-keten zelf kunnen overzien. Houd vooral zicht op wat er gebeurt en fungeer waar nodig als coach.”

“In veel organisaties is een wildgroei aan DevOps-tooling ontstaan”

Developers, die vaak een grote stem hebben in de keuze voor bepaalde tooling, vormen een belangrijke doelgroep voor GitLab. Maar in toenemende mate richt het bedrijf zich volgens Sijbrandij ook actief op executives. “In veel organisaties is een wildgroei aan DevOps-tooling ontstaan. Sommige bedrijven gebruiken wel vijftien tot twintig verschillende tools. Dat leidt tot een gebrek aan governance, visibility en efficiency.”

“Inmiddels daalt op C-level het besef in dat het, om voldoende controle te houden en te komen tot cycle-time reduction, handiger is om één platform aan te houden. Niet voor niets onderzoeken we momenteel ook hoe we onze integratie met een veelgebruikt cloudplatform als ServiceNow beter kunnen maken.”

Consultancy

Sijbrandij benadrukt dat het terugdringen van de cycle-time niet alleen samenhangt met de juiste tooling maar ook – of misschien wel vooral – met de inrichting van de organisatie en de processen. “Vanuit GitLab bieden we om die reden ook steeds vaker consultancydiensten aan; niet alleen op het gebied van implementatie, maar ook op operationeel en – in de toekomst – strategisch niveau. Zo blijven we onszelf ontwikkelen.”

Arnoud van Gemeren is hoofdredacteur van CIO Magazine. Hij heeft een lange staat van dienst in de Nederlandse IT-mediawereld. Als hoofdredacteur was hij van 1996 tot 2001 bij uitgeverij Array Publications verantwoordelijk voor diverse IT-vakbladen, onlines en congressen. Vanaf 2001 was hij communicatieadviseur en hoofdredacteur van diverse media bij Ten Hagen & Stam en Sdu Uitgevers. Sinds 2008 is hij actief bij ICT Media (bladen, online, onderzoeken en events) en tevens eigenaar van Contact Media, producent van content voor de IT-sector.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam