BaaS - Leiderschap

Ontwijk de valkuilen van strategie-executie

Je hoort het regelmatig: mooie plannen, een prachtige strategie, maar in de praktijk kwam er weinig van terecht. Daar zijn allerlei oorzaken voor te noemen, maar één wordt er vaak vergeten: strategie-executie is een vak. Bij de executie van de strategie blijkt dat lang niet alle CxO’s dit vak, of zelfs specialisme, beheersen. Wat is hieraan te doen?

Cybersecurity: no guts, no glory

Het is een indrukwekkende persconferentie. Op z’n Amerikaans, dus met burgemeester, omringd door serieuze, geüniformeerde gezagsdragers. Atlanta is getroffen door ‘ransomware’ en ligt voor het grootste deel plat. Is er nog één bestuurder die beweert dat ‘het wel losloopt met dat cybergedoe?

Hoe geef je leiding aan zelforganisatie?

Zelforganiserende teams zijn populairder dan ooit. Bij goed werkende teams zie je een enorme passie, daadkracht, groei en veel tevreden klanten. Maar goede zelforganiserende teams zijn niet vanzelfsprekend. Hoe geef je er leiding aan? Hoe creëer je een omgeving waarin ze kunnen groeien, zich kunnen ontwikkelen én samenwerken?

Mens en machine groeien naar elkaar toe

Mens en machine zullen een steeds innigere relatie met elkaar hebben, zeggen futuristen van Dell Technologies. Ze borduren daarbij voort op wat er in de afgelopen jaren aan technologieën is bedacht en ingevoerd. Maar dat maakt de voorspellingen niet minder interessant.

Hanny Kemna (Binck Bank): ‘Hoe bestuur je in een tijdperk van...

Verandering is aan de orde van de dag bij organisaties. Verandering van de eigen structuur, verandering van het businessmodel, verandering van de afzetmarkten of verandering van de manier waarop er met de diverse ‘stakeholders’ wordt gecommuniceerd.

De ideale mix van digitale technologie en marketing

De digitale transformatie gaat verder dan de technische inrichting. Digitalisering zorgt ook voor spanning tussen mens en technologie. Daarom zijn creativiteit en slim design nodig om alle nieuwe technologische ontwikkelingen te vertalen naar een aantrekkelijk aanbod.

‘Connected car’ gooit automotive sector op z’n kop

De automotive sector kan zijn borst nat maken: de komst van de connected car, gekoppeld aan zelfrijdende mogelijkheden en alternatieve ‘brandstoffen’ (zoals elektriciteit en waterstof) gaat de komende jaren zorgen voor een ongekende reeks veranderingen.

‘It’s the techonomy, stupid!’

Digitalisering, disruptie, techonomy: in de Nederlandse bestuurskamers zijn deze termen de laatste tijd steeds vaker te horen. Ook de regering heeft op zijn minst een van die begrippen wat vaker op de agenda staan. Tijdens een recente discussiebijeenkomst bogen vooraanstaande IT-partijen zich over de materie. En daarbij namen zij ook zichzelf de maat

Innovatiebudget geeft leergierigen ruimte voor vernieuwing

De vraag waar veel organisaties voor staan is hoe je IT-mensen vindt en bindt die de digitale transformatie vorm en inhoud geven. Zeker als je bedenkt dat de arbeidsmarkt in dit specifieke IT-segment erg krap is. Ondernemingen moeten ervoor zorgen dat ze verschillende ijzers in het vuur houden.

Leidinggeven aan zelfsturing, kan dat?

Terwijl steeds meer organisaties omwille van effectiviteit, snelheid en wendbaarheid overstappen op zelfsturende teams, is de leidinggevende niet iemand om jaloers op te zijn. Immers, de oude manier van aansturing moet op de schop en veel wat tot nu toe werkte wordt ter discussie gesteld. Maar als de teams niet leveren, dan wordt de leidinggevende hier nog steeds op aangekeken.

Verzekeraars sorteren voor op digitale toekomst

In de digitale economie, waar de klant de macht heeft, werken succesvolle bedrijven steeds vaker samen binnen ecosystemen. Ook de verzekeringswereld ontkomt niet aan deze ontwikkeling. Klanten eisen de beste service en uit onverwachte hoeken komen nieuwe concurrenten op.

‘Digital’ en ‘Boardroom’: een onnatuurlijk tweetal

De digitale revolutie is hier. Kijk je echter naar de boardroom, dan zie je allesbehalve een revolutie. Want die boardroom worstelt met oudbakken legacy-systemen, ouderwets opgeleide ICT’ers, zelfbenoemde digitale transformatie-adviseurs en, last but not least, de eigen (in)competenties. Komt het ooit nog goed?

Afstand arbeidsmarkt is te overbruggen

De arbeidsmarkt staat onder druk, voor veel banen zijn de vacatures moeilijk te vervullen. Er is een ‘war for talent’ gaande. Organisaties besteden uit naar landen waar de tarieven en lonen lager liggen, maar outsourcing is niet altijd de oplossing. Een andere optie is mensen met afstand tot de arbeidsmarkt inzetten. Wat komt daarbij kijken?

Drie vragen voor een sturende visie in tijden van disruptie

Waarom veranderen we zo langzaam? Waarom is het zo moeilijk om nieuwe innovaties te laten schalen? Bij innoveren, en veranderen in het algemeen, blijkt een sturende visie cruciaal.

CDO - Data & Digital

Netwerk als motor van een nieuwe wereld

Digitalisering zou niet hebben bestaan zonder netwerktechnologie. Maar digitalisering gaat over veel meer dan technologie alleen. Digitalisering is een paradigmawisseling gebleken – een wisseling die allang heeft plaatsgevonden maar waarvan de impact zich nog maar net laat voelen.

Kadaster wordt datagedreven

Het Kadaster wil als zelfstandig bestuursorgaan Nederland zo goed, efficiënt en tegen zo laag mogelijke kosten bedienen. Daartoe anticipeert men volop op de vloedgolf aan digitale mogelijkheden en veranderingen. “Er komt zo ontzettend veel op ons af, daar moeten we klaar voor zijn”, zegt Jaco van Goudswaard, CDO en CIO: “Wendbaar, snel en schaalbaar.”

Van één app naar een digitale fabriek

Bedrijven die hun digitale transformatie willen versnellen, ontkomen er niet aan om hun organisatie anders in te richten, hun processen te veranderen, hun team anders samen te stellen en innovaties te omarmen. Met behulp van een low-code digital factory kunnen bedrijven dit bewerkstelligen. Maar wat is het en hoe bouw je zoiets?

Met betere inzichten nóg beter presteren

Bedrijven slaan een schat aan klantinformatie op, maar deze data slim gebruiken is lastig. Slechts één procent van de enorme hoeveelheid klantdata die bedrijven opslaan, wordt geanalyseerd. En van de organisaties die dit doen, slaagt slechts negen procent erin om hun analytics concreet om te zetten in acties.

Zes grote veranderingen in de zorg

Hyleco Nauta, verantwoordelijk voor eHealth Innovation bij UMC Utrecht, ziet zes grote veranderingen in de zorg. Variërend van een mondiger en steeds meer 'connected' patiënt tot op preventie gerichte, datagedreven zorg. “Er ontstaan allerhande nieuwe domeinen, waarover iemand zich op bestuurlijk niveau zou moeten ontfermen.”

Zó voorkom je dat IoT in de pilotfase blijft

We praten al een tijdje over het internet of things (IoT), maar daar blijft het niet bij. De industriële sector geldt als conservatief, maar deze loopt wel al jaren voorop met de inzet van slimme sensoren. Bijvoorbeeld internetsensoren die zelf melden wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt.

Robotic process automation: basis voor toekomstig digitaal personeel

RPA wordt in organisaties toegepast als een manier om repetitief, regelgebaseerd werk snel te automatiseren. Het bootst acties van een werknemer na en kan, technisch gezien, worden gebruikt om bijna alles te automatiseren. Toch blijft het slechts een hulpmiddel. RPA moet passen in de automatiseringsstrategie van een bedrijf en bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen.

Relevant blijven door een customer-centric view

Groothandel in kantoorartikelen Office Depot heeft een opmerkelijke transformatie doorgemaakt. Van een Europese tak van een Amerikaanse multinational naar een geconsolideerde organisatie die data maximaal inzet en daardoor haar klanten steeds beter kent.

Datagedreven organisaties presteren beter

Slimheid en data horen bij elkaar. Slimme organisaties zijn zeer datagedreven. Ze kennen hun klanten beter en kunnen ook bepaalde bedrijfsprocessen goedkoper uitvoeren. Hoe kun je dit proces optimaliseren?

GDPR: Tongbreker met zelfreinigende werking

Het zal door het volstromen van de inbox met privacystatements weinigen zijn ontgaan: op 25 mei is de nieuwe Europese privacywet, de GDPR, in werking getreden. Nu de kruitdampen langzaam optrekken is het tijd om de eerste balans op te maken.

‘Architectuur voor agility’

Agile gaat veel verder dan applicatie-ontwikkeling. Dat leerde een middag vol content en discussie bij KPMG in Amstelveen. Agile speelt op alle niveaus, zo luidde de conclusie. Het maakt bedrijven beter, sneller, wendbaarder en medewerkers gelukkiger.

Digitale rechtsstaat is hard nodig

Nu we een referendum gehad hebben over de zogenaamde sleepwet, is het een goed moment stil te staan bij dit typische probleem van de digitale wereld. Overheden willen meer informatie van burgers. Dat tast de privacy aan, maar vergroot tevens de veiligheid (althans in theorie). Kortom, de stelling is dat minder privacy leidt tot meer veiligheid. Daar valt wel iets op af te dingen.

De CIO als datafabrieksmanager

Data science is hot. Ieder bedrijf ‘doet’ aan big data, is grote data lakes aan het bouwen, en wil spannende dingen met machine learning of deep learning doen. Elke universiteit levert groepen data scientists af die vol verwachting het bedrijfsleven instromen.

De vier grootste beveiligingsuitdagingen bij IoT

Tien jaar geleden was het ondenkbaar dat apparaten buiten het bedrijfsnetwerk toegang kregen tot bedrijfsapplicaties. Tegenwoordig is dat business as usual. Werk aan de winkel voor fabrikanten van hardware.

CIO - Management

Datacenter van de toekomst is van software

IT-infrastructuren van bedrijven zijn steeds vaker software-defined en niet langer gebaseerd op de functionaliteit van hardwarecomponenten. De flexibiliteit, schaalbaarheid en automatisering die deze transformatie oplevert, zorgt voor een revolutie in data-intelligence.

Kostenefficiënte uitfasering end-of-life-applicaties bij Vivat

Verzekeraar Vivat, met labels als Zwitserleven en Reaal, wil vooroplopen. Volgens topman Ron van Oijen wil het bedrijf bij de top 5 meest innovatieve verzekeraars horen en samenwerken met 250 start-ups. Om voor deze innovaties zoveel mogelijk geld beschikbaar te hebben, heeft Vivat een efficiënte aanpak bedacht voor de end-of-life-applicaties.

Arthur Govaert (Radboudumc) nieuwe voorzitter CIO Platform Nederland

Met ingang van 14 juni is Arthur Govaert, CIO van het Radboudumc, de nieuwe voorzitter van CIO Platform Nederland, vereniging van eindverantwoordelijken voor digitalisering en/of ICT. Hij volgt Marcel Krom op, CIO van PostNL, die deze rol vier jaar heeft vervuld en daarmee aan het eind van zijn termijn is gekomen.

Ecosystemen en inkoop van waarde

De digitale transformatie heeft de ontwikkelingen op het gebied van strategische sourcing in een stroomversnelling gebracht. Welke vraagstukken roept dat op? En zijn partnerships en ecosystemen daar het antwoord op? Over dat onderwerp discussieerden elf leveranciers van IT-diensten op uitnodiging van de uitgave Boardroom IT.

BoardroomIT

Met betere inzichten nóg beter presteren

Bedrijven slaan een schat aan klantinformatie op, maar deze data slim gebruiken is lastig. Slechts één procent van de enorme hoeveelheid klantdata die bedrijven opslaan, wordt geanalyseerd. En van de organisaties die dit doen, slaagt slechts negen procent erin om hun analytics concreet om te zetten in acties.