BaaS - Leiderschap

Betrouwbaarheid en transparantie zijn sleutels bij data governance

Organisaties zijn zich meer en meer bewust van het belang van intelligente data governance. Die ontwikkeling is mede te verklaren door het groeiend besef dat data een belangrijke asset vormt, en tevens door de invoering van de GDPR.

Jordy Kool (Infotheek): ‘Geef mensen ruimte en durf te doen’

Van een lokale speler met een omzet van 55 miljoen in een overvolle markt naar een internationaal concern met 22 Europese vestigingen en 750 miljoen omzet. Een gesprek met (ex-) CEO Jordy Kool over de manier waarop RvB’s en RvC’s het hoofd kunnen bieden aan challengers.

Grote techbedrijven domineren over sectoren heen

Internationale techgiganten concurreren in verschillende sectoren. De ‘Seven Sisters’ hebben de touwtjes stevig in handen. Maar waarom? En wat kunnen andere marktspelers daarvan opsteken? Désirée van Gorp, hoogleraar International Business aan Nyenrode Business Universiteit, legt uit.

Bob Hutten: ‘Empathisch ondernemerschap loont’

Moet je als CEO op de oude voet doorgaan totdat concurrenten jouw marktpositie uitdagen of kies je voor een eigen ‘disruptieve stap’? Bob Hutten, CEO en eigenaar van Hutten Catering, koos voor de minst makkelijke weg en sloeg zelf zijn ‘disruptieve slag’.

Quo vadis CEO?

In een recent onderzoeksrapport noemt accountants- en adviesbureau PwC de CEO ‘The Anxious Optimist in the Corner Office’. Die bezorgde optimist heeft alle reden om verontrust te zijn. Neem alleen de voortschrijdende digitalisering.

Hoe organiseer je je faillissement?

De digitale transformatie: het wordt erop of eronder! Dat is althans wat menig adviseur je wil laten geloven. Is er nog tijd en daarmee hoop op een tijdige redding? Of is het een kwestie van het organiseren van je eigen faillissement als je nog niet weet waar het om draait?

Cocreatie is het hart van de digitale economie

Wie wil blijven concurreren op de ouderwetse manier heeft zijn langste tijd gehad. Het bedenken en leveren van nieuwe producten en diensten is nu zó laagdrempelig dat de vraag niet langer het aanbod stuurt, maar andersom. Met vergaande consequenties voor gevestigde, internationale bedrijven.

Robot en mens als collega’s

Steeds meer werkgevers zien zich gedwongen over te gaan tot een assessment van hun medewerkerspool. Degenen zonder enige kennis van moderne technologie of de toepassing daarvan moeten vrezen voor hun positie. Zij die dit zagen aankomen hebben hun technologische kennis op peil gebracht. De voorhoede houdt de kennis actueel, wat hen een blijvende voorsprong op de arbeidsmarkt geeft.

Ontwijk de valkuilen van strategie-executie

Je hoort het regelmatig: mooie plannen, een prachtige strategie, maar in de praktijk kwam er weinig van terecht. Daar zijn allerlei oorzaken voor te noemen, maar één wordt er vaak vergeten: strategie-executie is een vak. Bij de executie van de strategie blijkt dat lang niet alle CxO’s dit vak, of zelfs specialisme, beheersen. Wat is hieraan te doen?

Cybersecurity: no guts, no glory

Het is een indrukwekkende persconferentie. Op z’n Amerikaans, dus met burgemeester, omringd door serieuze, geüniformeerde gezagsdragers. Atlanta is getroffen door ‘ransomware’ en ligt voor het grootste deel plat. Is er nog één bestuurder die beweert dat ‘het wel losloopt met dat cybergedoe?

Hoe geef je leiding aan zelforganisatie?

Zelforganiserende teams zijn populairder dan ooit. Bij goed werkende teams zie je een enorme passie, daadkracht, groei en veel tevreden klanten. Maar goede zelforganiserende teams zijn niet vanzelfsprekend. Hoe geef je er leiding aan? Hoe creëer je een omgeving waarin ze kunnen groeien, zich kunnen ontwikkelen én samenwerken?

Mens en machine groeien naar elkaar toe

Mens en machine zullen een steeds innigere relatie met elkaar hebben, zeggen futuristen van Dell Technologies. Ze borduren daarbij voort op wat er in de afgelopen jaren aan technologieën is bedacht en ingevoerd. Maar dat maakt de voorspellingen niet minder interessant.

Hanny Kemna (Binck Bank): ‘Hoe bestuur je in een tijdperk van...

Verandering is aan de orde van de dag bij organisaties. Verandering van de eigen structuur, verandering van het businessmodel, verandering van de afzetmarkten of verandering van de manier waarop er met de diverse ‘stakeholders’ wordt gecommuniceerd.

De ideale mix van digitale technologie en marketing

De digitale transformatie gaat verder dan de technische inrichting. Digitalisering zorgt ook voor spanning tussen mens en technologie. Daarom zijn creativiteit en slim design nodig om alle nieuwe technologische ontwikkelingen te vertalen naar een aantrekkelijk aanbod.

CDO - Data & Digital

Supply chain in minder dan tien jaar gedomineerd door blockchain

Blockchain-technologie heeft de potentie toeleveringsketens over de hele wereld te transformeren en zal in minder dan tien jaar onderdeel worden van het alledaagse zakendoen, waardoor een nieuw tijdperk van transparantie en vertrouwen kan aanbreken. Maar deze positieve boodschap wordt nog wat getemperd door een problematische kwantificatie van de return on investment.

Dringend gewenst: digitale vaardigheden

Dit jaar buigen 125 leraren, 18 schoolleiders en ruim 80 scholen zich over de vraag wat leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs moeten kennen en kunnen op verschillende leergebieden. Een van deze leergebieden is digitale geletterdheid.

‘Rol ondergeschikt aan operationeel model’

Digitaal leiderschap is niet afhankelijk van een stoere functietitel of een hoog gepositioneerde plek in het organogram. Waar en hoe de verantwoordelijkheid over businessgerichte innovatie en transformatie is belegd, zou vooral moeten afhangen van het operationele model.

Digitale economie en strengere regelgeving vergen nieuwe aanpak databeheer

Ingrijpende veranderingen als gevolg van de opkomst van de digitale economie en nieuwe wetgeving, zoals de GDPR, brengen IT-afdelingen op een kantelpunt. Zij moeten veel proactiever te werk gaan bij het in kaart brengen en beheren van data.

Technische innovatie heeft cultuur nodig

innovatieprojecten mislukken met grote regelmaat doordat ze puur vanuit de techniek worden opgetuigd, terwijl vernieuwing meer uit het bedrijfsmodel en uit de eigen mensen moet komen. De juiste mindset en gedragsverandering hierbij zijn veel belangrijker dan harde targets en revenue KPI’s. Verslag van een discussietafel.

Automation in Nederland vooral gericht op operationele voordelen

9% van de Nederlandse organisaties gebruikt op grote schaal automation, in vergelijking met 16% wereldwijd. Globaal is de grootste drijfveer kwaliteitsverbetering; een hogere omzet wordt minder belangrijk gevonden. Nederlandse bedrijven richten zich echter te eenzijdig op operationele voordelen in plaats van strategische groei.

Gebruik data als hefboom

Een geheim is het niet: slim datagebruik is dé voorwaarde voor een succesvolle digitale transformatie. Iedere CIO en zelfs de meeste CEO’s zullen dat beamen. Toch hebben veel grote organisaties de zaken niet voor elkaar. Tijd voor actie, ofwel: intelligente disruptie met data als hefboom.

‘Hoogste tijd om de digitale kloof te dichten’

De ontwikkelingen in IT en technologie vragen om aanpassing van de leerstof op basisscholen en in het voortgezet onderwijs. Stichting FutureNL zorgt dat jonge mensen opgeleid worden voor de toekomst. Directeur-initiatiefnemer Ronilla Snellen en KPN-CIO Bouke Hoving vinden elkaar in hun missie.

Verzekeraars zoeken massaal samenwerking met ‘insurtechs’

De opkomst van technologische startups in de verzekeringsmarkt, ofwel 'insurtechs', heeft een nieuw tijdperk van samenwerking tussen nieuwkomers en gevestigde verzekeringsmaatschappijen ingeluid. Daarop duidt onderzoek door Capgemini en Efma.

Schaalgrootte cloudaanbieders staat strategische samenwerking in de weg

Ondanks het belang van de publieke cloud voor grote organisaties is er maar een beperkte strategische wisselwerking met de grote aanbieders. CxO's kiezen deels voor vrijblijvendheid en voorkomen zo lock-ins. Maar ook de schaalgrootte en wereldwijde aanwezigheid van deze aanbieders spelen een rol.

Vijf dingen die de CDO moet doen

Een CDO die verder denkt dan data heeft heel wat op zijn of haar bord: de organisatie op één lijn krijgen. De business drivers laten aansluiten op de data. Verandering managen. Een roadmap uitstippelen. En data governance strategisch inzetten. Hoe zorg je ervoor dat je je niet verslikt?

Hoe kan ik mijn administratie digitaliseren?

Digitaal administreren heeft alleen maar voordelen. Een digitale administratie is efficiënter georganiseerd dan een papieren administratie. De uitvoering is makkelijker te controleren. U heeft eerder inzicht in uw financiële cijfers en kunt dus eerder bijsturen.

Nederlandse bedrijven lopen nipt voor op AI-gebied

Vergeleken met hun Europese concurrenten hebben Nederlandse bedrijven een lichte voorsprong op het gebied van artificiële intelligentie (AI). Dan gaat het over de plek van AI op de bestuursagenda, de verwachtingen in het algemeen en ook de volwassenheid van AI-projecten.

AI: ‘to boldly go where no data center has gone before’

AI en ML zijn hard op weg om het fundament voor een nieuw IT-tijdperk te worden, het cognitieve tijdperk. Het vervangt het programmeerbaarheidstijdperk, waarin het gaat om mainframe-, client-server- en mobiele- en cloud-architecturen.

CIO - Management

Een datagedreven organisatie worden? Doe het niet alleen!

Datagedreven organisaties zijn significant succesvoller. Het is dus evident dat bedrijven ‘iets’ met data moeten. De uitdaging is hoe ze concrete waarde creëren met interne en externe data. Nu de ontwikkelingen in de markt en de technologie zo razendsnel gaan, is het noodzakelijk om nauw samen te werken met uiteenlopende partners.

Kleine ondernemingen knagen aan innovatie-lock-in

Er lijkt een kentering op komst in de outsourcingswereld – en die kentering is beslist nodig. Veel grote bedrijven hebben hun bedrijfs-IT-systemen in de afgelopen twintig jaar uitbesteed. We hebben het hier over legacy IT-applicaties. De reden was: ontzorgen.

Is security klaar voor AI?

Door kunstmatige intelligentie staan security operations centers (SOC’s) aan de vooravond van een revolutie. Het filteren van incidenten uit grote hoeveelheden securitydata wordt meer en meer het werk van slimme, zelflerende machines. Waar moeten CIO’s en CISO’s nu al rekening mee houden?

Een blik op de toekomst van werk

De wereld wordt overspoeld met nieuwe technologieën. Op de achtergrond verwoede discussies over disruptie, waardecreatie met consumptiemodellen en de belofte van de overbrugging van de fysieke en de virtuele wereld. Maar er rijzen vragen die het economische én socio-politieke spectrum omspannen.

BoardroomIT

IT-professionals kunnen niet om information management heen

Vandaag de dag moeten IT-professionals diepgaande technische kennis hebben en dat combineren met zakelijke vaardigheden. Bedrijven moeten nieuwe technologieën omarmen, maar altijd in overeenstemming met de laatste security-inzichten en regelgeving. Technologie moet tegelijkertijd een adequaat antwoord bieden op wat de business nodig heeft om wendbaar te zijn.

Innoveren doe je samen