Cokky Hilhorst, Nyenrode

Cokky Hilhorst: ‘Het zit ’m in de competenties’

Cokky Hilhorst is een expert in de manier waarop business en IT elkaar beïnvloeden en versterken. Nu verbonden aan Nyenrode en voorheen in leidinggevende rollen bij PwC Consulting en het Bureau ICT-toetsing, is ze bij uitstek iemand die kan reflecteren op de vraag hoe organisaties met de digitale transformatie omgaan en wat hen succesvol maakt.

De kloof tussen intentie en gedrag

Fred Jekel, executive director Cyber Security bij Van Lanschot Kempen, ontving de Nyenrode Best-in-Business Award voor zijn scriptie ‘Cybersecurity: Bytes versus Behavior’. Hierin staat de relatie tussen technische beveiligingsmaatregelen en menselijk gedrag centraal. De prijs is met name ook een erkenning voor de waarde voor de organisatie waar de afstudeerder werkt.

‘Begrijp de dynamiek in de boardroom’

Op je klompen aanvoelen dat je organisatie op digitaal gebied moet gaan innoveren, en dat beter over de bühne krijgen in de bestuurskamer – het is een grote uitdaging. “We maken een snelle digitalisering mee, waarin nieuwe en bestaande technologie in een nieuwe setting wordt toegepast. Maar een businessmodel is niet altijd direct voorhanden”, zegt Désirée van Gorp, hoogleraar aan Nyenrode Business Universiteit.

RvC moet onderbuikbeslissingen bestuurders voorkomen

Een commissaris of toezichthouder kan op vijf manieren zorgen dat bestuurders beter doordachte besluiten nemen en minder op onderbuikgevoel afgaan. Daarop duidt onderzoek van Joep Steffes, die hierop gisteren is gepromoveerd. Hij ontwikkelde een model waarmee hij een praktische oplossing biedt voor een veelvoorkomend probleem: “Meer dan de helft van de strategische beslissingen van bestuurders pakt namelijk verkeerd uit."

Praktijkopdracht met grote gevolgen

Twee jaar geleden was Robin Kroonenberg verantwoordelijk voor de serviceafdelingen van Building Technologies bij Siemens, waar de planning van service-technici voor preventieve en correctieve taken is ondergebracht. Het intrigeerde Robin dat er aan het einde van een jaar telkens werk over was, ondanks de aanwezigheid van voldoende technici.