Software wordt steeds meer ontwikkeld op basis van low-codeplatformen waardoor resultaten veel sneller zichtbaar zijn dan met traditionele softwareontwikkeling. Er wordt vaak geroepen dat er op basis van deze platformen nieuwe disruptieve digitale oplossingen worden gebouwd, maar zijn deze wel zo disruptief?

Erwin ’t Hoen, CTO bij FlowFabric, expertpartner van low-codeplatform Mendix, ziet in de praktijk dat dit vaak niet het geval is. Een gemiste kans! Oplossingen die op een low-codeplatform worden geschreven, vervangen vaak bestaande processen die in meer of mindere mate zijn gedigitaliseerd. Maar hoe zorg je er nou voor dat je echt toegevoegde waarde aan de business levert? Erwin geeft vijf tips.

1. Verruim je blikveld

De keuze voor een low-codeplatform is nog te vaak intern gericht. Hoe kunnen interne processen (beter) worden geautomatiseerd? Je gaat als het ware de manier waarop je de markt op dit moment al benadert verbeteren, maar je vernieuwt niet.

Organisaties voelen de noodzaak om zogeheten digital disruptive technology te gaan gebruiken, maar vragen zich niet af: wat is mijn digitale disruptie? Waar heeft de markt behoefte aan? Voorheen was software vooral ondersteunend aan de ideeën vanuit de business, maar tegenwoordig kan de software zelf juist ook inspireren. Zorg dat je een plan hebt en kijk verder dan de interne organisatie.

2. Zet geen eindpunt vast

Een low-codeplatform biedt organisaties bij uitstek de mogelijkheid om gedurende het hele ontwikkelproces te blijven nadenken over de toegevoegde waarde van de functionaliteit en om feedback uit de markt te verwerken. Hier wordt nog te weinig gebruik van gemaakt.

Te vaak staat van tevoren al helemaal vast wat er gebouwd wordt en hoe het in elkaar moet zitten, waardoor je slechts één keer nadenkt over de waarde die het oplevert. Hiermee maak je geen gebruik van de voordelen van iteratief werken en ontneem je jezelf de kans om continu te sturen.

3. Focus op meetbaarheid

Bedenk van tevoren welke stuurinformatie je voor de business wil verkrijgen als het product eenmaal ontwikkeld is. Voeg niet zomaar functionaliteiten toe zonder dat duidelijk is wat het de organisatie oplevert. Welke informatie heb ik nodig om een verbetering door te voeren voor mijn klanten?

Denk bijvoorbeeld aan webshops. Gedurende het ontwikkelproces wil je al weten wat wel en niet werkt. Dit kan zijn in vormgeving, het meten van clicks of de tekst, hier wil je niet achteraf nog over moeten nadenken. Het doel is geen mooiere applicatie, maar een betere applicatie.

4. Low code als USP

De pool van programmeertalent is helaas niet oneindig. In de publieke sector zie je op dit moment al dat het moeilijk is om specialisten aan te trekken, omdat zij bijvoorbeeld liever kiezen voor die gave startup. Low code kan helpen om talenten aan te trekken en de business vooruit te helpen. Low-codespecialisten begrijpen de business en zien goed wat er sneller en beter kan. Ontwikkel je op basis van low code? Laat dit dan ook weten in je arbeidsmarktcommunicatie. Ook op deze manier help je de business vooruit.

5. Zorg voor continue feedback

Om daadwerkelijk waarde toe te kunnen voegen aan de business, is het cruciaal dat de IT-afdeling en business met elkaar in gesprek blijven. Met een low-codeplatform is het mogelijk om snel in te spelen op veranderingen: niet achteraf, maar juist al gedurende het proces.

Het is de taak van de CDO om iemand aan te stellen die liefst op dagelijkse basis betrokken is bij het ontwikkelteam. Als de business niet snel genoeg meegaat in het ontwikkelproces, komt feedback namelijk altijd te laat. Aanpassingen achteraf kunnen veel tijd en kosten met zich meebrengen en bovendien vertraagt dit het innovatieproces.

Low-codeplatformen bieden organisaties de kans om de markt op een nieuwe manier te benaderen. Het is aan de CDO om te borgen dat het maximale eruit gehaald wordt en de softwareontwikkelingen aansluiten op de visie van de organisatie, of de visie zelfs sturen.

Dit is het vaste redactieaccount van IT Executive. Hierachter gaan meerdere redacteuren schuil. Je bereikt ons op redactie[at]itexecutive.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter