De economische en maatschappelijke gevolgen van de digitale transformatie worden steeds beter zichtbaar. Zelfs rechtspraak wordt geautomatiseerd met de hulp van slimme algoritmen. Logistiek verandert onder invloed van zelfsturende auto’s en drones voor zowel personen als goederen. De veelbesproken disruptieve platformen doen menig vertical op zijn grondvesten trillen. Maar de technologische ontwikkeling die dit jaar ook de headlines zal beheersen, is die van het Internet of Things.

De markt lijkt inmiddels klaar voor IoT. Niet alleen omdat de grote analisten van bijvoorbeeld Gartner en Forester dat voorspellen. Maar ook omdat op de afgelopen CES-beurs een duidelijke trend zichtbaar was die het Internet of Things voor consumenten wel eens zijn laatste duw in de richting van een definitieve doorbraak zou kunnen geven.

Spraak als doorbraak

Van barbecues tot autobanden en buitenverlichting, je kunt het zo gek niet bedenken of er komen varianten van apparaten beschikbaar die uitgerust zijn met sensoren en onderdeel gemaakt kunnen worden van een netwerk. Integratie van IoT-apparatuur in een breder digitaal ecosysteem was echter nog knap lastig voor de doorsneegebruiker.

Op de CES was echter te zien dat spraakbesturing via Alexa (Amazon), Google Home en Siri (Apple) steeds beter wordt. Dat betekent dat de gebruiker een veel intuïtievere manier van bediening tot zijn beschikking heeft dan via een applicatie op de smartphone of op het homedevice zelf. Wanneer je al je domotica (variërend van je douche tot je afwasmachine) simpelweg kunt vertellen wat het moet doen, is de meerwaarde ervan veel groter.

Slimme vuilnisbak zorgt voor besparing

Maar ook in het bedrijfsleven wordt de meerwaarde van slimme apparatuur steeds beter zichtbaar. Een goed voorbeeld van de bijzondere meerwaarde die IoT kan hebben, is die van een facilitair bedrijf van een luchthaven. Een van de verantwoordelijkheden is het legen van vuilnisbakken. In het verleden maakten schoonmaakteams op gezette tijden hun rondes door de luchthaven om te kijken of de vuilnisbakken geleegd moesten worden.

Op Dublin Airport hebben de vuilnisbakken sinds kort een sensor en wordt op basis van vluchtschema’s en passagiersgegevens vastgesteld wanneer welke ruimtes drukbezocht zijn en wanneer het rustig is. Met die data wordt het schoonmaakrooster geoptimaliseerd. Het resultaat? De efficiency verbeterde met maar liefst 90 procent en de luchthaven is vele malen schoner dan voorheen.

Onderliggende benodigdheden

De slimme vuilnisbak is slechts een van de legio voorbeelden van de meerwaarde van het Internet of Things. Wat veel mensen niet beseffen is wat een enorme stroom aan data dergelijke toepassingen opleveren. Alle communicatie van elk afzonderlijk apparaat gaat via het internet naar de cloud en naar een datacenter, en omgekeerd. In het datacenter worden deze gegevens in realtime verwerkt, opgeslagen, gecombineerd, bewerkt en weer opnieuw verspreid.

Om data te kunnen verzenden hebben bedrijven die IoT-toepassingen leveren daarom een netwerk van connectiviteitspartners nodig. Zij zorgen voor goede verbindingen en verzorgen de connectiviteit met public clouds. De gegevensstroom moet in het merendeel van de gevallen namelijk met de kracht van de publieke cloud worden geanalyseerd en verwerkt. Daarnaast moet het netwerk voldoende capaciteit hebben om producten, diensten en oplossingen bij de klant en de eindgebruiker af te leveren.

Connectiviteit en data

De gebruikerservaring bij IoT wordt in eerste instantie bepaald door de kwaliteit van het netwerk en de onderliggende infrastructuur. Niet voor niets geldt dat een slim apparaat vooral een verbonden apparaat is. Daarom is het belangrijk naar het grotere geheel van connectiviteitsbehoeften te kijken, naar een groep van technologische partners die een IoT-plan werkelijkheid kan maken.

Behalve om connectiviteit gaat het er ook om een passend antwoord te vinden op het vraagstuk van de enorme stroom aan IoT-data: hoe kun je de enorme hoeveelheid data die wordt gegenereerd adequaat verzenden, opslaan en beheren?

De rol van datacenters

Datacenters spelen hier een faciliterende rol: zij bedienen een grote groep van technologische partners die een IoT-plan werkelijkheid kunnen maken. Datacenterleveranciers zien het als hun taak om naar het grotere geheel van connectiviteitsbehoeften te kijken en willen een passend antwoord leveren op het bovengenoemde vraagstuk van de enorme stroom aan IoT-data.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter