Na zijn indiensttreding bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stond Bas van Essen aan de vooravond van een, wat hij zelf noemt, “heel mooi avontuur”. Er moest het nodige op digitaal gebied gebeuren: “De werkplek moest vernieuwd worden, net als het datacenter, en er moest een applicatieplatform komen.”

Op 11 februari zal de IT-directeur tijdens een online rondetafelsessie spreken over de ervaringen van het CBS met digitalisering, het thuiswerken in coronatijd, teamwork en leiderschap. “We zetten de nieuwste technologie in om jonge medewerkers te inspireren.”

“Het belangrijkste doel was echter de trots en het vertrouwen van de medewerkers te laten terugkomen”, zegt Van Essen. Het werven van personeel was lastig. We besloten twee dingen te gaan doen: samenwerken in agile teams – ook in infra – kwam voorop te staan; daarnaast gingen we zorgen dat we state-of-the-art technologie gingen inzetten. Daarmee wilden we als werkgever aantrekkelijker worden voor jonge high potentials.”

“Inmiddels kunnen we zeggen dat dat is gelukt”, vervolgt hij. “Het datacenter is geheel vernieuwd, met als uitgangspunt zo dom mogelijke hardware en zo slim mogelijke software. De teams zijn aan de slag. Al met al een hele transitie, vanuit het perspectief van technologie, maar zeker ook vanuit menselijke optiek.”

Thuiswerken

Alle technische vernieuwingen, die het CBS net voor de uitbraak van corona inzette, maakten het mogelijk dat de 200 medewerkers van de IT-directie in maart soepel konden overstappen op werken vanuit huis. Dat stelde wel eisen aan het leiderschap, stelt Van Essen, maar ook daar was de bestaande werkwijze een mooie voorbereiding: “Een keer in de 4 weken doen we met het managementteam een intervisie. Daarbij gaat het niet over het werk maar over de persoonlijke ontwikkeling van het leiderschap. In teams speelt altijd heel veel onder water wat je boven tafel moet zien te krijgen.”

“Bovendien waren zowel het MT als de teams gewend een dagelijkse stand up te doen. Nu dat online moest, bleken Zoom en Slack uitkomst te bieden. Het agile werken met zijn dagelijks terugkerende activiteiten geeft daarbij structuur aan de dag; teamleden hebben continu veel interactie met elkaar.”

Motivatie

Wat doen de coronatijd en het thuiswerken met de motivatie van medewerkers? De impact valt mee, geeft Bas van Essen aan: “Mensen die alleen wonen vinden het prettig om naar kantoor te komen, alhoewel het daar nu ook stil is. Medewerkers zijn nu met creatieve oplossingen voor de huidige situatie gekomen. Denk aan spelletjes, pubquizzen en boswandelingen. Mocht de eenzaamheid toch toeslaan, dan proberen we dat te ondervangen met ons operationeel crisisteam, waar ik zelf ook in zit. Dat houdt in de gaten of collega’s tussen wal en schip dreigen te raken – en neemt daar dan ook actie op.”

Talent

Door het online thuiswerken is de talent pool veel groter geworden. Locatie is immers minder belangrijk geworden. Bas van Essen ziet dat ook: “Zeker, vooral als het om de locatie Heerlen gaat. De regio doet er niet zo veel meer toe. Maar dit geldt voor de hele arbeidsmarkt, het speelveld is veranderd. Des te belangrijker is het dat we vanuit CBS laten zien dat zowel jonge als ervaren professionals bij ons veel perspectief hebben.”

“We besteden bijvoorbeeld veel aandacht aan opleidingsmogelijkheden. En we zorgen dat we werken met de nieuwste technologieën. Dat werkt twee kanten op: talenten willen daardoor graag bij ons werken, en dankzij de tools die ze krijgen, kunnen ze ook echt een verschil maken en met het hele team onze innovatieve ambities waarmaken.”

Hybride

“Het lijkt logisch om na de pandemie niet helemaal naar de oude situatie terug te gaan. Zeker omdat we een aantal waardevolle elementen hebben toegevoegd aan de manier waarop we met elkaar samenwerken”, stelt de IT-directeur. “Maar dit gaan we nog evalueren.”

“Overigens zie je organisch al nieuwe, hybride vormen van samenwerking ontstaan. De wisselwerking tussen thuis werken en op kantoor. We spelen daar ook al op in door het kantoor te verbouwen. Mensen hebben namelijk behoefte aan ruimtes waar ze inspiratie en creativiteit kunnen delen. Wil je dat op een hybride manier doen, stelt dat hoge eisen aan de tooling. We lijken dat gelukkig goed voor elkaar te gaan krijgen.”

Tijdens de online sessie op 11 februari zal Bas van Essen het verhaal van CBS presenteren en ook zijn lessons learned van het afgelopen jaar delen. Leon de Werker, senior regional director Benelux bij VMware, zal de uitkomsten van een wereldwijd onderzoek delen over de trends in de distributed workforce. Wil je erbij zijn en van gedachten kunnen wisselen met vakgenoten, meld je dan nu aan!

Bas van Essen

Bas van Essen bekleedde diverse managementfuncties bij de Luchtmacht (13 jaar) en Rijkswaterstaat (9 jaar). Bedrijfsvoering, ICT en maatschappelijke betrokkenheid gaan als een rode draad door zijn loopbaan. Zo zette hij bij Rijkswaterstaat het RWS Datalab op. Sinds 2018 is Bas directeur IT bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hier brengt hij verbetering op gang door innovatie, standaardisatie, vakmanschap, teamwork en leiderschap samen te brengen.

Arnoud van Gemeren is hoofdredacteur van CIO Magazine. Hij heeft een lange staat van dienst in de Nederlandse IT-mediawereld. Als hoofdredacteur was hij van 1996 tot 2001 bij uitgeverij Array Publications verantwoordelijk voor diverse IT-vakbladen, onlines en congressen. Vanaf 2001 was hij communicatieadviseur en hoofdredacteur van diverse media bij Ten Hagen & Stam en Sdu Uitgevers. Sinds 2008 is hij actief bij ICT Media (bladen, online, onderzoeken en events) en tevens eigenaar van Contact Media, producent van content voor de IT-sector.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam