BaaS - Leiderschap

Afstand arbeidsmarkt is te overbruggen

De arbeidsmarkt staat onder druk, voor veel banen zijn de vacatures moeilijk te vervullen. Er is een ‘war for talent’ gaande. Organisaties besteden uit naar landen waar de tarieven en lonen lager liggen, maar outsourcing is niet altijd de oplossing. Een andere optie is mensen met afstand tot de arbeidsmarkt inzetten. Wat komt daarbij kijken?

Drie vragen voor een sturende visie in tijden van disruptie

Waarom veranderen we zo langzaam? Waarom is het zo moeilijk om nieuwe innovaties te laten schalen? Bij innoveren, en veranderen in het algemeen, blijkt een sturende visie cruciaal.

Digitaal omdenken in de hospitality-sector

Conventioneel is hij allerminst. Ondernemer en CEO Luc van Bussel laat zich nog het best omschrijven als een ‘omdenker’. Iemand die zaken vanuit een perspectief bekijkt en vervolgens met oplossingen of suggesties komt die minder voor de hand liggen. Zoals bij het vraagstuk digitale transformatie.

Meer vrouwen in de ICT of aan de top? Begin bij...

Toen ik in de ict-wereld belandde, had ik nooit stilgestaan bij het feit dat je met een klein clubje vrouwen je mannetje moet staan. Helaas blijkt dat we niet alleen in de ict-wereld achterlopen. De cijfers liegen er niet om: zeven op de tien bedrijven heeft geen enkele vrouw in de RvB, in de RvC mist bij de helft een vrouw.

Dare2Share: technologie en mens versterken elkaar

Op deze plek wordt veel geschreven over opkomende technologie en hoe organisaties daarmee hun voordeel kunnen doen. Maar vergeten we daarbij niet de kracht van de mens? Technologie en mens kunnen elkaar versterken als technologie mensen in staat stelt om dingen te realiseren die anders niet mogelijk zijn. Drie voorbeelden.

Preventieve innovatie is zaak van iedereen

We slagen er in Nederland niet in een blijvende voorsprong op te bouwen. Naast de infrastructuur, beveiliging en inhoud laten ook onderwijs, innovatie en investeringen het afweten. Maar het voornaamste is wel dat veel bedrijven er niet in slagen te profiteren van de digitale kansen die er liggen.

Robotisering zet mens centraal

Bij hypotheekverstrekker Obvion heeft de afgelopen jaren een ingrijpende transformatie plaatsgevonden. Robotisering moet helpen bij de ondersteuning van de klantgerichte processen. “In alle gevallen profiteert het individu”, vertelt CEO Ronald Touwslager. “Medewerkers en klanten krijgen hierdoor meer aandacht, tijd en ruimte.”

Tribes pakt met digitalisering de ongrijpbare digitale nomade

Digitalisering gecombineerd met ‘stenen’ en een stevige dosis gemeenschapszin: de cocktail waaruit Tribes bestaat. Sinds 2015 is deze flexwerk-formule in Nederland actief en het buitenland lonkt. Eduard Schaepman, chief en founder van Tribes Inspiring Workplaces, over de digitale nomade als doelgroep en hoe die ‘te pakken’ is.

Digitale transformatie heeft aandacht van RvB’s

Dirk de Groot leidt sinds april vorig jaar de Nederlandse vestiging van CGI. Marieke de Bie is per oktober 2017 director Emerging Technologies, onder andere verantwoordelijk voor de ontwikkeling van intellectual property (IP), cloud native development en advanced analytics.

GDPR: waak voor gezapigheid

De General Data Protection Regulation (GDPR) van de Europese Unie wordt alom gezien als ’s werelds strengste privacyrichtlijn. De richtlijn wordt op 25 mei 2018 van kracht en maakt een einde aan het oude motto ‘een boete betalen is goedkoper dan het naleven van de richtlijnen’.

SAIC mikt op disruptief effect in automarkt

Buiten thuismarkt China kent bijna niemand de autofabrikant Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC). Toch mag het met een omzet van 113,86 miljard Amerikaanse dollar gerust tot de topspelers in zijn sector worden gerekend. In China is SAIC al de onbetwiste nummer één (het verkocht meer dan 6,4 miljoen auto’s in 2016) en nu wil het bedrijf ook in Europa meters gaan maken. Aan het roer van de Europese organisatie staat de Nederlander Pieter Gabriëls, die volledig voor een digitale aanval kiest.

Wat is de ideale route voor digitale transformatie?

Digitale transformatie is in mijn ogen een verzamelnaam voor een gelaagde strategische route, een veelhoofdig monster, een pot goud aan het einde van de regenboog. Een route die overigens geen andere keuze laat dan de route lopen. Misschien is digitale transformatie een containerbegrip, maar het is geen hype.

Design thinking leidt tot innovatie

In onze pogingen om te innoveren grijpen we vaak te snel naar allerlei technische middelen. Bedrijven beseffen steeds beter dat ze verder moeten kijken dan een product of techniek alleen. Innovators van nu begrijpen dat ze rekening moeten houden met de context en totale gebruikerservaring, ook wel user experience genoemd.

Technologie topprioriteit in bestuurskamer

De CEO en CIO hebben gemiddeld genomen dezelfde top 5 van prioriteiten. Dat zegt IBM’s denktankleider Peter Korsten op basis van onderzoek onder 5.247 businessleiders en bestuurders van over de hele wereld.

CDO - Data & Digital

25 zaken die we te danken hebben aan Linux en open source

In februari vierden we de 20e verjaardag van open source. De belangrijkste fundamenten van open source (software waarvan de broncode beschikbaar is) zijn transparantie, samenwerking, vrijheid en delen. Deze karakteristieken zijn inmiddels tot ver buiten de grenzen van bedrijfstechnologie te vinden.

Controleren agile teams taboe?

Zelfsturing is in de gangbare agile-methode een kardinaal principe, maar zonder feiten en verantwoording van ontwikkelteams is op tijd bijsturen niet mogelijk. Door de verantwoording ver weg te delegeren hebben bestuurders weinig houvast op projecten. Dat kan anders.

Spraakbesturing betekent doorbraak IoT

De gevolgen van de digitale transformatie worden steeds beter zichtbaar. Zelfs rechtspraak wordt geautomatiseerd met de hulp van algoritmen. Logistiek verandert onder invloed van zelfsturende auto’s en drones. Maar het IoT zal de headlines beheersen.

Drie nieuwe datatoepassingen

Slim gebruik van data – slimme bedrijven zetten hier hun geld op in. Door diverse technologieën te combineren worden er (betere) inzichten verkregen via data en wordt het in sommige gevallen ook veiliger. Over de volgende drie nieuwe combinaties van toepassingen van data gaan we de komende tijd nog veel horen.

Individu ondergeschikt aan HPDO

Het creëren van een high-performance digital organisation is niet de verantwoordelijkheid van één functionaris. De ambitie om meer waarde te genereren door digitalisering mag niet worden vertroebeld door een te grote nadruk op de persoonlijke ontwikkeling van betrokken CxO’s.

Van handmatig naar innovatief werken

Het stabiel houden van IT-infrastructuren is bij veel bedrijven een ingewikkelde klus. Het is lastig grip krijgen op de verschillende mensen die – handmatig – diverse configuraties wijzigen tijdens de operatie of in een project. Vaak doen de beheerders de aanpassingen bewust maar soms ook onbewust.

Hoe word je succesvol met het IoT?

Een hogere productiviteit, meer inzicht in bedrijfsprocessen, een betere customer experience... De mogelijkheden van het Internet of Things (IoT) zijn eindeloos. Dit blijkt ook al in de praktijk. Wat kunnen we leren van de succesvolle IoT-projecten?

Nu of nooit: ga digitaal

Ook moe van de kreet ‘digitale transformatie’? Je bent niet de enige. Al sinds deze term zijn intrede deed wordt hij te pas en te onpas gebruikt door leveranciers wier oplossingen nauwelijks raakvlak hebben met het onderliggende vraagstuk. Jammer: gekunstelde verbanden en gebakken lucht ontnemen het zicht op een belangrijke mijlpaal waar wij ons allemaal op moeten richten.

De kracht van machine learning voor gepersonaliseerde content

Consumenten haken af wanneer ze content tegenkomen die onvoldoende aansluit bij hun persoonlijke voorkeuren en behoeften. Daarom is personalisatie zo belangrijk. Met machine learning en een goed ingerichte content supply chain zijn marketeers in staat om op een schaalbare manier content te personaliseren.

Opmars digitale technologieën geeft bedrijven grotere verantwoordelijkheid

Nieuwe technologieën zorgen niet alleen voor innovatieve diensten en producten. De transformatie is voor het eerst tweerichtingsverkeer. Mensen gebruiken niet alleen producten en diensten, maar geven bedrijven in ruil hiervoor informatie en toegang tot hun leven. Deze ‘geïntegreerde innovatie’ vraagt veel meer van bedrijven dan het puur ontwikkelen van slimme oplossingen.

CDO: verhuismanager of ‘chef lege dozen’?

De CDO zal in de meeste bedrijven niet het eeuwige leven hebben. Het is veelal een transitiefunctie die uitkomst kan bieden bij het digitaal in beweging brengen van een organisatie. Voor die verandering-aanjagende rol moeten wel de juiste voorwaarden zijn geschapen. Anders is de CDO geen verhuismanager maar een ‘chef lege dozen’.

Consumententechnologie maakt businesstechnologie overbodig

Is er nog wel per se een duidelijk onderscheid te maken tussen consumententechnologie en zogeheten businesstechnologie? Op het gebied van het verdienmodel voorlopig nog wel. Maar liggen ze qua propositie niet steeds dichter bij elkaar? En is samensmelting een logisch gevolg?

Zet cloud in als innovatieplatform

De cloud staat bekend als een goedkope plek om data op te slaan en als uitstekende plek om werkplekken te hosten, maar is inmiddels veel meer dan een slim alternatief voor lokale hosting. Toch omarmen lang niet alle organisaties de innovatieve mogelijkheden die de cloud biedt.

Agile werken – hip, hype of hoogst noodzakelijk?

Agile is hot. Veel organisaties werken tegenwoordig agile en iedereen plakt overal post-its op de muur. Je kunt geen vakblad openslaan of er staat een artikel in over agile en het lijkt wel of er iedere week wel een nieuw boek over agile verschijnt.

CIO - Management

Een op drie Nederlanders mist relevante digitale vaardigheden

Ruim acht van de tien werkenden in ons land vinden dat digitale vaardigheden onontbeerlijk zijn voor hun werk. Toch zegt één op de drie werknemers niet over de juiste digitale kennis en vaardigheden te beschikken om ook in de toekomst succesvol te zijn. Slechts 15 procent vreest echter voor zijn of haar baan als gevolg van de digitale transformatie.

IT-infrastructuur landbouwproducent groeit met ambities mee

Het IT-landschap bij Glencore Agriculture, een wereldwijd bedrijf dat landbouwproducten op de markt brengt, begon te knellen. De organisatie wilde naar een beter schaalbare infrastructuur en daarbij profiteren van de laatste technologie.

Datastrategie 2018: solide fundering en waaier aan strategieën

AI, AR, blockchain, robotisering, analytics, big data, cloud: het aantal interessante toepassingen is legio en groeit gestaag. Tegelijkertijd is er ook nog wetgeving die over ons wordt uitgestrooid: de GDPR (AVG), PSD2, Mifid en Basel IV, waar organisaties ook mee aan de slag moeten. De mogelijkheden én uitdagingen lijken over elkaar heen te duikelen.

Dromen over een papierloos kantoor

Hoewel veel bedrijven van een papierloos kantoor dromen, wordt de digitaliseringsslag vaak gestaakt op het moment dat het aankomt op contracten. De technische en juridische frameworks van elektronische handtekeningen zijn al lange tijd bekend. Wat is dan de reden dat we het potentieel van digitaal contractmanagement niet volledig benutten?

BoardroomIT

Spraakbesturing betekent doorbraak IoT

De gevolgen van de digitale transformatie worden steeds beter zichtbaar. Zelfs rechtspraak wordt geautomatiseerd met de hulp van algoritmen. Logistiek verandert onder invloed van zelfsturende auto’s en drones. Maar het IoT zal de headlines beheersen.