BaaS - Leiderschap

Agile begint – of eindigt – in de bestuurskamer

Sommige leiders hebben het door. Anderen nog niet. Om als organisatie Agile echt te omarmen, zullen managers anders moeten gaan werken. Dat is een stuk moeilijker dan het lijkt. Het gedrag waarmee zij hoge posities binnen het bedrijf hebben verdiend, is niet het gedrag dat past bij Agile.

Innoveren doe je samen

Innoveren. Tegenwoordig doen we het allemaal, maar vooral samen, zo blijkt ook uit onderzoek van accountants- en adviesbureau PwC. Slechts vier procent van de de door PwC bevraagde organisaties werkt niet samen om tot innovatie te komen.

Betrouwbaarheid en transparantie zijn sleutels bij data governance

Organisaties zijn zich meer en meer bewust van het belang van intelligente data governance. Die ontwikkeling is mede te verklaren door het groeiend besef dat data een belangrijke asset vormt, en tevens door de invoering van de GDPR.

Jordy Kool (Infotheek): ‘Geef mensen ruimte en durf te doen’

Van een lokale speler met een omzet van 55 miljoen in een overvolle markt naar een internationaal concern met 22 Europese vestigingen en 750 miljoen omzet. Een gesprek met (ex-) CEO Jordy Kool over de manier waarop RvB’s en RvC’s het hoofd kunnen bieden aan challengers.

Grote techbedrijven domineren over sectoren heen

Internationale techgiganten concurreren in verschillende sectoren. De ‘Seven Sisters’ hebben de touwtjes stevig in handen. Maar waarom? En wat kunnen andere marktspelers daarvan opsteken? Désirée van Gorp, hoogleraar International Business aan Nyenrode Business Universiteit, legt uit.

Bob Hutten: ‘Empathisch ondernemerschap loont’

Moet je als CEO op de oude voet doorgaan totdat concurrenten jouw marktpositie uitdagen of kies je voor een eigen ‘disruptieve stap’? Bob Hutten, CEO en eigenaar van Hutten Catering, koos voor de minst makkelijke weg en sloeg zelf zijn ‘disruptieve slag’.

Quo vadis CEO?

In een recent onderzoeksrapport noemt accountants- en adviesbureau PwC de CEO ‘The Anxious Optimist in the Corner Office’. Die bezorgde optimist heeft alle reden om verontrust te zijn. Neem alleen de voortschrijdende digitalisering.

Hoe organiseer je je faillissement?

De digitale transformatie: het wordt erop of eronder! Dat is althans wat menig adviseur je wil laten geloven. Is er nog tijd en daarmee hoop op een tijdige redding? Of is het een kwestie van het organiseren van je eigen faillissement als je nog niet weet waar het om draait?

Cocreatie is het hart van de digitale economie

Wie wil blijven concurreren op de ouderwetse manier heeft zijn langste tijd gehad. Het bedenken en leveren van nieuwe producten en diensten is nu zó laagdrempelig dat de vraag niet langer het aanbod stuurt, maar andersom. Met vergaande consequenties voor gevestigde, internationale bedrijven.

Robot en mens als collega’s

Steeds meer werkgevers zien zich gedwongen over te gaan tot een assessment van hun medewerkerspool. Degenen zonder enige kennis van moderne technologie of de toepassing daarvan moeten vrezen voor hun positie. Zij die dit zagen aankomen hebben hun technologische kennis op peil gebracht. De voorhoede houdt de kennis actueel, wat hen een blijvende voorsprong op de arbeidsmarkt geeft.

Ontwijk de valkuilen van strategie-executie

Je hoort het regelmatig: mooie plannen, een prachtige strategie, maar in de praktijk kwam er weinig van terecht. Daar zijn allerlei oorzaken voor te noemen, maar één wordt er vaak vergeten: strategie-executie is een vak. Bij de executie van de strategie blijkt dat lang niet alle CxO’s dit vak, of zelfs specialisme, beheersen. Wat is hieraan te doen?

Cybersecurity: no guts, no glory

Het is een indrukwekkende persconferentie. Op z’n Amerikaans, dus met burgemeester, omringd door serieuze, geüniformeerde gezagsdragers. Atlanta is getroffen door ‘ransomware’ en ligt voor het grootste deel plat. Is er nog één bestuurder die beweert dat ‘het wel losloopt met dat cybergedoe?

Hoe geef je leiding aan zelforganisatie?

Zelforganiserende teams zijn populairder dan ooit. Bij goed werkende teams zie je een enorme passie, daadkracht, groei en veel tevreden klanten. Maar goede zelforganiserende teams zijn niet vanzelfsprekend. Hoe geef je er leiding aan? Hoe creëer je een omgeving waarin ze kunnen groeien, zich kunnen ontwikkelen én samenwerken?

Mens en machine groeien naar elkaar toe

Mens en machine zullen een steeds innigere relatie met elkaar hebben, zeggen futuristen van Dell Technologies. Ze borduren daarbij voort op wat er in de afgelopen jaren aan technologieën is bedacht en ingevoerd. Maar dat maakt de voorspellingen niet minder interessant.

CDO - Data & Digital

Cognizant zet robot Sophia in de spotlights: ‘Niks om bang voor te zijn’

Robots kunnen veel, maar nog niet zoveel dat we er bang voor moeten zijn. Dat leert uitvoerig onderzoek van Cognizant naar het werkzame leven van de toekomst. Dat leert bovendien het recente optreden van de humanoïde robot Sophia, die onlangs door dezelfde wereldwijd opererende technologiedienstverlener tijdens CIODAY 2018 aan het publiek werd getoond.

Henk Volberda (RSM Erasmus): ‘CIO heeft zware rol bij businessmodel-innovatie’

De meerderheid van de Nederlandse bedrijven beseft heel goed dat ze moeten vernieuwen. “Ze zien naast nieuwe concurrenten ook de nodige dynamiek in de vorm van nieuwe toetreders, onzekerheid rond regulering en het toenemende belang van data”, zegt de vooraanstaande Erasmus-bedrijfskundige Henk Volberda.

Calorieën, containers en cloud

Vroeg opstaan, bomvolle trein naar Zaandam, stationstrap op en hal in met velen. Gaan die allemaal naar het Google ‘Woorld’-event? Ja, ballonnen met meisjes en jongens eraan wijzen de weg naar de plek van de shuttlebus naar de Hemweg. Vele twintigers en dertigers wringen...

Hoe krijg je de klant op de eerste plaats?

Om een uitmuntende klantervaring te bieden, heb je data van hoge kwaliteit over klanten nodig, waarop je als organisatie je handelen kunt baseren. Succesvolle bedrijven weten dit als geen ander, en doen er alles aan om een 'single view' van hun klanten te creëren.

Analytics geeft retail een impuls

Klantkennis staat in de detailhandel meer dan ooit voorop. Aanvankelijk lieten traditionele retailers zich door de digitalisering naar de rand van de afgrond brengen – of er zelfs overheen. Maar wat zij eerst als hun grootste bedreiging beschouwden, blijkt nu hun toekomst.

‘Digital Magic Kingdom’ nog niet binnen bereik

We kunnen ons de vraag stellen hoe succesvol organisaties zijn in hun digitale transformatie. De grote en groeiende investeringen in digital tonen aan dat organisaties bereid zijn om de beurs te trekken, maar de businessresultaten achterblijven. Wat is daarvan de oorzaak?

‘Next gen’-CIO is niet bang voor disruptie

Blijven CIO's vasthouden aan het oude, vertrouwde model en IT-diensten bieden aan stakeholders van hun organisatie? Of pakken ze de leiding bij de digitale transformatie en worden ze de drijvende kracht achter alle strategische data-initiatieven? Tien dingen helpen de CIO het voortouw te nemen.

De gehele DevOps lifecycle in één toepassing beheren

video
De grote concurrent van GitHub, net overgenomen door Microsoft, is het bedrijf GitLab, geleid door de Nederlander Sytse (Sid) Sijbrandij. Het gelijknamige open source product, waarmee je de gehele DevOps lifecycle beheert, wordt nu gebruikt door zo'n 100.000 organisaties. Een interview met VP of product Job van der Voort. [video]

Krachtige data zijn gedeelde data

Storage bevindt zich in het huidige AI-tijdperk in de unieke positie om veel meer te worden dan alleen maar een silo vol met data. Om een warboel van silo’s te voorkomen, is een data hub essentieel. Hiermee kunnen organisaties die hun data willen uitwisselen, een platform creëren voor optimale integratie.

Hoe werken we over vijf jaar?

Is er over vijf jaar voor ieder beroep technologiekennis nodig? Van een groep van ruim 1.000 respondenten denkt 64,1 procent van wel, zo blijkt uit recent onderzoek. Een relatief laag aantal als je het mij vraagt.

Zó bereik je een informatiegedreven, intelligente disruptie

Elk digitaal veranderprogramma scharniert rond de slimme inzet van data. Organisaties gaan door een zelf vormgegeven transitie en de CIO of CDO speelt hier een strategische, leidende rol in. Mits goed aangepakt, is het resultaat een informatiegedreven, intelligente disruptie van de markt.

‘Vol inzetten op digitale vaardigheid’

De ontwikkelingen op het gebied van IT en technologie vragen om aanpassing van de leerstof op basisscholen en in het voortgezet onderwijs. Niet alleen omdat de samenleving technologievaardige burgers nodig heeft, ook omdat de IT-branche nu al tienduizenden kundige en vaardige mensen mist. Directeur-initiatiefnemer...

Smart cities en cloud gaan hand in hand

Netwerkconnectiviteit, de backend-opslag- en computerinfrastructuur ontketenen het volledige potentieel van smart sities. Goed nieuws voor burgers en een goed voorteken voor overheden. Vijf manieren waarop smart cities werkelijkheid kunnen worden.

Hoe zorgen we dat managers weer waarde toevoegen?

Bedrijven laten hun medewerkers op nieuwe, revolutionaire manieren werken. Tijd voor managers om vernieuwend leiding te geven. Want iedere technologische revolutie leidt tot een organisatorische aardverschuiving. Om volledig te profiteren van nieuwe technologieën, zijn nieuwe manieren van werken nodig.

CIO - Management

IT-teams: choose your battles wisely!

In plaats van elk onderwerp met hetzelfde enthousiasme op te pakken, zouden IT-teams zich moeten richten op die uitdagingen waarvan de oplossingen de meeste impact hebben. Dus IT-afdeling: choose your battles wisely! Alex Teteris van Zscaler zet uiteen waarom.

Telecom in 2019: snel, sneller, snelst

De ontwikkelingen in telecom volgen elkaar snel op. Een overzicht van wat 2019 gaat brengen, onder meer op het gebied van ethernet, 5G en SD-WAN.
video

Van ‘IT-probleem’ naar ‘platform met kansen’

CIO Teun van der Vorm spreekt over het ombuigen van de IT bij de ANWB "als groot probleem" naar een "platform met kansen". Dat heeft de organisatie in drie fasen gedaan: eerst crisismanagement: reductie van complexiteit, kosten en externe partijen, vervolgens de organisatie sectorconform professionaliseren, en ten slotte een op agile werken gebaseerde digitale transitie starten.
video

Zes concrete stappen om de ontwikkelcyclus te bekorten

Het van origine Nederlandse bedrijf GitLab is opgezet met één doel voor ogen: organisaties helpen betere software te maken, op een snellere manier. Want de wereld verandert nu eenmaal gedurende het ontwikkelproces. Hoe korter de zogenaamde cycle time, hoe gemakkelijker je kunt reageren. Job van der Voort, VP of Product bij GitLab, geeft zes concrete aanbevelingen.

BoardroomIT

Hoe krijg je de klant op de eerste plaats?

Om een uitmuntende klantervaring te bieden, heb je data van hoge kwaliteit over klanten nodig, waarop je als organisatie je handelen kunt baseren. Succesvolle bedrijven weten dit als geen ander, en doen er alles aan om een 'single view' van hun klanten te creëren.

Transformeren is als sporten