BaaS - Leiderschap

Agile begint – of eindigt – in de bestuurskamer

Sommige leiders hebben het door. Anderen nog niet. Om als organisatie Agile echt te omarmen, zullen managers anders moeten gaan werken. Dat is een stuk moeilijker dan het lijkt. Het gedrag waarmee zij hoge posities binnen het bedrijf hebben verdiend, is niet het gedrag dat past bij Agile.

Innoveren doe je samen

Innoveren. Tegenwoordig doen we het allemaal, maar vooral samen, zo blijkt ook uit onderzoek van accountants- en adviesbureau PwC. Slechts vier procent van de de door PwC bevraagde organisaties werkt niet samen om tot innovatie te komen.

Betrouwbaarheid en transparantie zijn sleutels bij data governance

Organisaties zijn zich meer en meer bewust van het belang van intelligente data governance. Die ontwikkeling is mede te verklaren door het groeiend besef dat data een belangrijke asset vormt, en tevens door de invoering van de GDPR.

Jordy Kool (Infotheek): ‘Geef mensen ruimte en durf te doen’

Van een lokale speler met een omzet van 55 miljoen in een overvolle markt naar een internationaal concern met 22 Europese vestigingen en 750 miljoen omzet. Een gesprek met (ex-) CEO Jordy Kool over de manier waarop RvB’s en RvC’s het hoofd kunnen bieden aan challengers.

Grote techbedrijven domineren over sectoren heen

Internationale techgiganten concurreren in verschillende sectoren. De ‘Seven Sisters’ hebben de touwtjes stevig in handen. Maar waarom? En wat kunnen andere marktspelers daarvan opsteken? Désirée van Gorp, hoogleraar International Business aan Nyenrode Business Universiteit, legt uit.

Bob Hutten: ‘Empathisch ondernemerschap loont’

Moet je als CEO op de oude voet doorgaan totdat concurrenten jouw marktpositie uitdagen of kies je voor een eigen ‘disruptieve stap’? Bob Hutten, CEO en eigenaar van Hutten Catering, koos voor de minst makkelijke weg en sloeg zelf zijn ‘disruptieve slag’.

Quo vadis CEO?

In een recent onderzoeksrapport noemt accountants- en adviesbureau PwC de CEO ‘The Anxious Optimist in the Corner Office’. Die bezorgde optimist heeft alle reden om verontrust te zijn. Neem alleen de voortschrijdende digitalisering.

Hoe organiseer je je faillissement?

De digitale transformatie: het wordt erop of eronder! Dat is althans wat menig adviseur je wil laten geloven. Is er nog tijd en daarmee hoop op een tijdige redding? Of is het een kwestie van het organiseren van je eigen faillissement als je nog niet weet waar het om draait?

Cocreatie is het hart van de digitale economie

Wie wil blijven concurreren op de ouderwetse manier heeft zijn langste tijd gehad. Het bedenken en leveren van nieuwe producten en diensten is nu zó laagdrempelig dat de vraag niet langer het aanbod stuurt, maar andersom. Met vergaande consequenties voor gevestigde, internationale bedrijven.

Robot en mens als collega’s

Steeds meer werkgevers zien zich gedwongen over te gaan tot een assessment van hun medewerkerspool. Degenen zonder enige kennis van moderne technologie of de toepassing daarvan moeten vrezen voor hun positie. Zij die dit zagen aankomen hebben hun technologische kennis op peil gebracht. De voorhoede houdt de kennis actueel, wat hen een blijvende voorsprong op de arbeidsmarkt geeft.

Ontwijk de valkuilen van strategie-executie

Je hoort het regelmatig: mooie plannen, een prachtige strategie, maar in de praktijk kwam er weinig van terecht. Daar zijn allerlei oorzaken voor te noemen, maar één wordt er vaak vergeten: strategie-executie is een vak. Bij de executie van de strategie blijkt dat lang niet alle CxO’s dit vak, of zelfs specialisme, beheersen. Wat is hieraan te doen?

Cybersecurity: no guts, no glory

Het is een indrukwekkende persconferentie. Op z’n Amerikaans, dus met burgemeester, omringd door serieuze, geüniformeerde gezagsdragers. Atlanta is getroffen door ‘ransomware’ en ligt voor het grootste deel plat. Is er nog één bestuurder die beweert dat ‘het wel losloopt met dat cybergedoe?

Hoe geef je leiding aan zelforganisatie?

Zelforganiserende teams zijn populairder dan ooit. Bij goed werkende teams zie je een enorme passie, daadkracht, groei en veel tevreden klanten. Maar goede zelforganiserende teams zijn niet vanzelfsprekend. Hoe geef je er leiding aan? Hoe creëer je een omgeving waarin ze kunnen groeien, zich kunnen ontwikkelen én samenwerken?

Mens en machine groeien naar elkaar toe

Mens en machine zullen een steeds innigere relatie met elkaar hebben, zeggen futuristen van Dell Technologies. Ze borduren daarbij voort op wat er in de afgelopen jaren aan technologieën is bedacht en ingevoerd. Maar dat maakt de voorspellingen niet minder interessant.

CDO - Data & Digital

Het antwoord op de data-tsunami

De grote hoeveelheden data die we massaal genereren, verzamelen en al dan niet moeten verwerken, begint zo langzamerhand op een tsunami te lijken die nauwelijks nog te stoppen is. Dat gaat ook niet gebeuren. We gaan immers alleen maar meer dingen aan het internet hangen die ook weer nieuwe data produceren. Hoe en waar gaan verwerken we die data?

Onderzoek: ‘Verantwoorde inzet personeelsdata leidt tot groei’

Organisaties moeten verantwoorde strategieën voor personeelsdata implementeren willen ze bouwen aan vertrouwen van medewerkers. Dit helpt bij het genereren van duurzame omzet. Daarop duidt recent onderzoek van Accenture.

Digital Transformation Centers: niet praten maar doen!

We praten veel over digitale transformatie – heel veel zelfs. Doen is een ander verhaal. Stapsgewijs en al experimenterend de digitale transformatie visualiseren en uitvoeren is mogelijk, off-site in een van DXC’s Digital Transformation Centers, met het eigen team en andere stakeholders.

Cloud biedt kortste weg naar compliance

Security en compliance zijn voor iedere business belangrijk. Ook voor cloudproviders en hun klanten, die de verantwoordelijkheid delen. Zijn security en compliance voor veel bedrijven een periodieke lastpak, voor AWS is het de kurk waar de business op drijft.

‘Just do it’ bij de bank

Dankzij een stevige verankering op bestuurlijk niveau krijgt de digitale transformatie binnen Rabobank echt vorm. Een positieve en pragmatische benadering van uitdagingen op het gebied van technologie, talent en maatschappelijke verantwoordelijkheden overheerst. Nieke Martens geeft als Head Digital Hub op inspirerende wijze vorm aan de digitalisering van producten en dienstverlening.

Worden architecten de dino’s van het agile-tijdperk?

Is er nog een rol voor de enterprise-architect nu organisaties steeds meer agile worden? De traditionele architect lijkt te log, te traag en daardoor niet opgewassen tegen de snelheid van de agile wereld. Of vraagt agile werken juist meer dan ooit om enterprise-architecten?

Nieuwe technologie: liever vandaag dan morgen

Net zoals Formule 1-teams voortdurend inspelen op alle veranderingen in en rond hun bolides, zullen organisaties die structureel in de voorhoede willen opereren actief werk moeten maken van hun wendbaarheid en flexibiliteit.

‘Bruggen bouwen in de zorg’

Misschien wel meer dan welke sector ook kan de zorg profiteren van digitale technologieën en mogelijkheden. Zowel in het kader van betaalbaarheid op de lange termijn, als om de patiënt de beste zorg te kunnen bieden. Daarvoor moeten wel bruggen geslagen worden en het eigenbelang ondergeschikt gemaakt aan het grote geheel.

Data uit IoT: zorg of zegen?

IoT-oplossingen leveren een enorme hoeveelheid data op. Gegevens die waardevolle informatie kunnen opleveren met de juiste analyses. Maar ook data die niet of nauwelijks van belang is, of voor de ene persoon wel relevant is en voor de ander niet. Hoe richt je je organisatie zo in dat deze hier effectief mee omgaat?

De onvermoede kanten van de AVG

In relatief korte tijd heeft de AVG een behoorlijke impact gekregen: organisaties hebben veel meer aandacht voor security. Als gegevens gedigitaliseerd zijn, voldoet het geheel over het algemeen wel aan de AVG. Voor de processen die ondanks alles nog van papier gebruikmaken zijn er goede digitale oplossingen.

Optimaal gebruikmaken van klantdata

Marketeers hebben vandaag de dag de beschikking over meer gegevens dan ooit. De uitdaging is al deze data samen te brengen in een bruikbaar, gecentraliseerd 360-graden klantbeeld. Customer Data Platform-technologie (CDP) is een eenvoudig te implementeren oplossing voor unificatie en deling van gegevens.

IoT-technologie onderbenut in grote ondernemingen

Het internet of things (IoT) is voor veel organisaties en CIO’s nog wat diffuus en wordt vaak afgedaan als toekomstmuziek. Toch wordt IoT meer toegepast dan op het eerste gezicht lijkt. De IoT-technologie is inmiddels volwassen, en het is hoog tijd om met IoT-initiatieven te starten.

Hoe word je een high-performance digital organisatie?

Om marktrelevantie te behouden, moeten organisaties zich continu aanpassen. Strategische plannen die jaren vooruit blikken, voldoen daarbij niet meer: wendbaarheid is essentieel om te overleven als bedrijf. Adoptie van nieuwe technologie krijgt vaak een prominente plek in een digitale strategie. Maar de business moet hier naadloos op aansluiten, anders zijn ook de meest weldoordachte strategieën tot mislukken gedoemd.

Wereldwijd IoT netwerk verkoopt zichzelf

video
Toen initiatiefnemer van The Things Network Wienke Giezeman ruim drie jaar geleden voor het eerst van LoRa-WAN hoorde, zag hij direct het maatschappelijke en zakelijke potentieel. Nu zijn er ruim 55.000 ontwikkelaars bij het project betrokken en zijn er een kleine 5.500 gateways in 137 landen. [video]

CIO - Management

Cloud computing werkt democratiserend

Het kunnen beschikken over datacenters en de allernieuwste technologie is lang voorbehouden geweest aan grote bedrijven met ruime resources. De komst van de cloud heeft daar verandering in gebracht. State-of-the-artdatacenters, een scala aan platforms, analytics en kunstmatige intelligentie: ze zijn nu voor íeder bedrijf bereikbaar.

Robotic process automation voor een snelle IT-integratie

Robotic Process Automation, beter bekend als RPA, biedt een oplossing in verdere automatisering van uiteenlopende typen processen. Door de repeterende werkzaamheden uit te laten voeren door een software robot gaat het proces sneller en worden minder fouten gemaakt.

‘Overheids-IT is Chefsache’

Het bedrijfsleven heeft ruime ervaring met grote transformaties, waarvan de overheid veel kan leren. Hoge IT-functionarissen binnen zowel overheid als bedrijfsleven staan open voor...

Edwin Tuin: ‘Geloofwaardig leiderschap maakt veranderambitie waar’

Doelstellingen van grote organisaties en hun besturen matchen vaak niet met de activiteiten waarin de meeste tijd en energie wordt gestoken. Zo staat businessmodelinnovatie bij veel bedrijven hoog op de agenda, maar is men in de praktijk vooral bezig met andere dingen.

BoardroomIT

Robotic process automation voor een snelle IT-integratie

Robotic Process Automation, beter bekend als RPA, biedt een oplossing in verdere automatisering van uiteenlopende typen processen. Door de repeterende werkzaamheden uit te laten voeren door een software robot gaat het proces sneller en worden minder fouten gemaakt.